Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нових 2,2 милиона евра од ЕУ и EBRD за мала предузећа

Објављено 14.03.2019.

EBRD - logoНајмање 130 малих и средњих предузећа у Србији моћи ће у наредне четири године да унапреди конкурентност захваљујући новом саветодавном програму Европске банке за обнову и развој „ЕУ за Србију – EBRD саветодавна подршка МСП” у који је ЕУ уложила 2,2 милиона евра, речено је 13. марта на представљању пројекта. За помоћ ће моћи да конкуришу МСП која су већински приватна и у већинском домаћем власништву из низа пословних сектора.

„Посебна вредност програма који ће спроводити EBRD уз помоћ Министарства привреде јесте пренос знања страних стручњака са великим искуством у пракси, као и унапређење услуга локалних консултаната”, казао је државни секретар Министарства привреде Милун Тривунац и позвао мала и средња предузећа да искористе могућности програма и унапреде конкурентност на регионалним и тржиштима ЕУ.

Он је истакао да је последњих неколико година стратешки приоритет Владе Србије и Министарства привреде свеобухватна подршка сектору малих и средњих предузећа и предузетника/ца који чине 99% свих привредних друштава у земљи и запошљавају две трећине свих радника/ца у земљи.

Тривунац је подсетио и да је Министарство привреде за мала и средња предузећа издвојило 1,7 милијарди динара бесповратних средстава помоћи, али и саветодавне програме и мониторинг, а да су помоћ том сектору омогућили кроз разне програме и Фонд за развој Србије, Развојна агенција Србије, Национална служба за запошљавање и Иновациони фонд.

Шеф Делегације ЕУ Србији Сем Фабрици казао је да је ово пети пројекат помоћи малим и средњим предузећима које ЕУ током претходних 15 година реализује у Србији са EBRD.

„Три четвртине малих и средњих предузећа која су била у овом пројекту увећала су у просеку свој обрт за готово 25%, 66% њих су повећали број радника, па је тако отворено готово 2.000 радних места”, казао је Фабрици.

Истакао је и да су мала и средња предузећа која су добила помоћ привукла око 207 милиона евра додатног финансирања за своје пословање, а 75% малих и средњих предузећа су препознала значај пројекта и наставила су да користе саветодавне услуге.

„Ове бројке нам дају потврду да је ово успешан, прилагођен приступ”, казао је он и оценио да је кључ успеха то што се саветодавна помоћ прилагођава сваком предузећу појединачно.

Како је објаснио, помоћ омогућава да предузећа уведу европске и међународне стандарде, смање трошкове производње, пронађу добро тржиште и извозну стратегију за своје производе и услуге.

Пројекат омогућава МСП и да имају бољи приступ финансијама, иновативним технологијама и различитим алатима за управљање.

Додао је и да ће 45 локалних консултатаната/киња имати обуке, како би на бољи начин помагали малим и средњим предузећима.

„Ово је део ширег пакета средстава подршке у оквиру Развојног програма за МСП које ЕУ континуирано пружа српској привреди. Раније смо веч определили 14 милиона евра за овај пројекат, а сада још 2,2 милиона евра, што је део ширег пакета који износу готово 200 милиона евра која су уложена у помоћ привреди Србије”, казао је Фабрици.

Регионална директорка EBRD за Западни Балкан и шефица канцеларије у Србији Жужана Харгитаи казала је да је од 2001. године до сада та финансијска институција помогла српску привреду са 5,2 милијарде евра, а готово 70% било је намењено као помоћ развоју приватног сектора.

Она је подсетила да је EBRD до сада подржала више од 900 малих и средњих предузећа, као и да саветодавна помоћ EBRD покрива неколико области од производње, ИТ и малопродаје, до модног дизајна.

„Више од две трећине малих и средњих предузећа се налазе ван Београда, а просечни годишњи обрт тих компанија је око 900.000 евра”, казала је она.

Право да конкуришу за помоћ имају мала и средња предузећа у свим пословним секторима са изузетком војне и дуванске индустрије, индустрије жестоких пића, осигурања, банкарства, финансијских услуга и игара на срећу. Потребно је да су фирме већински приватне и у већински домаћем власништву, да послују најмање две године и имају од 10 до 500 запослених.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]