Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен нови Индекс родне равноправности за Републику Србију

Објављено 12.12.2018.

Skup povodom predstavljanja novog izdanja Indeksa rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji (12.12.2018.)Приликом представљања резултата новог Индекса родне равноправности за Републику Србију, потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је истакла да је “Србија за непуне три године остварила значајан напредак у Индексу родне равноправности, он данас износи 55,8 поена и разлика у односу на ЕУ је смањена. Ти резултати јасно указују на то да смо посвећени унапређењу положаја жена у Србији, али и да морамо да радимо још више, кроз координиране активности државних институција и цивилног сектора, уз подршку међународних партнера.”

Она је указала да нам резултати показују где су направљени помаци, а у којим областима је потребно радити више. “Најбоље резултате имамо када је домен моћи и укључивање жена у политички живот у питању, направили смо напредак од 9,3 поена и налазимо се на 16. месту – дакле бољи смо од половине земаља ЕУ. С друге стране, више напора морамо уложити у домене новца и времена, јер жене и даље зарађују мање од мушкараца за исти посао и много више времена потроше у неплаћеним обавезама кроз бригу о домаћинству и деци”, рекла је она.

Потпредседница Владе истакла је да нас је Индекс родне равноправности уврстио у групу земаља са којима се поредимо, захваљујући подршци Европског института за родну равноправност.

“Забележили смо за непуне три године помак од 3,4 поена и он није мали, већи је него напредак Европске уније за исти период. Најважније што нам индекс даје је осећај да можемо да направимо много више у овој области. Пре 4,5 године родна равноправност била је салонска прича која није давала резултате. Данас знамо где смо добри, знамо и где су проблеми и наш заједнички рад треба да буде фокусиран на стварању једнаких услова за све наше грађанке и грађане”, изјавила је Михајловићева.

Виргинија Лангбак, директорка Европског института за родну равноправност, изјавила је да је Србија једина земља ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности и то по други пут, што показује посвећеност државе и Координационог тела у овом послу.

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji - naslovna strana“Честитамо Србији на другом Индексу. Ово је велики успех и драго нам је да можемо да вас подржимо на том важном путу. Србија је направила напредак у свим доменима и показује снажну посвећеност у унапређењу родне равноправности. Тиме Србија представља пример добре праксе осталим земљама у региону, на њиховом путу ка Европској унији. Захваљујем потпредседници Михајловић на огромном раду”, рекла је Лангбакова.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, изјавила је да је родна равноправност једна од европских вредности и основно људско право и да ЕУ поклања све више пажње тој теми.

“Индекс нам помаже у креирању јавних политика у овој области. Драго нам је што је Србија поправила свој резултат јер ће нам то помоћи у заједничкој борби против дискриминације, насиља и социјалне искључености. Европска унија ће наставити и даље да подржава и политички и финансијски Србију у оваквој и сличним иницијативама”, рекла је Норчић Штамцар.

Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, рекла је да нам резултати Индекса показују где смо остварили позитивне трендове, али и где су нам потребни додатни напори.

„Посебно треба да обратимо пажњу на теме попут коришћења времена, с обзиром да жене много више времена проводе у бризи о домаћинству, док мушкарци имају времена за лични развој, затим на подршку женама из рањивих група јер су у већој опасности од сиромаштва, као и на увођење родне перспективе у све јавне политике“, рекла је Јовановић Аријас.

Индекс родне равноправности израђен је у сарадњи Координационог тела за родну равноправност, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Републичког завода за статистику, уз подршку Европског института за родну равноправност.

У 2016. години Индекс за Србију  износио је 52,4 поена и разлика у односу на европски просек била је 12,6 поена, најновији Индекс родне равноправности за Србију износи 55,8 поена у односу на просек ЕУ – 66,2 поена.

Кликните да преузмете Индекс родне равноправности у Републици Србији (.pdf).

Извор: www.rodnaravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih „Dijalog za mlade“
Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja - aktuelnosti
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji u periodu 2014-2018 - aktuelnosti
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini - aktuelnosti
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији - актуелности
Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine - aktuelnosti
Objavljeno novo, dopunjeno izdanje Indeksa društvenog razvoja gradova i opština
Objavljen novi Indeks rodne ravnopravnosti za Republiku Srbiju

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]