Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка ЕУ у хигијенским и прехрамбеним производима за ромске породице

Објављено 20.05.2020.

Podrška EU romskim porodicamaСкоро 1.000 ромских породица са више од 5.000 чланова које живе у Београду, Ваљеву, Нишу и Суботици добило је до сада Европске уније (ЕУ) пакете са прехрамбеним и хигијенским производима. Помоћ коју ЕУ континуирано пружа осетљивим друштвеним заједницама, па и у току пандемије коронавируса, наставља се у наредним данима, те ће, након претходних 1.000, још 375 пакета бити испоручено заједницама у Лебану, Врању, Нишу, Суботици и Ваљеву.

Ова активност спроводи се у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) и локаним кризним штабовима како би се осигурало да помоћ стигне до најугроженијиј суграђана. Саму набавку и дистрибуцију помоћи спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

„Веома ценимо подршку коју смо као држава добили од својих међународних партнера и без које се не бисмо тако успешно носили са свим изазовима које је пред наш здравствени систем и читаво друштво поставила епидемија COVID-19. У кризним ситуацијама, важно је да посебно водимо рачуна о потребама оних чланова друштва које припадају осетљивим групама. Хвала ЕУ и UNOPS-у на подршци у овим тешким тренуцима за Србију и очекујем да наставимо да заједно радимо на побољшању положаја Ромкиња и Рома у Републици Србији”, рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији.

„Кризе попут ове изазване ширењем вируса COVID-19 највише погађају наше најрањивије суграђане и зато је неопходно да их посебно подржимо када је то најпотребније. Ми настојимо да покажемо солидарност са свим угроженим групама грађана и ова подршка у прехрамбеним и хигијенским пакетима која ће стићи до више од 6.500 припадника ромске заједнице, је један део укупне подршке коју спроводимо у Србији уз финансијску помоћ ЕУ”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције и Национална IPA координаторка.

Европска унија је, у оквиру свог глобалног одговора за борбу против актуелне пандемије, вредног 15,6 милијарди евра, определила инцијалну подршку Србији од 93 милиона евра како за хитне тако и за краткорочне и средњорочне мере у санирању здравствених, економских и социјалних последица ове здравствене кризе.

„У овим тешким временима морамо бити једни уз друге и подржавати најосетљивије становништво, више него икада. Европска унија је, у оквиру пакета подршке за Србију за борбу против вируса COVID-19, уложила 200.000 евра како би помогла рањивим заједницама. На овај начин, ЕУ је пружила помоћ преко 1.000 ромских породица са преко 5.000 чланова у четири места у Србији, али и обезбедила помоћ за 14.000 жена и старих људи у 50 удаљених општина у Србији. Ово становништво било је посебно осетљиво током ове кризе, поврх здравственог ризика коме смо сви изложени услед коронавируса. ЕУ ће наставити да им свима помаже. Нико не сме бити запостављен,” рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Пакети помоћи за ромску заједницу који садрже средства за хигијену као и основне прехрамбене намирнице попут брашна, шећера, уља, пиринча, конзервираних месних и рибљих производа, испоручени су уз подршку четири организације цивилног друштва: Центра за интеграцију младих из Београда, Асоцијације координатора за ромска питања из Ваљева, Лиге Рома из Ниша и Едукативног центра Рома из Суботице. Осман Балић, председник Сталне конференција ромских удружења грађана (SKRUG) – Лига Рома из Ниша је рекао да иако је цело друштво погођено пандемијом вируса Covid-19, ромска заједница је економски додатно угрожена јер скоро 70 посто ромске популације ради у неформалном сектору, односно живи од скупљања секундарних сировина.

„Током месец и по дана ванредног стања они су углавном били без прихода, зато се посебно захваљујемо ЕУ на овој издашној помоћи”, рекао је Балић.

Европска унија наставља да пружа подршку рањивим групама становништва, у чије унапређење положаја је током последњих седам година уложено пеко 40 милиона евра.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]