Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана Радионица о политикама социјалног укључивања Рома и Ромкиња

Објављено 12.11.2014.

Radionica o politikama socijalnog uključivanja Roma i RomkinjaТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва  Владе Републике Србије и Канцеларија за људска и мањинска права уз подршку Инструмента за техничку помоћ и размену информација (TAIEX) Европске комисије организовали су Радионицу о политикама укључивања Рома и Ромкиња, 27. октобра 2014. у Клубу посланика у Београду.

Циљ радионице је био усмерен на процес израде, усвајања и спровођења стратегија укључивања Рома и Ромкиња у државама чланицама Европске уније, уз навођење примера добре праксе у спровођењу и изазова који постоје. Такође, на скупу су били представљењи примери укључивања Рома и Ромкиња у Србији из перспективе организација цивилног друштва, као и  процес израде полазних основа за нову стратегију унапређења Рома и Ромкиња, која треба да се односи на период од 2015. године.

Скуп су отворили Кори Удовички, потпредседница Владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу, Њ. Е. амбасадор Мајкл Девенпорт (Michael Davenport), шеф делегације Европске уније у Републици Србији, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Осман Балић, председник Сталне конференције ромских удружења грађана. Скупом је председавала Мирјана Максимовић, заменица менаџера Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе, Кори Удовички, рекла је да је укључивање Рома једно од веома важних питања на путу ка Европској унији, у којима Србија може да се истакне, као и могуће најсложенији развојни изазов. Она је истакла да се Србија активно укључила у Декаду Рома и да систематично ради на реализацији оквира ЕУ, кроз Стратегију за унапређивање положаја Рома, као и да је задатак Владе да  постојеће механизме и мере учини одрживим, прошири успешне механизме за побољшање положаја Рома у што већем броју општина и градова, унапреди координацију постојећих механизама и подигне њихову продуктивност. Истакла је да питање унапређења положаја Рома тражи и већу партиципацију Рома у друштвеним процесима.

Radionica o politikama socijalnog uključivanja Roma i RomkinjaШеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је укључивање Рома изазов који треба што пре решавати у целој Европској унији, као и да је Србија у потпуности укључена у тај процес. Истакао је да је Србија постигла успех у уписивању правно невидљивих лица у матичне књиге, али је потребно донети још неке прописе како би се отклониле препреке за утврђивање држављанства. Такође, потребно је ојачати мрежу здравствених медијатора, као и педагошких асистената и донети потребне прописе у области становања. Такође је потребно ојачати процес оснаживања Ромкиња како на локалном, тако и на националном  нивоу. Он је подсетио да је Европска комисија 2011. године донела Европски оквир за националне стратегије за интеграцију Рома, на основу ког су државе чланице доносиле своје акционе планове. Европска комисија има улогу да надзире процес укључивања Рома и Ромкиња у Србији, као и да укаже на постојеће изазове, али исто тако и да понуди подршку у спречавању социјалне искључености и подстицању укључивања. Улога ЕУ је и да омогући да напори који се улажу у  процес укључивања Рома и Ромкиња буду делотворни како би осигурао најшири могући и дуготрајни напредак.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић рекла је да од 2009. године у матичне књиге уписано 20.000 Рома што им омогућава и остваривање других права. Према њеним речима, 369 ученика и ученица ромске припадности уписано је у средње школе, а здравствене медијаторке обавиле су 137.000 посета, што је омогућило припадницима ромске популације да по први пут добију здравствену заштиту.

Директорка Канцеларије је нагласила да постоји политичка посвећеност за укључивање Рома и Ромкиња у Србији и да Канцеларија тренутно ради на полазним основама  за нову Стратегију унапређења положаја Рома и Ромкиња која треба да буде усвојена и ступи на снагу  у 2015. години. На полазним основама заједнички су радиле невладине организације, локалне самоуправе, ресорна министарства и Влада како би се створиле добре основе које ће омогућити да имамо добру стратегију до 2020. године и мерљив акциони план.

Осман Балић,  председник Сталне конференције ромских удружења грађана, истакао је важност успостављања друштвеног консензуса око питања укључивања Рома и Ромкиња, као и око проблема структурне дискриминације која и даље постоји. Истакао је да постоји пораст насиља према Ромима  и да се морају уложити напори за унапређење безбедности Рома и Ромкиња, као и да је потребно решити питање легализације ромских насеља, будући да је сачињен предлог модела закона од стране невладиног сектора који би ово питање ставио у законодавни оквир.

Radionica o politikama socijalnog uključivanja Roma i RomkinjaУ радном делу радионице представљена су искуства у изради, имплементацији и мониторингу националних стратегија за унапређење положаја Рома у ЕУ, као и активности међународних организација од значаја за ову тему. Представљени су примери добре праксе у спровођењу пројеката у Шпанији и Бугарској, као и активности Савета Европе и Фонда за образовање Рома. Нарочито је истакнут значај интегрисаног приступа унапређењу положаја Рома и улагања у образовање и структурну интеграцију Рома на тржиште рада. Такође, представљене су активности на имплементацији Стратегије за унапређивање положаја Рома у РС 2009 – 2015, као и Полазне основе за израду Стратегије за унапређење положаја Рома у РС после 2015. године, које је припремио тим експерата.

Закључци радионице:

  • Питање социјалног укључивања Рома и Ромкиња је питање од изузетног значаја за развој државе
  • Републици Србији је потребна нова стратегија за унапређење положаја Рома, која би требало да има и степен обавезности за јединице локалне самоуправе. Потребна је изводљива Стратегија
  • Стратегију је потребно израдити у интегрисаном приступу, уз координацију и сарадњу са јединицама локалне самоуправе, са циљем успостављања одрживог система
  • Важна је политичка воља и посвећеност уз успостављање управне одговорности за њему имплементацију. Неопходна је прецизна подела надлежности
  • Током израде посебну пажњу је потребно посветити прецизном буџетирању, праћењу спровођења и евалуацији имплементације мера и активности
  • Неопходно је јасно предвидети мере афирмативне акције у образовању и запошљавању
  • С обзиром да је потребно другачије поставити Стратегију јер су околности умногоме промењене у односу на период када је постојећа стратегија писана, предлог из полазне студије је смањење броја политика на четири приоритетне области (образовање, становање, запошљавање и здравствена заштита), у складу са Европским оквиром за националне стратегије за интеграцију Рома, у односу на 13 колико их има постојећа стратегија), док би хоризонталне области биле мере усмерене на младе, жене, ИРЛ, културни идентитет итд.
  • Фокус нове Стратегије је потребно такође изменити и фокусирати се много више на локалне заједнице
  • Према АП за отварање преговора у поглављу 23, нову стратегију је потребно усвојити до краја другог квартала 2015, а следећи Семинар о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у РС планиран је за период мај/јун 2015.

Кликните да преузмете Дневни ред Радионице о политикама социјалног укључивања Рома и Ромкиња.

Преузмите презентације са Радионице о политикама социјалног укључивања Рома и Ромкиња:

Уводне напомене о изради, усвајању и спровођењу стратегија укључивања Рома и Ромкиња у државама чланицама Европске уније

Сесија: Спровођење стратегија укључивања Рома и Ромкиња у државама чланицама Европске уније:  примери добре праксе у спровођењу и главни изазови

Сесија: Спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији за период 2009–2015 – извучене поуке и примери добре праксе

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]