Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен центар “Јаки млади”

Објављено 17.03.2017.

jaki_mladiСвечано отварање центра „Јаки млади“ одржано је у четвртак, 16.03.2017, са почетком у 11 часова у Београду, Булевар краља Александра 251.

“Желимо да помогнемо запошљавање најмање 300 младих људи. Вођени жељом да млади не буду препуштени сами себи, схватили смо да је најбитније да их подржимо кроз едукацију и могућност да се запосле. Надамо се да ћемо, кроз овај пројекат пилотирати нову услугу у систему социјалне заштите“, изјавила је директорка СОС Дечијих села Србија, Весна Мраковић Јокановић, поводом свечаног отварања центра „Јаки млади“.

На конференцији за новинаре организованој поводом свечаног отварања каријерног центра за младе у ризику Драгомир Петронијевић, члан Градског већа и председник Савета за запошљавање, изразио је подршку пројеку “Јаки млади”, с обзиром на то да Град Београд подржава и помаже запошљавање и предузетништво младих.

Каријерни центар „Јаки млади“ отворен је у оквиру пројекта „Јаки млади – Одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику“, који СОС Дечија села Србија спроводе у партнерству са немачком Фондацијом Херман Гмајнер и локалним партнерима (град Београд – Савет за запошљавање, Градски центар за социјални рад Београд, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине, Републички завод за социјалну заштиту, Центар за породични смештај и усвојење, NALED, Привредна Комора Србије – Београд, Национална служба за запошљавање – филијала за град Београд), Градски центар за социјално предузетниство Београда, уз суфинансирање немачког савезног министарства за привредну сарадњу и развој (BMZ).

NALED се у овај пројекат укључио на два начина – обезбеђивањем праксе за младе у компанијама, чланицама NALED-а и кроз анализу ситуације и доношење препорука за боље укључивање младих на тржиште рада”, истакао је Иван Радак из НАЛЕД-а.

Основна улога Центра „Јаки млади“ је подршка у повећању запошљивости младих из угрожених група са територије града Београда. Фокус је на младима до 30 година који су имали/имају статус детета без родитељског старања као и на младима који су укључени у програме подршке породицама у ризику које спроводе СОС Дечија села.

У центру „Јаки млади“ организоване су едукације за активно тражење посла и повећање запошљивости, као и додатне обуке попут курсева језика, информатичких курсева, курсева за обављање различитих занатских послова. До сада је 30 младих прошло уводну обуку, 5 је завршило стручне обуке и стекло ново занимање, 5 је у процесу развијања своје пословне идеје и започињања сопственог посла, док се четворо младих људи запослило. План је да до краја пројекта оснажимо и подржимо најмање 300 младих људи.

“Мени је ово веома значајно јер добијамо нека знања која не могу да се науче у школи, као што је комуникација са послодавцима. Ова врста подршке значајна је за сваког, посебно за нас који долазимо из мало тежих услова”, рекао је Душан, један од корисника центра “Јаки млади”.

Поред тога, у сарадњи са партнерима, СОС Дечија села ће за младе обезбедити повезивање са потенцијалним послодавцима, обуке за покретање сопственог посла, мини грантове за започињање сопственог бизниса, менторство и пружање подршке осталим институцијама и организацијама које помажу запошљавање младих.

Синиша Кнежевић, директор Филијале за Град Београд Националне службе за запошљавање, говорио је о улози НСЗ-а, као партнера у овом програму и позвао младе људе да користе услуге НСЗ-а и програме подршке запошљавању младих које обезбеђује ова институција.

Извор: www.sos-decijasela.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]