Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Поверење као кључ успешне сарадње

Објављено 19.10.2017.

Ненад ради као CNC оператер у фирми „Милановић инжењеринг“

Ненад ради као CNC оператер у фирми „Милановић инжењеринг“

Пише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

„А је л’ радиш у струци?“

На ово питање, Ненад Миловановић је 11 година имао исти одговор: „Не“.

По завршетку Политехничке школе у Крагујевцу, у недостатку посла у машинској струци, овај млади човек радио је бројне послове како би обезбедио егзистенцију.

Жељан знања и усавршавања, у фебруару прошле године пријавио се на конкурс „Локална партнерства за запошљавање младих”, који је обухватао обуку за унапређење стручних знања, праксу у предузећима и прилику за запошљавање.

„Током два месеца имали смо четири круга тестирања и тачно се знало – ко прође тест, иде даље. Имали смо поверења у процес избора, што је много утицало на мотивацију, јер смо видели да се наш труд цени. После обуке у Политехничкој школи, уследила је пракса овде у фирми“, каже нам Ненад који већ годину дана ради у струци.

Прелазак из света образовања у свет рада

Модел функционише, а може и да се примени у другим срединама и секторима, напомиње Марија

Модел функционише, а може и да се примени у другим срединама и секторима, напомиње Марија

Иницијативу кроз коју се 12 младих запослило, а 23 завршило програм обуке, спровео је Развојни бизнис центар Крагујевац који реализује бројне активности и програме како би се младима повећале шансе на тржишту рада, како би били конкурентнији и лакше дошли до послодаваца.

Истраживања о потребама компанија у металском сектору показала су да постоји несклад између онога што млади знају и онога што траже привреда и послодавци, објашњава нам Марија Стојадиновић, координатор иницијативе.

„Решили смо да тестирамо програм кроз који ће млади моћи да освеже знање стечено у школи, а онда да то знање допуне кроз праксу. Остварили смо сарадњу са Политехничком школом Крагујевац и компанијама Милановић инжењеринг, Unior Components и Горење МДМ, уз подршку Националне службе за запошљавање. Поверење између партнера је кључ успеха иницијативе“, истиче Марија.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва нам је указао поверење и пружао нам подршку током прве фазе пројекта која је реализована уз финансијску помоћ Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Како у Крагујевцу има више од 5000 младих незапослених, имали смо репликацију модела у истом сектору, са истим партнерима, а уз финансијску подршку града. И та фаза је била успешна, запослило се осам кандидата“, каже Марија и додаје да је модел тестиран у дрвном, као и у ИТ сектору у два круга подршке.

„Прошли смо обуку, дошли овде у фирму и сви су нам изашли у сусрет“, сећа се Петар

„Прошли смо обуку, дошли овде у фирму и сви су нам изашли у сусрет“, сећа се Петар

После шестонедељне праксе, посао је добио и Петар Ристић, техничар за роботику:

„Од 100 пријављених људи на почетку, бити међу 12 који су добили посао, итекако утиче на самопоуздање.“

Пројектом је финансирана реална потреба, млади су се запослили, а фирма добила потребан кадар, каже Ана Рачић из Милановић инжењеринга и додаје:

„Радо бисмо учествовали опет у сличној иницијативи, јер су се најбоље показали кандидати које смо добили у сарадњи са Политехничком школом и Развојним бизнис центром. Кроз праксу и обуку показују мотивисаност и жељу да раде.“

Комбинација теорије и праксе

За инжењера је веома важно да зна целокупан процес, сматра Весна

За инжењера је веома важно да зна целокупан процес, сматра Весна

„Генерално, људи избегавају да раде у производњи, више су заинтересовани за управу и рачунаре. А то практично знање је потребно да би се разумео цео циклус“, сматра ментор Милош Вученовић из Милановић инжењеринга и додаје да је улога ментора важна, како би младе научили што више.

Практично знање и разумевање целокупног циклуса производње био је један од мотива Весни Крстић да се пријави на конкурс. „Иако сам завршила Машински факултет 2013. године, CNC машину сам први пут видела када сам дошла овде – нисам знала како се укључује, а камоли да напишем програм. Теорија и пракса су потпуно другачије“.

Да је комбинација теорије и праксе неопходна, потврђује Синиша Којић, директор Политехничке школе у Крагујевцу: „За обуке је била задужена школа – осам дана стручне обуке и два дана меких вештина. Наставни планови су, силом прилика, прилагођени ситуацији насталој 90-их, тако да праксе има у траговима. А не може се имати квалитетно стручно образовање без праксе. То сад покушавамо да променимо кроз унапређење наставних планова, односно курикулума“.

Шта кажу бројке?

„Економска анализа показује – на уложен један динар, долази девет динара добити. Користи имају сви: људи који су били незапослени сада остварују неки приход, затим компанија много мање улаже да би добила квалитетног запосленог радника а и цело друштво има користи јер се уплаћују порези и доприноси, подстиче се потрошња, а социјални систем има мање незапослених“, објашњава Немања Јовичић из РБЦ.

e2e_kg_005Колико све ово значи младима који већ годину дана раде, говоре осмеси на њиховим лицима.

„Осим успеха, знања и искуства које смо стекли, добити овакав један посао, то је невероватно“, закључује Весна.

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.07.2020.

Представљено истраживање „Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из буџета ЈЛС у Републици Србији”

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Истраживање Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
Пон, јул 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]