Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мала револуција самозапошљавања у ЕУ

Објављено 05.07.2018.

notebook_ilustracijaСамозапошљавање је све присутније у Европи и покрива све већи број активности, али та мала револуција отворила је нерешена питања у домену социјалне заштите. Званичне статистике показују да је 14% запослених у ЕУ самозапослено. Статус “фриленсера” у неким чланицама ЕУ је ствар избора а у неким нужност.

За разлику од традиционалних за самозапошљавање професија, попут лекара или адвоката, “фриленсери” немају бизнис окружење или дозволу, каже експерткиња за будућност рада Летисија Вито (Laetitia Vitaud).

“Они нису у регулисаним професијама. Они бирају да раде директно са компанијама, а да не буду њихови заспослени и одбијају да им буду директно подређени”, рекла је за EURACTIV.fr Вито на једном скупу у Паризу одржаном крајем јуна.

Иако су ИТ сектор и креативне професије (дизајнери, графички дизајнери) на првом месту по “фриленсерима”, тај модел се шири и у нове секторе, каже директор платформе MALT Венсан Уге (Vincent Huguet). Та платформа повезује “фриленсере” са компанијама.

“Послови у маркетингу, комуникацијама или управљању пројектима, који су традиционално били резервисани за запослене, сада су у рукама фриленсера”, појаснио је Уге.

Статус “фриленсера”, који се раније повезивао за незапосленошћу и несигурним послом, данас је све пожељнији, показало је истраживање које је платформа спровела међу тим, веома специфичним, делом популације. За 90% испитаника хонорарни рад представља избор.

Такав тренд је међутим мање видљив на европском нивоу. Према подацима Европске фондације за унапређење услова живота и рада (Eurofоund), 60% испитаника је изабрало статус “фриленсера” док га је 20% прихватило као нужност.

Велики диспаритети

У Европи, када је реч о самозапошљавању, постоје велике разлике. Подаци агенције Eurofоund показују да у ЕУ има 32 милиона самозапослених, односно 14% популације која ради. Тај ниво је стабилан од почетка века, али крије велике диспаритете.

“Ситуација се у великој мери разликује од земље до земље”, рекао је први човек за стратегију запошљавања у Генералном директорату за запошљавање, социјалне послове и инклузију Европске комисије Макс Уебе, додавши да је “нпр. у Грчкој удео самозапослених већи, 31%, док је у Данској на најнижем нивоу, 8%”.

Разлика између оних који су то изабрали и оних који су присиљени да буду самозапослени велика је.

“У нордијским земљама 80% бира да буде самозапослено док је у земљама попут Румуније, Португалије и Хрватске већина на то присиљена”, казао је Уебе.

Те разлике указују на “рањивост” самозапослених радника. Према агенцији Eurofound, ти “рањиви” чине 17% укупног броја самозапослених у ЕУ.

У време када ЕУ разматра заједничку основу за социјална права, остаје отворено питање прилагођавања мера социјалне заштите у домену самозапослености, упозорила је Вито.

Преузето са: www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.02.2019.

Приступачност

Pristupačnost

Пише: Невена Тарлановић (Блог о социјалном укључивању) „Ово је земља за сву нашу децу.” Тако…
Више детаља

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
Уто, феб 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
Пон, јан 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
Пон, јан 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће допуњено издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]