Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Накнада за родитеље деце с посебним потребама

Објављено 26.12.2011.

davanjeОд априла 54 незапослена родитеља деце са сметњама у развоју, која испуњавају старосне услове за пензију, имају право на месечно примање од око 12.500 динара. Емилија Мандић (60) из Чачка, мајка Маје (34), рођене с тешком умном неразвијеношћу, иако има само 11 година радног стажа, од јуна прима накнаду у висини најниже пензије. У складу са новим Законом о социјалној заштити, који је ступио на снагу у априлу, незапослени родитељ детета са посебним потребама који брине о њему најмање 15 година и испуњава старосне услове за пензију, има право на доживотно месечно примање у висини најниже пензије у осигурању запослених.

– Када ми је дете имало само седам месеци напустила сам службу да бих се посветила неговању бебе. Надала сам се да ће јој бити боље и да ћу опет моћи да радим и да живим нормалније. Нажалост, то се није десило. Од када сам добила „пензију” осећам се много сигурније. Имам осећај као да неко почиње да брине о нама – истиче Емилија која сваког месеца прима око 12.500 динара.

Њен супруг Гаврило каже да им ова сума много значи, будући да им укупна дотадашња примања нису прелазила 28.000 динара.

– Можда је за некога овај износ мали, али нама је веома важан. Искрено, нисмо веровали да ће ова врста помоћи заживети – изричит је Гаврило Мандић.

У Министарству рада и социјалне политике објашњавају да право на посебну новчану накнаду у виду доживотног месечног новчаног примања у висини најниже пензије у осигурању запослених има незапослени родитељ детета са посебним потребама (отац или мајка), који није у радном односу, а испуњава старосне услове за пензију (60 година за жену и 65 за мушкарце). Важно је да корисник није остварио пензију и да најмање 15 година непосредно брине о детету које је корисник права на увећан додатак за негу и помоћ.

Од априла, када је усвојен нови Закон о социјалној заштити, до данас право на ову врсту социјалне пензије остварила су свега 54 родитеља. Сузана Пауновић, помоћник министра рада и социјалне политике, истиче да су свесни да је број корисника ове врсте месечног примања нереално мали и да је то резултат лоше информисаности потенцијалних корисника.

– Број људи који могу да остваре ову накнаду сигурно је много већи и свесни смо да многима није била доступна ова информација јер је реч о новом закону. Следеће године очекујемо повећано интересовање корисника и обезбеђена су средства у буџету за нове захтеве. У међувремену ћемо радити на што бољем представљању ове врсте социјалног давања – истиче наша саговорница.

Родитељи деце са посебним потребама с којима смо разговарали истичу да их забрињава чињеница да је за добијање ове својеврсне социјалне пензије неопходно да је дете корисник увећаног додатка за туђу негу и помоћ, до којег, како истичу, није лако доћи. Плаше се да се остварење нове „пензије” може претворити у Сизифов посао.

– Када предајете захтев за увећани додатак за негу и помоћ другог лица, највећи проблем је проћи лекарску комисију и скупити сва неопходна документа. Лекарска комисија поставља питања детету, а некада га поштено не прегледа. Уколико им дете одговори да зна како се зове, да је способно само да се обуче, да једе или да оде до тоалета, они му верују на реч и на основу тога одбијају захтеве. То је крајње неозбиљно – истиче Д. С., мајка девојке са посебним потребама, која се две године борила за добијање увећаног додатка за туђу негу и помоћ.

Према Закону о социјалној заштити, право на увећани додатак за помоћ и негу другог лица има особа за коју је утврђено да има телесно оштећење од 100 одсто по једном основу или трајни органски поремећај неуролошког и психичког типа.

У Министарству рада и социјалне политике истичу да им свакодневно стижу десетине жалби одбијених који сматрају да имају право на увећани додатак за туђу негу и помоћ.

– Годишње добијамо око 3.000 жалби, а све замерке су упућене на рачун рада лекарских комисија које су под окриљем Министарства здравља. Све се више жале да лекари обраћају пажњу да ли наши корисници имају адекватну дијагнозу, а мање им је важно да ли је особа способна самостално да функционише. Јасно је да су људи незадовољни, али с друге стране комисије су претрпане неоправданим захтевима – објашњава Сузана Пауновић и додаје да право на увећани додатак за помоћ и негу другог лица тренутно прима 32.148 корисника, који месечно добијају материјалну накнаду од око 20.000 динара.

Сви корисници који добијају месечну накнаду у висини најниже пензије задржаће право на увећану туђу негу и помоћ.

– Реч је о две врсте права, корисници месечне накнаде су родитељи, а увећане туђе неге њихова деца, и то ће тако и остати –  истиче наша саговорница и додаје да ново доживотно месечно примање које примају родитељи не може да се назове класичном пензијом и сигурно неће моћи да се наслеђује.

———————————————————–

Захтев надлежном центру за социјални рад

Како би родитељ детета са посебним потребама остварио месечну накнаду у висини најниже пензије, неопходно је да поднесе захтев надлежном центру за социјални рад, доказ из Фонда ПИО а да већ није остварио пензију, доказ о незапослености, потврду надлежног центра за социјални рад да непосредно брине о детету и фотокопију личне хране. Неопходан је и извод из матичне књиге рођених за дете и лекарско уверење о степену инвалидности детета.

Извoр: Пoлитикa

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]