Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворен центар “Јаки млади”

Објављено 17.03.2017.

jaki_mladiСвечано отварање центра „Јаки млади“ одржано је у четвртак, 16.03.2017, са почетком у 11 часова у Београду, Булевар краља Александра 251.

“Желимо да помогнемо запошљавање најмање 300 младих људи. Вођени жељом да млади не буду препуштени сами себи, схватили смо да је најбитније да их подржимо кроз едукацију и могућност да се запосле. Надамо се да ћемо, кроз овај пројекат пилотирати нову услугу у систему социјалне заштите“, изјавила је директорка СОС Дечијих села Србија, Весна Мраковић Јокановић, поводом свечаног отварања центра „Јаки млади“.

На конференцији за новинаре организованој поводом свечаног отварања каријерног центра за младе у ризику Драгомир Петронијевић, члан Градског већа и председник Савета за запошљавање, изразио је подршку пројеку “Јаки млади”, с обзиром на то да Град Београд подржава и помаже запошљавање и предузетништво младих.

Каријерни центар „Јаки млади“ отворен је у оквиру пројекта „Јаки млади – Одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику“, који СОС Дечија села Србија спроводе у партнерству са немачком Фондацијом Херман Гмајнер и локалним партнерима (град Београд – Савет за запошљавање, Градски центар за социјални рад Београд, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине, Републички завод за социјалну заштиту, Центар за породични смештај и усвојење, NALED, Привредна Комора Србије – Београд, Национална служба за запошљавање – филијала за град Београд), Градски центар за социјално предузетниство Београда, уз суфинансирање немачког савезног министарства за привредну сарадњу и развој (BMZ).

NALED се у овај пројекат укључио на два начина – обезбеђивањем праксе за младе у компанијама, чланицама NALED-а и кроз анализу ситуације и доношење препорука за боље укључивање младих на тржиште рада”, истакао је Иван Радак из НАЛЕД-а.

Основна улога Центра „Јаки млади“ је подршка у повећању запошљивости младих из угрожених група са територије града Београда. Фокус је на младима до 30 година који су имали/имају статус детета без родитељског старања као и на младима који су укључени у програме подршке породицама у ризику које спроводе СОС Дечија села.

У центру „Јаки млади“ организоване су едукације за активно тражење посла и повећање запошљивости, као и додатне обуке попут курсева језика, информатичких курсева, курсева за обављање различитих занатских послова. До сада је 30 младих прошло уводну обуку, 5 је завршило стручне обуке и стекло ново занимање, 5 је у процесу развијања своје пословне идеје и започињања сопственог посла, док се четворо младих људи запослило. План је да до краја пројекта оснажимо и подржимо најмање 300 младих људи.

“Мени је ово веома значајно јер добијамо нека знања која не могу да се науче у школи, као што је комуникација са послодавцима. Ова врста подршке значајна је за сваког, посебно за нас који долазимо из мало тежих услова”, рекао је Душан, један од корисника центра “Јаки млади”.

Поред тога, у сарадњи са партнерима, СОС Дечија села ће за младе обезбедити повезивање са потенцијалним послодавцима, обуке за покретање сопственог посла, мини грантове за започињање сопственог бизниса, менторство и пружање подршке осталим институцијама и организацијама које помажу запошљавање младих.

Синиша Кнежевић, директор Филијале за Град Београд Националне службе за запошљавање, говорио је о улози НСЗ-а, као партнера у овом програму и позвао младе људе да користе услуге НСЗ-а и програме подршке запошљавању младих које обезбеђује ова институција.

Извор: www.sos-decijasela.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]