Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мала револуција самозапошљавања у ЕУ

Објављено 05.07.2018.

notebook_ilustracijaСамозапошљавање је све присутније у Европи и покрива све већи број активности, али та мала револуција отворила је нерешена питања у домену социјалне заштите. Званичне статистике показују да је 14% запослених у ЕУ самозапослено. Статус “фриленсера” у неким чланицама ЕУ је ствар избора а у неким нужност.

За разлику од традиционалних за самозапошљавање професија, попут лекара или адвоката, “фриленсери” немају бизнис окружење или дозволу, каже експерткиња за будућност рада Летисија Вито (Laetitia Vitaud).

“Они нису у регулисаним професијама. Они бирају да раде директно са компанијама, а да не буду њихови заспослени и одбијају да им буду директно подређени”, рекла је за EURACTIV.fr Вито на једном скупу у Паризу одржаном крајем јуна.

Иако су ИТ сектор и креативне професије (дизајнери, графички дизајнери) на првом месту по “фриленсерима”, тај модел се шири и у нове секторе, каже директор платформе MALT Венсан Уге (Vincent Huguet). Та платформа повезује “фриленсере” са компанијама.

“Послови у маркетингу, комуникацијама или управљању пројектима, који су традиционално били резервисани за запослене, сада су у рукама фриленсера”, појаснио је Уге.

Статус “фриленсера”, који се раније повезивао за незапосленошћу и несигурним послом, данас је све пожељнији, показало је истраживање које је платформа спровела међу тим, веома специфичним, делом популације. За 90% испитаника хонорарни рад представља избор.

Такав тренд је међутим мање видљив на европском нивоу. Према подацима Европске фондације за унапређење услова живота и рада (Eurofоund), 60% испитаника је изабрало статус “фриленсера” док га је 20% прихватило као нужност.

Велики диспаритети

У Европи, када је реч о самозапошљавању, постоје велике разлике. Подаци агенције Eurofоund показују да у ЕУ има 32 милиона самозапослених, односно 14% популације која ради. Тај ниво је стабилан од почетка века, али крије велике диспаритете.

“Ситуација се у великој мери разликује од земље до земље”, рекао је први човек за стратегију запошљавања у Генералном директорату за запошљавање, социјалне послове и инклузију Европске комисије Макс Уебе, додавши да је “нпр. у Грчкој удео самозапослених већи, 31%, док је у Данској на најнижем нивоу, 8%”.

Разлика између оних који су то изабрали и оних који су присиљени да буду самозапослени велика је.

“У нордијским земљама 80% бира да буде самозапослено док је у земљама попут Румуније, Португалије и Хрватске већина на то присиљена”, казао је Уебе.

Те разлике указују на “рањивост” самозапослених радника. Према агенцији Eurofound, ти “рањиви” чине 17% укупног броја самозапослених у ЕУ.

У време када ЕУ разматра заједничку основу за социјална права, остаје отворено питање прилагођавања мера социјалне заштите у домену самозапослености, упозорила је Вито.

Преузето са: www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Klavijature
Nakon svih tekstova u kojima sam pisao o situacijama u kojima ne mogu da se snađem, kada mi je potrebna [...]
Пон, јул 09, 2018
Source: Inkluzija blog
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
Сре, јун 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
Сре, јун 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
Сре, јун 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
Пет, дец 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]