Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављено “Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна”

Објављено 04.03.2016.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoЦиљ овог упутства је да се запослени у образовању упознају са начинима израде и прилагођавања наставног материјала (посебно у електронском облику) који су засновани на принципима универзалног дизајна, како би били приступачни за учење сваком детету и ученику.

Захваљујући развоју технологије и науке, универзални приступ образовању у 21. веку све је присутнији како у области инклузивног образовања, тако и у области социјалног укључивања уопште. Принципи универзалног дизајна односе се на поштовање људских различитости и омогућавање приступачности (нпр. рампа не служи само лицима који су корисници инвалидских колица, већ и родитељима са децом у колицима или особама које тренутно имају потребу за додатном подршком или трајни инвалидитет).

Оваквим дизајном промовише се инклузија свих људи у све животне активности и могућност да сва деца/ученици/студенти и одрасли имају једнак приступ образовању без обзира на различитост коју са собом носе.

Међутим, препреке за потпуну реализацију отклањања баријера у образовању и друштву најчешће се налазе у недостатку информисања, а самим тиме и промени свести и става да је заиста неопходно прилагођавати средину људима, а не обрнуто.

Када се говори о образовно-васпитном процесу, важно је направити квалитетне наставне материјале тј. учинити нове информације лако разумљивим и приступачним свој деци, па и деци са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Уважавањем овог упутства приликом креирања електронских наставних материјала могу настати веома квалитетни, јасни, разумљиви и приступачни садржаји за учење у школи или код куће, за децу/ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и за сву децу/ученике уопште.

Текст Упутства су припремиле Мирјана Лазор, школски педагог у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић” са домом ученика из Новог Сада, и Драгана Малиџан-Винкић, сарадник за инклузивно образовање у Групи за социјалну инклузију при Сектору за развој и високо образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна представљено је јавности током трајања конференције и сајма “Нове технологије у образовању 2016.” (26-27. фебруар 2016., Belexpocentar, Београд). Овај велики регионални скуп организован је са циљем пружања подршке предшколским установама, школама, универзитетима и другим организацијама које се баве образовањем да постану иновативније, да осавремене процес учења и на што бољи начин искористе могућности које нове технологије пружају. Посетиоци конференције су били у прилици да присуствују стручним предавањима о следећим темама:

  • ИКТ у основном и средњем образовању
  • ИКТ у високом образовању
  • лидерство уз ИКТ
  • ИКТ у предшколском образовању
  • ка инклузивном образовању уз ИКТ
  • ИКТ у развоју људских ресурса.

Конференцију и сајам “Нове технологије у образовању 2016” организовао је British Council, у сарадњи са Британском амбасадом у Београду, Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Центром за промоцију науке, Привредном комором Србије, Сталном конференцијом градова и општина, компанијом Skills и другим партнерима.

Кликните да преузмете Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна:

Документа

Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна
фебруар, 2016 arrow right pdf [1,012 KB] arrow right doc [3 MB]

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]