Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 41. Београдски Игнајт „Укључи се бр. 6“

Објављено 21.11.2018.

41. БЕОГРАДСКИ IGNITE „Укључи се бр. 6“

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), организовали су 41. Београдски Ignite под називом „Укључи се бр. 6“, посвећен теми социјалног укључивања. Догађај је одржан у среду, 7. новембра 2018. године, у београдском Impact Hub-у, а организатори су на тај начин традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

41. Београдски Ignite "Укључи се бр. 6" - Драгана Јовановић Аријас41. Београдски Ignite отворила је Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, подсетивши публику да је ово шести такав догађај посвећен теми социјалног укључивања: „Ово је једна од наших омиљених иницијатива, што је сваке године очигледно, јер је сала – као и вечерас – увек пуна. Имамо дивну прилику да упознамо нове презентере и презентерке и да учимо из њихових прича, али и да нам оне донесу инспирацију за тешке свакодневне послове којима се сви у овој области бавимо. Примери које ћемо вечерас чути показују нам да када се укључимо у животе других – и наше приче добијају нову димензију, постају сврсисходније и имају више изгледа за срећан крај.“

Посетиоци и посетитељке Београдског Ignite-а су након тога имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: шта подразумева активно старење и које су добробити ИТ описмењавања старијих особа; како функционише интерактивна аудио-игра посвећена проблемима слепих и слабовидих особа; са којим тешкоћама се у свакодневном животу сусрећу транс особе у Србији; како је органска пољопривреда допринела запошљавању жена у Бабушници; на који начин се организује квалитетна високошколска стручна пракса; како побољшати запошљивост младих Рома и Ромкиња; на који иновативан начин се могу ублажити тешки животни услови којима су изложени бескућници.

Динамичним петоминутним презентацијама публици 41. Београдског Ignite-а „Укључи се бр. 6“ су се представили:

 

Бојана Турајлић Вигњевић

Бојана Турајлић ВигњевићБојана Турајлић Вигњевић је са публиком поделила причу о активном старењу и међугенерацијском приступу инклузивном образовању.

Ову тему сматра важном јер верује да су наши старији суграђани и суграђанке битни чланови/це заједнице, а да целоживотно учење свим људима доноси позитивне промене. Настава информатике за старије од 50 година за њу још увек представља највећи изазов, али подршку проналази у својој породици и најближем окружењу.

Као своје најизраженије особине наводи љубав према трансформацији и осетљивост за потребе људи, а својом причом жели да допре до свих грађана и грађанки.

 

Ненад Мирковић

Ненад МирковићНенад Мирковић јавности је познат као члан првог Formula Student тима у Србији – Tenfore Друмска стрела.

На 41. Београдском Ignite-у говорио је о свом новом пројекту – интерактивној аудио игри Зоундарк. Ова игра је за њега веома важна јер, како каже, доприноси развоју свести о проблемима са којима се свакодневно суочавају слепи и слабовиди људи.

У игри коју је овом приликом представио могу да уживају сви – особама са оштећеним видом доноси разоноду и прилику да уживају у гејмингу, а људима који немају проблеме са видом пружа сасвим ново искуство на пољу игара и образује их у погледу тешкоћа са којима се суочавају слепе и слабовиде особе.

Као највеће изазове у овом пројекту види недостатак времена и финансијских средастава, а са њима се носи спремношћу да изађе из конвенционалних оквира размишљања и да се упусти у непознато.

 

Хелена Вуковић

Хелена ВуковићХелена Вуковић је мајор у пензији. Чланица је Удружења грађана Егал, а са публиком је на 41. Београдском Ignite-у поделила причу о егзистенцији ЛГБТИ особа, са фокусом на транс особе.

Својом причом жели да осветли питања која тиште ЛГБТИ заједницу у Србији и нада се да ће она допрети до што шире јавности, а нарочито до доносилаца одлука.

Као своје главне особине издваја самопоуздање и оптимизам, а највећи изазов за њу је био да призна себи ко је заправо.

 

Каролина Стаменковић

Каролина СтаменковићКаролина Стаменковић долази из Бабушнице, а на 41. Београдском Ignite-у представила је иницијативу за развој женског предузетништва у свом месту.

Ова тема јој је важна јер, како каже, за жене у Бабушници нема много доступних послова, а недостаје им и место на ком би могле да се окупљају.

