Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Неке предрасуде о особама са аутизмом

Објављено 03.10.2018.

Stefan LazarevićПише: Стефан Лазаревић (Блог о социјалном укључивању)

Много пута сам већ у ранијим текстовима писао о томе шта ме све узнемирава – када ми изненада откажу неки састанак, када ме игноришу, тј. не одговарају на поруке, када жељно чекам да гледам неку емисију а на телевизији се изненада промени програмска шема, без објашњења. Много ме нервира када нестане струја. Не волим кад останем без интернета. Док сам ишао у школу, љутиле су ме изненадне промене распореда часова, или ненајављене промене наставника. Тешко ми пада да нешто чекам – аутобус, у реду у продавници или пошти, а нарочито ми тешко пада када ми кажу да ће се нешто догодити ускоро, јер не знам шта то тачно значи.

Знам да се и другим људима ово дешава, али изгледа да они умеју лакше и боље да се изборе са овим непријатним ситуацијама. Мени то толико тешко пада да некада не могу да спавам. По целе дане размишљам о томе, осећам се лоше, не могу да се бавим другим стварима, па чак и онима које волим, нервирам се.

Не волим људе који ми се обраћају повишеним тоном. Када неко викне, увек помислим да је љут на мене, да ме грди. Онда и ја вичем јер хоћу да му вратим. Тешко ми пада кад су људи нестрпљиви, не сачекају да завршим шта сам почео да причам, кад ме не саслушају. Не разумем зашто то раде. Неко од њих ми објасни како је у журби, а неко ми ништа не каже. То ме онда много мучи јер ми буде јако непријатно и криво када ме прекину у пола реченице и без објашњења.

Овакве догађаје памтим, тачно знам ког дана и датума су се догодили и кад их се сетим, одмах се осећам исто као и први пут. Зато се можда људима чини да сам се изнервирао без разлога, а заправо, само сам се сетио некадашњег непријатног догађаја. Исто тако, некада се догоди да ме питају шта ме је то изнервирало, а када им објасним, кажу ми како то и није неки разлог за узнемиравање. Можда вама није, али мени јесте. Због неразумевања и незнања настале су разне предрасуде о особама са аутизмом.

Једна од предрасуда о особама са аутизмом је да су често нервозни и узнемирени без разлога. То није тачно. Нико никада није узнемирен без разлога. Проблем је у томе што нека деца или људи који имају аутизам не говоре, па не могу да кажу шта се тачно десило. Они који говоре, као ја, када су љути, нервозни, тужни, не умеју да пренесу како се осећају и како им се може помоћи.

Често може да се чује како су особе са аутизмом агресивне. Кад сам пошао у средњу школу, на првом родитељском састанку, моја разредна пренела је другим родитељима да је у одељењу дечак који има аутизам. Прво питање које је једна мајка упутила било је – „Да ли је он агресиван?“. Зашто се људима чини да су особе са аутизмом агресивне? То је сигурно повезано са узнемирењем и реакцијама људи који имају аутизам када се изнервирају и наљуте. Само, много чешће су они тада агресивни према себи него према другима. Кад сам био мањи, понекад сам ударао главом о зид или о под, или сам се гризао и то је другима било веома чудно, и можда су се бојали да ћу ударити неког од њих.

Још једна предрасуда о особама са аутизмом је да воле да буду сами. Ја баш волим да се дружим. Међутим, некада морам да урадим неке ствари, на пример, да погледам неку емисију, да свирам или прочитам нешто у тачно одређено време, и онда, иако су присутни други људи, ја устанем и одем да бих ово завршио. Такође, када у разговору учествује много људи, или када причају о темама које ми нису интересантне, не могу да се концентришем, не могу да пратим и онда морам да одем да бих се мало одморио. Можда због тога помисле да желим да будем сам, али то није тачно.

Такође, некада кажу да људи који имају аутизам не умеју да покажу саосећање. Можда ја увек не умем да проценим како се неко други осећа, али када чујем да је неко нервозан, тужан због нечега, болестан или љут, увек се трудим да га не узнемирим и да га поштедим. Али, важно је да ми људи кажу како се осећају да бих знао како да поступим.

(…)

Текст “Неке предрасуде о особама са аутизмом” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]