Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мала револуција самозапошљавања у ЕУ

Објављено 05.07.2018.

notebook_ilustracijaСамозапошљавање је све присутније у Европи и покрива све већи број активности, али та мала револуција отворила је нерешена питања у домену социјалне заштите. Званичне статистике показују да је 14% запослених у ЕУ самозапослено. Статус “фриленсера” у неким чланицама ЕУ је ствар избора а у неким нужност.

За разлику од традиционалних за самозапошљавање професија, попут лекара или адвоката, “фриленсери” немају бизнис окружење или дозволу, каже експерткиња за будућност рада Летисија Вито (Laetitia Vitaud).

“Они нису у регулисаним професијама. Они бирају да раде директно са компанијама, а да не буду њихови заспослени и одбијају да им буду директно подређени”, рекла је за EURACTIV.fr Вито на једном скупу у Паризу одржаном крајем јуна.

Иако су ИТ сектор и креативне професије (дизајнери, графички дизајнери) на првом месту по “фриленсерима”, тај модел се шири и у нове секторе, каже директор платформе MALT Венсан Уге (Vincent Huguet). Та платформа повезује “фриленсере” са компанијама.

“Послови у маркетингу, комуникацијама или управљању пројектима, који су традиционално били резервисани за запослене, сада су у рукама фриленсера”, појаснио је Уге.

Статус “фриленсера”, који се раније повезивао за незапосленошћу и несигурним послом, данас је све пожељнији, показало је истраживање које је платформа спровела међу тим, веома специфичним, делом популације. За 90% испитаника хонорарни рад представља избор.

Такав тренд је међутим мање видљив на европском нивоу. Према подацима Европске фондације за унапређење услова живота и рада (Eurofоund), 60% испитаника је изабрало статус “фриленсера” док га је 20% прихватило као нужност.

Велики диспаритети

У Европи, када је реч о самозапошљавању, постоје велике разлике. Подаци агенције Eurofоund показују да у ЕУ има 32 милиона самозапослених, односно 14% популације која ради. Тај ниво је стабилан од почетка века, али крије велике диспаритете.

“Ситуација се у великој мери разликује од земље до земље”, рекао је први човек за стратегију запошљавања у Генералном директорату за запошљавање, социјалне послове и инклузију Европске комисије Макс Уебе, додавши да је “нпр. у Грчкој удео самозапослених већи, 31%, док је у Данској на најнижем нивоу, 8%”.

Разлика између оних који су то изабрали и оних који су присиљени да буду самозапослени велика је.

“У нордијским земљама 80% бира да буде самозапослено док је у земљама попут Румуније, Португалије и Хрватске већина на то присиљена”, казао је Уебе.

Те разлике указују на “рањивост” самозапослених радника. Према агенцији Eurofound, ти “рањиви” чине 17% укупног броја самозапослених у ЕУ.

У време када ЕУ разматра заједничку основу за социјална права, остаје отворено питање прилагођавања мера социјалне заштите у домену самозапослености, упозорила је Вито.

Преузето са: www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

19.09.2018.

Без предрасуда

Radna praksa za mlade s invaliditetom

Пројекат радне праксе допринео је приближавању послодаваца и младих, успостављању дијалога и односа поверења и…
Више детаља

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
hugues-de-buyer-mimeure-350387-unsplash
Sećam se kada sam zaboravila da smo posebni. Da posebno spavamo, tražimo, očekujemo; sasvim posebno dočekujemo i pripremamo dane za [...]
Сре, сеп 05, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_ms_001
Piše: Marko Stanković Zamislite da se nalazite u prostoriji sa 100 srednjoškolaca, od kojih skoro sve vidite prvi put. Pred vama [...]
Пет, авг 31, 2018
Source: Inkluzija blog
Book is a treasure of knowledge.... (Author: Rupa Panda)
„Dragi čitaoče, ako voliš da trčiš, iskreno verujem da ćeš me razumeti. Imam već nešto više od godinu dana, vrlo [...]
Уто, авг 14, 2018
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Tim za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 08, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_pozdrav_001
Piše: Nemanja Glavinić Godina 2005, mesec maj. Gledam u nekoliko dana star e-mail nalog nemanjaglavinic@yahoo.com. U Sent folderu samo dva mejla, [...]
Чет, јул 26, 2018
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]