Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен центар “Јаки млади”

Објављено 17.03.2017.

jaki_mladiСвечано отварање центра „Јаки млади“ одржано је у четвртак, 16.03.2017, са почетком у 11 часова у Београду, Булевар краља Александра 251.

“Желимо да помогнемо запошљавање најмање 300 младих људи. Вођени жељом да млади не буду препуштени сами себи, схватили смо да је најбитније да их подржимо кроз едукацију и могућност да се запосле. Надамо се да ћемо, кроз овај пројекат пилотирати нову услугу у систему социјалне заштите“, изјавила је директорка СОС Дечијих села Србија, Весна Мраковић Јокановић, поводом свечаног отварања центра „Јаки млади“.

На конференцији за новинаре организованој поводом свечаног отварања каријерног центра за младе у ризику Драгомир Петронијевић, члан Градског већа и председник Савета за запошљавање, изразио је подршку пројеку “Јаки млади”, с обзиром на то да Град Београд подржава и помаже запошљавање и предузетништво младих.

Каријерни центар „Јаки млади“ отворен је у оквиру пројекта „Јаки млади – Одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику“, који СОС Дечија села Србија спроводе у партнерству са немачком Фондацијом Херман Гмајнер и локалним партнерима (град Београд – Савет за запошљавање, Градски центар за социјални рад Београд, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине, Републички завод за социјалну заштиту, Центар за породични смештај и усвојење, NALED, Привредна Комора Србије – Београд, Национална служба за запошљавање – филијала за град Београд), Градски центар за социјално предузетниство Београда, уз суфинансирање немачког савезног министарства за привредну сарадњу и развој (BMZ).

NALED се у овај пројекат укључио на два начина – обезбеђивањем праксе за младе у компанијама, чланицама NALED-а и кроз анализу ситуације и доношење препорука за боље укључивање младих на тржиште рада”, истакао је Иван Радак из НАЛЕД-а.

Основна улога Центра „Јаки млади“ је подршка у повећању запошљивости младих из угрожених група са територије града Београда. Фокус је на младима до 30 година који су имали/имају статус детета без родитељског старања као и на младима који су укључени у програме подршке породицама у ризику које спроводе СОС Дечија села.

У центру „Јаки млади“ организоване су едукације за активно тражење посла и повећање запошљивости, као и додатне обуке попут курсева језика, информатичких курсева, курсева за обављање различитих занатских послова. До сада је 30 младих прошло уводну обуку, 5 је завршило стручне обуке и стекло ново занимање, 5 је у процесу развијања своје пословне идеје и започињања сопственог посла, док се четворо младих људи запослило. План је да до краја пројекта оснажимо и подржимо најмање 300 младих људи.

“Мени је ово веома значајно јер добијамо нека знања која не могу да се науче у школи, као што је комуникација са послодавцима. Ова врста подршке значајна је за сваког, посебно за нас који долазимо из мало тежих услова”, рекао је Душан, један од корисника центра “Јаки млади”.

Поред тога, у сарадњи са партнерима, СОС Дечија села ће за младе обезбедити повезивање са потенцијалним послодавцима, обуке за покретање сопственог посла, мини грантове за започињање сопственог бизниса, менторство и пружање подршке осталим институцијама и организацијама које помажу запошљавање младих.

Синиша Кнежевић, директор Филијале за Град Београд Националне службе за запошљавање, говорио је о улози НСЗ-а, као партнера у овом програму и позвао младе људе да користе услуге НСЗ-а и програме подршке запошљавању младих које обезбеђује ова институција.

Извор: www.sos-decijasela.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]