Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана радионица „Циљеви одрживог развоја – положај Рома и Ромкиња у Србији”

Објављено 04.06.2019.

Radionica "Ciljevi održivog razvoja - položaj Roma i Romkinja u Srbiji"Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић је 3. јуна на радионици „Циљеви одрживог развоја – положај Рома и Ромкиња у Србији” подсетила на то да су Роми највећа мањинска етничка група у Европи, а да и даље имају ограничен приступ личном и професионалном развоју.

Она је истакла да статистика показује да је више од половине припадника/ца ромске националности незапослено, да се Ромкиње суочавају са великим препрекама како би оствариле своја права, као и да се више од половине девојчица ромске популације удаје пре 18. године.

Роми и Ромкиње се суочавају са дискриминацијом, насиљем, говором мржње, нетолеранцијом, злостављањем, које је засновано на незнању и предрасудама, а чињеница је да је нетолеранција према људима који су различити често укорењена и у нашем друштву, истакла је министарка.

Према њеним речима, смртност ромске деце у Србији износи 13 на 1.000 рођене деце, док је у општој популацији тај број три пута мањи.

Такође, обухват вакцинације је мањи од опште популације јер Роми/киње живе у условима екстремног сиромаштва, нагласила је Ђукић Дејановић и додала да већина ромске деце није део предшколског програма, док се већи део њих и даље налази ван основног образовања.

Трећина деце ромске популације уписане у први разред креће са закашњењем, а свега 65 одсто уписаних заврши основну школу, навела је она.

Министарка је као охрабрујуће резултате навела то што расте број уписане деце која похађају први разред, али подаци о високошколском образовању показују да је свега два одсто Рома и Ромкиња део универзитетске заједнице.

Ђукић Дејановић је истакла да је, према попису становништва из 2011. године, у Србији чак 60 одсто Рома/киња било незапослено, а посебно се Ромкиње суочавају са препрекама како би оствариле своја права.

Проблем дечјих бракова, како је нагласила, препознат је у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2006. до 2020. године, Националној стратегији за родну равноправност од 2016. до 2020. године и Стратегији превенције и заштите од дискриминације. Она је напоменула и да је све штетне праксе дечјих, раних, насилних бракова потребно елеминисати према Агенди УН о одрживом развоју до 2030. године.

Ђукић Дејановић, која је и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, подсетила је на то да Агенда 2030 предвиђа и достојанствен рад за све жене и мушкарце, што обухвата и младе и особе са инвалидитетом, као и исте плате за рад једнаке вредности.

Стални координатор УН у Србији Ханс Фридрих Шодер нагласио је да ће УН породица наставити у Србији да се посвећује овој теми како би положај Рома и Ромкиња био бољи и да би им била омогућена једнака људска права.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]