Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Неизвесност око будуће кохезионе политике ЕУ

Објављено 05.04.2016.

eu_zastave - ilustracijaКохезиона политика, главно инвестиционо оруђе Европске уније, суочиће се ускоро са борбом за опстанак, чиме ће се угрозити основне вредности солидарности и конвергенције регионалних разлика на којима је ЕУ изграђена, упозоравају представници региона Калабрија и Северни Егеј у Бриселу. У тренутку када почињу прелиминарне активности на реформи регионалне политике ЕУ, они се залажу да кохезиона политика остане у садашњем облику и после 2020. и истичу да давања за уједначавање регионалног развоја из европских фондова нису само ствар солидарности, већ и економске рационалности.

Док су чланице ЕУ заузете препиркама око избегличке кризе и проблема у зони евра, још један од кључних стубова европског пројекта – кохезиона политика, доводи се у питање, али у тишини, написали су у аторском тексту за EurActiv.com представници региона Северни Егеј и Калабрија у Бриселу Никос Лампропулос (Lampropoulos) и Франческо Молика (Francesco Molica).

Према званичној агенди, Европска комисија би 2017. требало да објави план реформе регионалне политике ЕУ за период после 2020. године. Формални предлог закона вероватно ће стићи у Савет и Европски парламент 2018.

Међутим, дебата о будућности Европских структурних и инвестиционих фондова (ЕСИФ) већ је почела. Судећи према прелиминарним активностима које су у току у Генералном директорату за регионалну политику (DG Regio), као и према ставовима које су уобличиле неке националне владе, намера је да кохезиона политика после 2020. нема никакве сличности са садашњом.

Заправо, постоји велика вероватноћа за радикалне промене – или у виду знатног смањења ресурса или укидањем ресурса, при чему би садашња давања у форми грантова заменио низ финансијских инструмената.

Оба сценарија, наводе аутори текста, могла би да делују разарајуће на европске регионе и нанесу озбиљан ударац европском интегритету.

Иначе, у неким земљама ЕУ на структурне фондове већ се гледа једино у смислу трансфера субвенција из богатих у сиромашне регионе ЕУ.

Чињеница је да од 454 милијарде евра за период 2014-20. готово 70% иде мање развијеним регионима, односно оним са бруто домаћим производом (БДП) по становнику мањим од 75% просека Европске уније. Међутим, то је само једна страна ствари, директно повезана са Европским уговорима у којима је експлицитно наведен циљ “смањења разлика у развоју између региона и подршке за најмање развијене регионе”.

То, како се наводи, није само само питање солидарности, већ и економске рационалности. Конвергенција регионалних економија је мотор раста унутар јединственог тржишта ЕУ и утиче на европску економију у целини, увећава обим унутрашњег тржишта и доприноси конкурентности европских производа и услуга.

Кохезиона политика има кључну улогу у подстицању региона да примењују европске стратегије и политике и може да осигура да унапређење регионалног развоја иде “руку под руку” са циљевима ЕУ.

Програми прекограничне сарадње допринели су изградњи европског идентитета уз очување локалних специфичности, истакли су представници два европска региона.

“Уз вишеструке користи од регионалне политике ЕУ … најмање што можемо рећи је да кохезиону политику треба сачувати и после 2020. у садашњој форми и можда појачати. Више истраживања, укључујући недавну анализу Конференције приморских региона Европе (CPMR), показало је да регионалне разлике опет расту”, наводи се у тексту.

С обзиром на све то, европски региони су у процесу покретања политичких иницијатива са циљем очувања кохезионе политике после 2020. године. У ауторском тексту представника Северног Егеја и Калабрије истиче се да је важно да европски, национални и регионални доносици одлука удруже снаге и подрже те акције.

“Напуштање кохезионе политике уздрмало би темеље европске грађевине у време када Европа пролази кроз егзистенцијалну кризу”, закључили су Лампропулос и Молика.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]