Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављени резултати истраживања о задовољству грађана радом локалних и државних институција

Објављено 01.03.2017.

Задовољство грађана радом институција на локалу опада, перцепција корупције расте, док су грађани најзадовољнији радом Агенције за реституцију, мада је и она добила оцену испод 3 на скали од 1 до 5, показало је истраживање о задовољству грађана радом локалних и државних институција, спроведено у оквиру пројекта новинске агенције Бета „Локални посматрачи“. Као најмање ефикасну и на локалном и на националном нивоу грађани су оценили Агенцију за приватизацију. Више од 40% испитаника сматра да ЕУ није ништа учинила за њихов град, а мање од петине да јесте.

Истраживање које је спроведено у оквиру пројекта новинске агенције Бета „Локални посматрачи“, показало је да се повећао број грађана који сматрају да корупција постоји у различитим институцијама на локалу у односу на претходно истраживање из фебруара прошле године.

У новом истраживању које је спроведела агенција Нинамедија (Ninamedia) од од 12. до 21. фебруара 2017. на 1.055 грађана, 70,4% испитаника је рекло да постоји корупција у полицији на локалу, док је годину дана раније то мислило 63,8%.

Нешто више од две трећине испитаника (67,7%) сматра да постоји корупција у судству, што је 3,7 процентних поена више него прошле године, док је проценат грађана који мисли да у тужилаштву има корупције порастао за 4,2 процентна поена на 64,2%.

Грађани сматрају да су представници локалних власти корумпиранији од представника јавних предузећа, пошто су степен корупције код представника локалних власти оценили са 3,63  а представнике јавних предузећа оценом 3,38 на скали од 1 до 5, где 5 представља виши степен корупције.

И овде је забележено погоршање, мада благо, пошто је 2016. корупција представника локалних власти оцењена са 3,23 а јавних предузећа са 3,35.

Примена закона у локалним институцијама оцењена је са 2,62 на скали од 1 до 5 при чему је пет најбоља оцена, ефикасност институција са 2,57, трајање судских процеса је оцењено најнижом просечном оценом 2,30, док општа оцена рада институција износи 2,61, док је годину дана раније износила 2,7, показало је истраживање.

Извршна директорка Нинамедиа истраживања Јелена Јојкић рекла је за Бету да се свуда бележи „линеарни, систематски“ пад оцена у односу на прошлу годину, наводећи да су грађани на скали од 1 до 5 давали просечне оцене углавном лошије од 3, што се тумачи да је оцена испод просека.

Она је рекла да нема јасног објашњења за такав тренд али да би се могао објаснити тиме да је прошлогодишње истраживање рађено непосредно пред расписивање ванредних парламентарних избора када су очекивања већа.

Изузетак представља Агенција за реституцију, где постоји благо побољшање перцепције, и чијим радом су грађани највише задовољни на локалном и на националном нивоу за разлику од Агенције за приватизације коју су оценили као најмање ефикасну.

Према истраживању, приватизација на локалу је оцењена са 2,41, борба против корупције 2,44 и борба против организованог криминала оценом 2,45.

Стопа грађана који сматрају да локална самоуправа подстиче развој привреде, смањила се са 31,3% на 23,7%, док 40,5% испитаника оцењује да локална самоуправа не подстиче развој привреде у њиховом граду.

Мало више од једне трећине испитаника (35,4%) сматра да државне институције сарађују, што представља пад у односу на 2016. када је тако мислило 39,4% грађана.Према овогодишњем истраживању, 24,9% грађана сматра да институције не сарађују, док 31,8% сматра да нити сарађују нити не сарађују.

Више од половине грађана Србије сматра да у институцијама нема дискриминације према Ромима (57,2%), особама са инвалидитетом (58,6%), ЛГБТ популацији (51,4%) нити према етничким мањинама 62,2%.

Према истраживању, 43% испитаника сматра да ЕУ није ништа учинила за њихов град, 39% није знало како да одговори, док је 18% испитаника рекло да је ЕУ учинила нешто за град у ком живе, живе и ову групу углавном чине мушкарци, они који живе у ванградским срединама Западне Србије и Шумадије.

Слличан је резултат претходне године када је 19% њих навело да је ЕУ нешто учинила за њихов град.

Од конкретних ствари које је ЕУ учинила на првом месту испитаници наводе подршку привреди, инвестиције и довођење страних инвеститора, а затим донације ЕУ.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]