Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана национална конференција „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији“

Објављено 23.03.2017.

konf-osiПрема броју поднетих притужби Поверенику за заштиту равноправности током прошле године, најчешћи основи дискриминације били су инвалидитет и пол. То нам показује да још увек живимо у друштву пуном препрека са којима се суочавају наши грађани и грађанке са инвалидитетом, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на националној конференцији “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији”.

Она је нагласила да Србија има добар законодавни оквир, али да је најважнија пуна примена свих закона и прописа, као и рад на даљем унапређењу положаја особа са инвалидитетом и додала да је институција Повереника пажљиво пратила рад Републичке изборне комисије по питању обезбеђивања једнаких могућности изласка на изборе и да је што пре неопходно обезбедити да сва гласачка места у земљи буду приступачна.

Повереница је нагласила и да Закон о кретању уз помоћ пса водича, иако постоји, није у пуној примени због недостатка обука.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић истакла је да у Србији живи око 800.000 грађана и грађанки са инвалидитетом и да је неопходно да се обезбеде сви услови како би ови људи равноправно учествовали у свим сферама живота, па и у политици.

Гордана Рајков, директорка пројекта представила је слику политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији, нагласила напретке који су постигнути претходних година и закључила да ће потпуни успех бити ако на сваким наредним изборима видимо све више особа са инвалидитетом међу кандидатима и изабраним представницима, али и на бирачким местима на дан гласања.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић осврнула се на проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом у области за које је надлежно министарство које води и истакла значај програма обука о препознавању дискриминације за локалне самоуправе које Министарство спроводи у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности и Сталном конференцијом општина и градова.

О учешћу особа са инвалидитетом на изборима у САД говорио је амбасадор Кајл Скот који је закључио да је за успешну демократију сваки глас битан, посебно они гласови који се слабије чују.

Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије указао је да особе са инвалидитетом „традиционално ретко учествују у политичком животу и у изборном процесу“, те је неопходно сагледати све проблеме и у довољној мери информисати припаднике ове популације о њиховим правима и како да их остваре.

О изазовима са којима се суочавају жене и девојчице са инвалидитетом, посебно о вишеструкој дискриминацији ове маргинализоване групе, говорила је шефица канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић.

Извор: ravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]