Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављено “Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна”

Објављено 04.03.2016.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoЦиљ овог упутства је да се запослени у образовању упознају са начинима израде и прилагођавања наставног материјала (посебно у електронском облику) који су засновани на принципима универзалног дизајна, како би били приступачни за учење сваком детету и ученику.

Захваљујући развоју технологије и науке, универзални приступ образовању у 21. веку све је присутнији како у области инклузивног образовања, тако и у области социјалног укључивања уопште. Принципи универзалног дизајна односе се на поштовање људских различитости и омогућавање приступачности (нпр. рампа не служи само лицима који су корисници инвалидских колица, већ и родитељима са децом у колицима или особама које тренутно имају потребу за додатном подршком или трајни инвалидитет).

Оваквим дизајном промовише се инклузија свих људи у све животне активности и могућност да сва деца/ученици/студенти и одрасли имају једнак приступ образовању без обзира на различитост коју са собом носе.

Међутим, препреке за потпуну реализацију отклањања баријера у образовању и друштву најчешће се налазе у недостатку информисања, а самим тиме и промени свести и става да је заиста неопходно прилагођавати средину људима, а не обрнуто.

Када се говори о образовно-васпитном процесу, важно је направити квалитетне наставне материјале тј. учинити нове информације лако разумљивим и приступачним свој деци, па и деци са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Уважавањем овог упутства приликом креирања електронских наставних материјала могу настати веома квалитетни, јасни, разумљиви и приступачни садржаји за учење у школи или код куће, за децу/ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и за сву децу/ученике уопште.

Текст Упутства су припремиле Мирјана Лазор, школски педагог у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић” са домом ученика из Новог Сада, и Драгана Малиџан-Винкић, сарадник за инклузивно образовање у Групи за социјалну инклузију при Сектору за развој и високо образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна представљено је јавности током трајања конференције и сајма “Нове технологије у образовању 2016.” (26-27. фебруар 2016., Belexpocentar, Београд). Овај велики регионални скуп организован је са циљем пружања подршке предшколским установама, школама, универзитетима и другим организацијама које се баве образовањем да постану иновативније, да осавремене процес учења и на што бољи начин искористе могућности које нове технологије пружају. Посетиоци конференције су били у прилици да присуствују стручним предавањима о следећим темама:

  • ИКТ у основном и средњем образовању
  • ИКТ у високом образовању
  • лидерство уз ИКТ
  • ИКТ у предшколском образовању
  • ка инклузивном образовању уз ИКТ
  • ИКТ у развоју људских ресурса.

Конференцију и сајам “Нове технологије у образовању 2016” организовао је British Council, у сарадњи са Британском амбасадом у Београду, Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Центром за промоцију науке, Привредном комором Србије, Сталном конференцијом градова и општина, компанијом Skills и другим партнерима.

Кликните да преузмете Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна:

Документи

Упутство за израду наставног материјала у складу са принципом универзалног дизајна
фебруар, 2016 arrow right pdf [1,012 KB] arrow right doc [3 MB]

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
Пон, јул 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
Чет, јул 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]