Као свој највећи изазов види незаинтересованост околине и мањак разумевања заједнице за потенцијале и потребе жена из сеоске средине. Ипак, не дозвољава да је ово заустави, јер је за њу свака нова оснажена жена мотив да се оснаже још две.

 

Јован Јовановић

Јован ЈовановићЈован Јовановић је апсолвент Економског факултета у Нишу, а инспирацију налази у невидљивим херојима свакодневице из своје најближе околине.

На 41. Београдском Ignite-у представио је Практичну академију, у чијем фокусу је реализовање стручне праксе у микро, малим и средњим предузећима.

Овај пројекат му је важан јер је иновативан и у први план ставља међуљудску сарадњу, за коју Јован верује да је од великог значаја за професије којима ће се у будућности бавити његове колеге и он.

За себе каже да је спонтан и склон импровизацији, а као свој највећи изазов види превазилажење сопствених граница. Мото којим се води је да успех није да никада не паднеш, већ да сваки пут знаш како да се дочекаш, устанеш и наставиш даље.

 

Фатима Камберовић

Фатима КамберовићФатима Камберовић долази из Сурдулице, а по образовању је дипломирана менаџерка.

Чланица је Фонда за образовање Рома, а своју причу посветила је пројекту „Унапређивање интеграције и образовања Рома у Србији, поспешивање запошљивости младих Рома и реинтеграција повратника“.

Ова тема јој је веома важна јер су у њеном средишту инклузија Рома и Ромкиња, њихово запошљавање и јачање компетенција на тржишту рада. Управо зато жели да њену причу пре свега чују млади припадници/е ромске националне мањине.

Инклузија Рома и Ромкиња је њен највећи досадашњи изазов, али у раду са младим људима, њиховој упорности и жељи да напредују проналази покретачку снагу.

 

Игор Митровић

Игор МитровићИгор Митровић по образовању је мастер теологије и члан је организације ADRA Србија.

Жели да његову причу чују они који имају новца и желе да подрже паметне приче, као и грађани и грађанке који желе да му се придруже у подухвату који је представио на 41. Београдском Ignite-у.

Игор верује да кад идемо у добром и исправном смеру, све се удружи са нама да успемо.

 

Прочитајте транскрипте говора учесника 41. Београдског Ignite-a:

 

41. Београдски Ignite "Укључи се бр. 6" - Невена ТарлановићНевена Тарлановић, активисткиња у пољу људских права и права младих с инвалидитетом, представила је публици Ignite-a фотографије Жерома Сида (Jérôme Cid), француског уметника који живи и ради у Београду, посвећене теми приступачности јавних простора.

Овај фото-пројекат је реализован са циљем да допринесе уклањању архитектонских баријера у Београду, односно да мотивише грађане и грађанке – нарочито студенте и студенткиње архитектуре – да се активно укључе у решавање овог проблема, чиме би се знатно унапредио квалитет живота свих Београђана/ки.

Невена Тарлановић је однедавно ауторка на Блогу о социјалном укључивању.

Видео снимке говора учесника 41. Београдског Ignite-a можете да погледате на нашем YouTube каналу.

41. Београдски Ignite - презентери41. Београдски Ignite под насловом “Укључи се бр. 6” осми је по реду у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и удружења грађана “Србија у покрету”, и шести посвећен теми социјалног укључивања. Догађај традиционално окупља велики број посетилаца и пружа им прилику да се инспиришу успешним причама о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, активном старењу, превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју, храбрости самохраног родитељства, борби ромског становништва за бољи квалитет живота, положају ЛГБТИ особа, борби против трговине људима, инклузији младих са проблемима у понашању, деце улице, миграната и осуђеника, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, положају особа оболелих од HIV/AIDS, солидарности итд.

Шта је Ignite?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да „запале“ публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута
  • Свака презентација има 20 слајдова
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света.

Први Београдски Ignite одржан је у октобру 2009. године, а догађај на коме људи размењују идеје, упознају се и почињу планирање нових акција већ седам година организује Удружење грађана “Србија у покрету”.

Више информација потражите на сајту srbijaupokretu.org и Facebook страни www.facebook.com/BelgradeIgnite.

 

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.01.2020.

Деск Креативна Европа Србија – Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” (рок: 17.3.2020)

Desk Kreativna Evropa - Srbija

Конкурс „Јачање културне сарадње и конкурентности културних и креативних индустрија Западног Балкана” отворен је…

 
0 Коментари

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]