Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен нови Индекс родне равноправности за Републику Србију

Објављено 12.12.2018.

Skup povodom predstavljanja novog izdanja Indeksa rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji (12.12.2018.)Приликом представљања резултата новог Индекса родне равноправности за Републику Србију, потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је истакла да је “Србија за непуне три године остварила значајан напредак у Индексу родне равноправности, он данас износи 55,8 поена и разлика у односу на ЕУ је смањена. Ти резултати јасно указују на то да смо посвећени унапређењу положаја жена у Србији, али и да морамо да радимо још више, кроз координиране активности државних институција и цивилног сектора, уз подршку међународних партнера.”

Она је указала да нам резултати показују где су направљени помаци, а у којим областима је потребно радити више. “Најбоље резултате имамо када је домен моћи и укључивање жена у политички живот у питању, направили смо напредак од 9,3 поена и налазимо се на 16. месту – дакле бољи смо од половине земаља ЕУ. С друге стране, више напора морамо уложити у домене новца и времена, јер жене и даље зарађују мање од мушкараца за исти посао и много више времена потроше у неплаћеним обавезама кроз бригу о домаћинству и деци”, рекла је она.

Потпредседница Владе истакла је да нас је Индекс родне равноправности уврстио у групу земаља са којима се поредимо, захваљујући подршци Европског института за родну равноправност.

“Забележили смо за непуне три године помак од 3,4 поена и он није мали, већи је него напредак Европске уније за исти период. Најважније што нам индекс даје је осећај да можемо да направимо много више у овој области. Пре 4,5 године родна равноправност била је салонска прича која није давала резултате. Данас знамо где смо добри, знамо и где су проблеми и наш заједнички рад треба да буде фокусиран на стварању једнаких услова за све наше грађанке и грађане”, изјавила је Михајловићева.

Виргинија Лангбак, директорка Европског института за родну равноправност, изјавила је да је Србија једина земља ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности и то по други пут, што показује посвећеност државе и Координационог тела у овом послу.

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji - naslovna strana“Честитамо Србији на другом Индексу. Ово је велики успех и драго нам је да можемо да вас подржимо на том важном путу. Србија је направила напредак у свим доменима и показује снажну посвећеност у унапређењу родне равноправности. Тиме Србија представља пример добре праксе осталим земљама у региону, на њиховом путу ка Европској унији. Захваљујем потпредседници Михајловић на огромном раду”, рекла је Лангбакова.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, изјавила је да је родна равноправност једна од европских вредности и основно људско право и да ЕУ поклања све више пажње тој теми.

“Индекс нам помаже у креирању јавних политика у овој области. Драго нам је што је Србија поправила свој резултат јер ће нам то помоћи у заједничкој борби против дискриминације, насиља и социјалне искључености. Европска унија ће наставити и даље да подржава и политички и финансијски Србију у оваквој и сличним иницијативама”, рекла је Норчић Штамцар.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, рекла је да нам резултати Индекса показују где смо остварили позитивне трендове, али и где су нам потребни додатни напори.

„Посебно треба да обратимо пажњу на теме попут коришћења времена, с обзиром да жене много више времена проводе у бризи о домаћинству, док мушкарци имају времена за лични развој, затим на подршку женама из рањивих група јер су у већој опасности од сиромаштва, као и на увођење родне перспективе у све јавне политике“, рекла је Јовановић Аријас.

Индекс родне равноправности израђен је у сарадњи Координационог тела за родну равноправност, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Републичког завода за статистику, уз подршку Европског института за родну равноправност.

У 2016. години Индекс за Србију  износио је 52,4 поена и разлика у односу на европски просек била је 12,6 поена, најновији Индекс родне равноправности за Србију износи 55,8 поена у односу на просек ЕУ – 66,2 поена.

Кликните да преузмете Индекс родне равноправности у Републици Србији (.pdf).

Извор: www.rodnaravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
Сре, јул 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]