Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нових 2,2 милиона евра од ЕУ и EBRD за мала предузећа

Објављено 14.03.2019.

EBRD - logoНајмање 130 малих и средњих предузећа у Србији моћи ће у наредне четири године да унапреди конкурентност захваљујући новом саветодавном програму Европске банке за обнову и развој „ЕУ за Србију – EBRD саветодавна подршка МСП” у који је ЕУ уложила 2,2 милиона евра, речено је 13. марта на представљању пројекта. За помоћ ће моћи да конкуришу МСП која су већински приватна и у већинском домаћем власништву из низа пословних сектора.

„Посебна вредност програма који ће спроводити EBRD уз помоћ Министарства привреде јесте пренос знања страних стручњака са великим искуством у пракси, као и унапређење услуга локалних консултаната”, казао је државни секретар Министарства привреде Милун Тривунац и позвао мала и средња предузећа да искористе могућности програма и унапреде конкурентност на регионалним и тржиштима ЕУ.

Он је истакао да је последњих неколико година стратешки приоритет Владе Србије и Министарства привреде свеобухватна подршка сектору малих и средњих предузећа и предузетника/ца који чине 99% свих привредних друштава у земљи и запошљавају две трећине свих радника/ца у земљи.

Тривунац је подсетио и да је Министарство привреде за мала и средња предузећа издвојило 1,7 милијарди динара бесповратних средстава помоћи, али и саветодавне програме и мониторинг, а да су помоћ том сектору омогућили кроз разне програме и Фонд за развој Србије, Развојна агенција Србије, Национална служба за запошљавање и Иновациони фонд.

Шеф Делегације ЕУ Србији Сем Фабрици казао је да је ово пети пројекат помоћи малим и средњим предузећима које ЕУ током претходних 15 година реализује у Србији са EBRD.

„Три четвртине малих и средњих предузећа која су била у овом пројекту увећала су у просеку свој обрт за готово 25%, 66% њих су повећали број радника, па је тако отворено готово 2.000 радних места”, казао је Фабрици.

Истакао је и да су мала и средња предузећа која су добила помоћ привукла око 207 милиона евра додатног финансирања за своје пословање, а 75% малих и средњих предузећа су препознала значај пројекта и наставила су да користе саветодавне услуге.

„Ове бројке нам дају потврду да је ово успешан, прилагођен приступ”, казао је он и оценио да је кључ успеха то што се саветодавна помоћ прилагођава сваком предузећу појединачно.

Како је објаснио, помоћ омогућава да предузећа уведу европске и међународне стандарде, смање трошкове производње, пронађу добро тржиште и извозну стратегију за своје производе и услуге.

Пројекат омогућава МСП и да имају бољи приступ финансијама, иновативним технологијама и различитим алатима за управљање.

Додао је и да ће 45 локалних консултатаната/киња имати обуке, како би на бољи начин помагали малим и средњим предузећима.

„Ово је део ширег пакета средстава подршке у оквиру Развојног програма за МСП које ЕУ континуирано пружа српској привреди. Раније смо веч определили 14 милиона евра за овај пројекат, а сада још 2,2 милиона евра, што је део ширег пакета који износу готово 200 милиона евра која су уложена у помоћ привреди Србије”, казао је Фабрици.

Регионална директорка EBRD за Западни Балкан и шефица канцеларије у Србији Жужана Харгитаи казала је да је од 2001. године до сада та финансијска институција помогла српску привреду са 5,2 милијарде евра, а готово 70% било је намењено као помоћ развоју приватног сектора.

Она је подсетила да је EBRD до сада подржала више од 900 малих и средњих предузећа, као и да саветодавна помоћ EBRD покрива неколико области од производње, ИТ и малопродаје, до модног дизајна.

„Више од две трећине малих и средњих предузећа се налазе ван Београда, а просечни годишњи обрт тих компанија је око 900.000 евра”, казала је она.

Право да конкуришу за помоћ имају мала и средња предузећа у свим пословним секторима са изузетком војне и дуванске индустрије, индустрије жестоких пића, осигурања, банкарства, финансијских услуга и игара на срећу. Потребно је да су фирме већински приватне и у већински домаћем власништву, да послују најмање две године и имају од 10 до 500 запослених.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Коики: више од курира

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Социјални старт-ап који пружа еколошки прихватљиве курирске услуге, а запошљава особе са инвалидитетом у Шпанији…

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
Пет, сеп 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]