Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Нове технологије у образовању”

Објављено 05.03.2016.

Nove tehnologije u obrazovanju 2016.Конференција “Нове технологије у образовању”, највећи догађај посвећен употреби информационо-комуникационих технологија на свим нивоима образовања у овом делу света, одржана је 26. и 27. фебруара 2016. године у београдском Белекспоцентру. За учешће у овом јединственом догађају, чији је програм поред конференције чинио и сајам образовних технологија, пријавило се више од 5.000 учитеља, наставника, универзитетских професора, директора школа, родитеља, као и представника привредног и невладиног сектора из преко 20 земаља. Као и претходне две године, “Нове технологије у образовању” организоване су са циљем осавремењивања и унапређења квалитета образовања уз употребу нових технологија.

Конференцију је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, који је том приликом рекао: “Обично кажемо да образовање пружа људима знање, вештине и самопоуздање које им је потребно да себи обезбеде бољу будућност. Информационо-комуникационе технологије суштински и неповратно утичу на начин на који радимо, сазнајемо, односимо се једни према другима, комуницирамо, сарађујемо и превазилазимо тешкоће у свим сферама живота. У образовању, нове технологије су више од пуког алата, оне доносе и равноправност. Ученици и наставници из целог света стичу приступ изворима информација које раније нисмо могли ни да замислимо и стварају образовно окружење које превазилази границе физичког простора. Употреба нових технологија у образовању помаже да се превазиђу препреке као што су новац, простор и време.”

Присутнима у Белекспоцентру и гледаоцима у преносу преко интернета обратио се и британски амбасадор у Србији Денис Киф: “Трудимо се да сваке године овај догађај буде амбициознији и садржајнији. Оно по чему је трећа година конференције и сајма ‘Нове технологије у образовању’ посебна је то што смо успели да организујемо долазак чак 21 британске компаније, од којих већина раније није била присутна на овом регионалном тржишту. Такође смо успели да окупимо више од 20 доносилаца одлукаиз 12 земаља који ће имати прилику да размене идеје о томе како би могло да изгледа образовање будућности. Морам да признам да ‘Нове технологије у образовању’ сада већ изузетно подсећају на Bett Show, сајам који се већ 32 године организује у Лондону.”

Један од партнера и покровитеља догађаја је и Министарство туризма, трговине и телекомуникација Републике Србије. Државни секретар Татјана Матић на свечаности је истакла: “Остваривање стратешког приоритета у развоју информационог друштва Министарство трговине, туризма ителекомуникација спроводи кроз две кључне области: јачање ИКТ инфраструктуре образовног система и подизање ИТ компетенција наставника и ученика. У току је покретање програма повезивања свих средњих школа и гимназија на Академску мрежу Србије, којим ће школе постати део европске и светске академске мреже. То подразумева да ће добити многе међународне услуге електронске едукације, као и стабилан и бесплатан приступ брзом и безбедном Интернету. Са друге стране, Министарство тренутно реализује акредитоване онлајнбесплатнеобуке за око 2.300 наставника, за примену ИКТ-у настави.”

У конференцијском делу програма, који је чинило више од 150 презентација предавача из Србије, земаља у окружењу и Велике Британије, било је речи о стратешком, али и о свакодневном приступу употреби ИКТ у школама и на факултетима, о обуци наставника за употребу нових технологија у настави, дигиталним уџбеницима, учењу преко Интернета, асистивним технологијама и другим важним темама.

Конференцију је пратио сајамски програм у оквиру кога је практична решења у области ИКТ у образовању представило више од 60 иностраних и домаћих компанија. Посетиоци сајма су могли да испробају таблет који може да замени уџбеник и свеску, да виде интерактивну таблу, провере да ли је процес учења делотворнији када је у учионици робот, увере се да технологија може да помогне у борби против академских плагијата, као и да друштвене мреже могу да буду коришћене као дидактичко средство. Међу излагачима биле су и највеће компаније у овој области, као што су Oracle, Интел, Леново, Cisco, HP, Microsoft, LEGO Education и многе друге. Како овај догађај спаја свет образовања са привредом, посебно место међу бројним организаторима “Нових технологија у образовању“ заузела је Привредна комора Србије, у име које се присутнима обратио потпредседник Мирослав Милетић: “Потенцијал који имамо у ИКТ, као и потенцијал који види Светски економски форум који нас ставља на 55. место од 143 земље по коришћењу нових технологија је потребно искористити за развој дигиталне економије и стварање нових радних места. Привредна комора Србије се труди да преко нашег Центра за едукацију и наравно Удружења за електронске комуникације и информационо друштво, успостави што бољу везу између образовних институција и привреде у реализацији европских пројеката изградње интердисциплинарних студија на универзитетима у Србији.”

Важан сегмент програма био је посвећен и инклузивном образовању уз подршку нових технологија, због чега је један од партнера у организацији био и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Иван Секуловић, менаџер Тима, рекао је: “Информационе технологије имају велики потенцијал за унапређење инклузивног образовања и могу да учине образовање приступачним за свако дете – као средство комуникације, педагошко средство и средство за приступ наставним материјалима који су до сада били у потпуности или делимично неприступачни. Технологије могу бити кључ за промовисање једнакости у образовању и пружање раније недоступних образовних могућности.”

По први пут ове године, у организацију догађаја укључио се и Центар за промоцију науке, чији је представник на отварању био директор Немања Ђорђевић: “Нове технологије трајно мењају наше разумевање света. Ми читамо, гледамо се и разговарамо другачије данас него пре само неколико година. Сада када смо често сами себи учитељи и када у џепу носимо стотине хиљада уџбеника, видимо колико је позив учитеља тежак и да је знање више од просте информисаности и доступности. Дошли смо овде данас да научимо о стварима и разговарамо о темама за које не знамо да не знамо.”

Као представница водећег партнера у организацији “Нових технологија у образовању“, на самом крају свечаног отварања присутнима се обратила Клер Сирс, директорка British Council-а за западни Балкан: “Радећи са великим бројем локалних и британских партнера, British Council улаже значајне напоре да подржи процес унапређења образовног система у Србији и ширем региону западног Балкана. На основу искуства Велике Британије, знамо да су управо дигиталне вештине те које су потребне младим људима да би пронашли посао који желе. Чврсто верујемо да ће, дугорочно гледано, организација овог догађаја допринети друштвеном развоју Србије.”

Сви заинтересовани који нису успели да се региструју за учешће на догађају могли су да гледају пренос предавања уживо путем Интернета, као и да пропрате утиске акредитованих блогера који су током два конференцијска дана извештавали са лица места.

“Нове технологије у образовању” организовали су: British Council, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Британска амбасада у Београду, Центар за промоцију науке, Привредна комора Србије, Skills и Стална конференција градова и општина. Златни партнер био је Oracle, сребрни партнери Интел и Леново (уједно и технички партнер), а бронзани партнери Cisco и ТЕСЛА. Livestream партнер био је LINK group, Интернет партнери ADVANT и Орион телеком, а медијски партнери РТС и PC Press.

Извор: British Council

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.09.2020.

До информација без баријера

SIPRU - uspešne priče

Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]