Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Како до бољег управљања међународном развојном помоћи?“

Објављено 18.03.2016.

Konferencija „Kako do boljeg upravljanja međunarodnom razvojnom pomoći?“Београдска отворена школа (БОШ), као водећа организација СЕКО за развој људских развоја и друштвени развој, у партнерству са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) и Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије организовала је конференцију „Како до бољег управљања међународном развојном помоћи?“ у Београду 11. марта 2016. у Малој сали дома Народне скупштине Републике Србије. Конференција је била посвећена питању унапређења система управљања међународном развојном помоћи, пре свега средствима Европске уније (ЕУ) из Инструмента за претприступну помоћ (IPA). Програмирање међународне развојне помоћи представља сложен процес идентификације потреба, односно приоритетних циљева унутар појединачних сектора, дефинисање активности, процедура, као и временских рокова у поступку припреме и селекције предлога пројеката који треба да допринесу реализацији утврђених циљева.

Имајући у виду да је 2016. година кључна за програмирање мера у сектору Развој људских ресурса и друштвени развој (образовања, запошљавања, социјалне инклузије и здравства), СЕКО за развој људских ресурса и друштвени развој кроз бројне активности, па и путем одржане конференције, настоји да пружи пуну подршку државним институцијама и активно се укључити у овај процес. Конференција је окупила релевантне представнике државних институција, донаторске и међународне заједнице и представнике цивилног друштва.

Уводну реч на Конференцији дали су Ксенија Миленковић, в.д. директорке Канцеларије за европске интеграције, Александра Милетић, руководитељка Групе за припрему пројеката финансираних из ЕУ у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Милорад Бјелетић, извршни директор БОШ-а.

У оквиру панел дискусије „Секторска сарадња као предуслов за ефективно коришћење доступне међународне развојне помоћи“ о успостављању квалитетније сарадње државних институција, донаторске и међународне заједнице и цивилног друштва говорили су: Ана Илић, заменица директора – координаторка за фондове ЕУ у Канцеларији за европске интеграције, Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Холгер Шредер, шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Републици Србији, Алекс Греинер, директор Канцеларије за програмску стратегију и координацију Америчке агенције за међународни развој (USAID) у Србији, Александра Милетић, руководитељка Групе за припрему пројеката финансираних из ЕУ у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Јелена Пајовић Ван Реенен, руководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом. Панел је модерирала Бојана Јевтовић, координаторка СЕКО за развој људских ресурса и друштвени развој испред БОШ-а.

Током радног панела уз модерацију Владимира Радојичића из „Траг“ Фондације, учесници Конференције су разговарали о СЕКО механизму и међусекторској сарадњи, тренутним изазовима и наредним корацима у вези са унапређењем сарадње између ова три сектора.

Секторске организације цивилног друштва (СЕКО) предстваљају механизам сарадње цивилног друштва и јавног сектора приликом планирања и коришћења средстава из међународне развојне помоћи. Настајање СЕКО механизма иницирала је Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије 2011. године. Механизам СЕКО је омогућио сарадњу ОЦД са јавном управом у 10 различитих области. СЕКО за сектор људски ресурси и друштвени развој (Област образовања, Област запошљавање, Област друштвене инклузије, Област здравства и Циљна група млади) координишу Београдска отворена школа, Европски покрет у Србији, Смарт колектив, Фондација Центар за демократију и Београдски фонд за политичку изузетност.

Извор: www.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]