Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Неке предрасуде о особама са аутизмом

Објављено 03.10.2018.

Stefan LazarevićПише: Стефан Лазаревић (Блог о социјалном укључивању)

Много пута сам већ у ранијим текстовима писао о томе шта ме све узнемирава – када ми изненада откажу неки састанак, када ме игноришу, тј. не одговарају на поруке, када жељно чекам да гледам неку емисију а на телевизији се изненада промени програмска шема, без објашњења. Много ме нервира када нестане струја. Не волим кад останем без интернета. Док сам ишао у школу, љутиле су ме изненадне промене распореда часова, или ненајављене промене наставника. Тешко ми пада да нешто чекам – аутобус, у реду у продавници или пошти, а нарочито ми тешко пада када ми кажу да ће се нешто догодити ускоро, јер не знам шта то тачно значи.

Знам да се и другим људима ово дешава, али изгледа да они умеју лакше и боље да се изборе са овим непријатним ситуацијама. Мени то толико тешко пада да некада не могу да спавам. По целе дане размишљам о томе, осећам се лоше, не могу да се бавим другим стварима, па чак и онима које волим, нервирам се.

Не волим људе који ми се обраћају повишеним тоном. Када неко викне, увек помислим да је љут на мене, да ме грди. Онда и ја вичем јер хоћу да му вратим. Тешко ми пада кад су људи нестрпљиви, не сачекају да завршим шта сам почео да причам, кад ме не саслушају. Не разумем зашто то раде. Неко од њих ми објасни како је у журби, а неко ми ништа не каже. То ме онда много мучи јер ми буде јако непријатно и криво када ме прекину у пола реченице и без објашњења.

Овакве догађаје памтим, тачно знам ког дана и датума су се догодили и кад их се сетим, одмах се осећам исто као и први пут. Зато се можда људима чини да сам се изнервирао без разлога, а заправо, само сам се сетио некадашњег непријатног догађаја. Исто тако, некада се догоди да ме питају шта ме је то изнервирало, а када им објасним, кажу ми како то и није неки разлог за узнемиравање. Можда вама није, али мени јесте. Због неразумевања и незнања настале су разне предрасуде о особама са аутизмом.

Једна од предрасуда о особама са аутизмом је да су често нервозни и узнемирени без разлога. То није тачно. Нико никада није узнемирен без разлога. Проблем је у томе што нека деца или људи који имају аутизам не говоре, па не могу да кажу шта се тачно десило. Они који говоре, као ја, када су љути, нервозни, тужни, не умеју да пренесу како се осећају и како им се може помоћи.

Често може да се чује како су особе са аутизмом агресивне. Кад сам пошао у средњу школу, на првом родитељском састанку, моја разредна пренела је другим родитељима да је у одељењу дечак који има аутизам. Прво питање које је једна мајка упутила било је – „Да ли је он агресиван?“. Зашто се људима чини да су особе са аутизмом агресивне? То је сигурно повезано са узнемирењем и реакцијама људи који имају аутизам када се изнервирају и наљуте. Само, много чешће су они тада агресивни према себи него према другима. Кад сам био мањи, понекад сам ударао главом о зид или о под, или сам се гризао и то је другима било веома чудно, и можда су се бојали да ћу ударити неког од њих.

Још једна предрасуда о особама са аутизмом је да воле да буду сами. Ја баш волим да се дружим. Међутим, некада морам да урадим неке ствари, на пример, да погледам неку емисију, да свирам или прочитам нешто у тачно одређено време, и онда, иако су присутни други људи, ја устанем и одем да бих ово завршио. Такође, када у разговору учествује много људи, или када причају о темама које ми нису интересантне, не могу да се концентришем, не могу да пратим и онда морам да одем да бих се мало одморио. Можда због тога помисле да желим да будем сам, али то није тачно.

Такође, некада кажу да људи који имају аутизам не умеју да покажу саосећање. Можда ја увек не умем да проценим како се неко други осећа, али када чујем да је неко нервозан, тужан због нечега, болестан или љут, увек се трудим да га не узнемирим и да га поштедим. Али, важно је да ми људи кажу како се осећају да бих знао како да поступим.

(…)

Текст “Неке предрасуде о особама са аутизмом” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]