Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нових 2,2 милиона евра од ЕУ и EBRD за мала предузећа

Објављено 14.03.2019.

EBRD - logoНајмање 130 малих и средњих предузећа у Србији моћи ће у наредне четири године да унапреди конкурентност захваљујући новом саветодавном програму Европске банке за обнову и развој „ЕУ за Србију – EBRD саветодавна подршка МСП” у који је ЕУ уложила 2,2 милиона евра, речено је 13. марта на представљању пројекта. За помоћ ће моћи да конкуришу МСП која су већински приватна и у већинском домаћем власништву из низа пословних сектора.

„Посебна вредност програма који ће спроводити EBRD уз помоћ Министарства привреде јесте пренос знања страних стручњака са великим искуством у пракси, као и унапређење услуга локалних консултаната”, казао је државни секретар Министарства привреде Милун Тривунац и позвао мала и средња предузећа да искористе могућности програма и унапреде конкурентност на регионалним и тржиштима ЕУ.

Он је истакао да је последњих неколико година стратешки приоритет Владе Србије и Министарства привреде свеобухватна подршка сектору малих и средњих предузећа и предузетника/ца који чине 99% свих привредних друштава у земљи и запошљавају две трећине свих радника/ца у земљи.

Тривунац је подсетио и да је Министарство привреде за мала и средња предузећа издвојило 1,7 милијарди динара бесповратних средстава помоћи, али и саветодавне програме и мониторинг, а да су помоћ том сектору омогућили кроз разне програме и Фонд за развој Србије, Развојна агенција Србије, Национална служба за запошљавање и Иновациони фонд.

Шеф Делегације ЕУ Србији Сем Фабрици казао је да је ово пети пројекат помоћи малим и средњим предузећима које ЕУ током претходних 15 година реализује у Србији са EBRD.

„Три четвртине малих и средњих предузећа која су била у овом пројекту увећала су у просеку свој обрт за готово 25%, 66% њих су повећали број радника, па је тако отворено готово 2.000 радних места”, казао је Фабрици.

Истакао је и да су мала и средња предузећа која су добила помоћ привукла око 207 милиона евра додатног финансирања за своје пословање, а 75% малих и средњих предузећа су препознала значај пројекта и наставила су да користе саветодавне услуге.

„Ове бројке нам дају потврду да је ово успешан, прилагођен приступ”, казао је он и оценио да је кључ успеха то што се саветодавна помоћ прилагођава сваком предузећу појединачно.

Како је објаснио, помоћ омогућава да предузећа уведу европске и међународне стандарде, смање трошкове производње, пронађу добро тржиште и извозну стратегију за своје производе и услуге.

Пројекат омогућава МСП и да имају бољи приступ финансијама, иновативним технологијама и различитим алатима за управљање.

Додао је и да ће 45 локалних консултатаната/киња имати обуке, како би на бољи начин помагали малим и средњим предузећима.

„Ово је део ширег пакета средстава подршке у оквиру Развојног програма за МСП које ЕУ континуирано пружа српској привреди. Раније смо веч определили 14 милиона евра за овај пројекат, а сада још 2,2 милиона евра, што је део ширег пакета који износу готово 200 милиона евра која су уложена у помоћ привреди Србије”, казао је Фабрици.

Регионална директорка EBRD за Западни Балкан и шефица канцеларије у Србији Жужана Харгитаи казала је да је од 2001. године до сада та финансијска институција помогла српску привреду са 5,2 милијарде евра, а готово 70% било је намењено као помоћ развоју приватног сектора.

Она је подсетила да је EBRD до сада подржала више од 900 малих и средњих предузећа, као и да саветодавна помоћ EBRD покрива неколико области од производње, ИТ и малопродаје, до модног дизајна.

„Више од две трећине малих и средњих предузећа се налазе ван Београда, а просечни годишњи обрт тих компанија је око 900.000 евра”, казала је она.

Право да конкуришу за помоћ имају мала и средња предузећа у свим пословним секторима са изузетком војне и дуванске индустрије, индустрије жестоких пића, осигурања, банкарства, финансијских услуга и игара на срећу. Потребно је да су фирме већински приватне и у већински домаћем власништву, да послују најмање две године и имају од 10 до 500 запослених.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]