Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка истраживачима у Србији: обележен почетак програма за трансфер технологије

Објављено 31.03.2016.

davenport-naukaКомерцијализација резултата научних истраживања повезивањем истраживача на факултетима и институтима са приватним сектором, као и јачање центара за трансфер технологије на универзитетима у Србији главни су циљеви Програма за трансфер технологије (Програм TTF).

Овај програм је део Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије, вредном 6,9 милиона евра, који финансира Европска унија са 4,9 милиона евра из претприступних фондова (IPA 2013), а суфинансирају Влада Републике Србије и домаћи приватни сектор са по 1 милион евра. Овај пројекат спроводи Фонд за иновациону делатност у сарадњи са Светском банком.

“Претходни пројекат Фонда за иновациону делатност показао је да у Србији има иновативних предузетника који су у стању да пруже и производе и услуге са великом додатом вредношћу и за домаће и страно тржиште. Данас најављујемо нови пројекат Фонда који би требало да значајно ојача везе наших научно-истраживачких организација, пре свега високог образовања, са приватним сектором и привредом која се заснива на знању и високој технологији. Иновације су нешто што развијамо свакога дана. Да бисмо сви имали користи од њих, морамо да их препознамо и подржимо пре свега на институционалном нивоу“, рекао је 30. марта Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, отварајући скуп.

Програм TTF је пилот програм за подршку научно-истраживачкој заједници у Србији. Локалним центрима за трансфер технологије при универзитету у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, као и државним научно-истраживачким институтима он омогућава да за развој истраживања која имају комерцијални потенцијал нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију изнесу на тржиште.

„Поздрављам опредељење Владе Србије за развој иновационог сектора, које треба да укључује и финансирање и активно повезивање истраживача из академских кругова са заинтересованим инвеститорима из приватног сектора. Развој привреде засноване на знању, којој Србија тежи, зависиће од дугорочног и одрживог ангажовања. Европска унија у томе подржава Владу и ресорно министарство. Као највећи донатор у Србији последњих 15 година, Европска унија и овим пројектом и у оквиру њега Програмом TTF, наставља да доприноси стварању што бољих услова за истраживаче у Србији“, каже Амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Централна канцеларија за трансфер технологије при Фонду за иновациону делатност, која спроводи Програм TTF, нуди услуге попут оцене технолошке и комерцијалне спремности иновације, подизање нивоа комерцијалне спремности финансирањем додатног развоја иновације у висини око EUR 10 000, дефинисање и спровођење стратегије за комерцијално искоришћавање иновације, и налажење комерцијалних партнера.

„Иновациони потенцијал у Србији је неспоран. Кроз наше руке прошле су предходних година стотине иновативних пројеката. Али, недостаје институционални механизам који ће обезбедити да се те идеје развију и изнесу на тржиште, где добијају свој пун смисао. За то су потребна новчана средства, која хронично недостају, али и стручна подршка у налажењу одговарајућег партнера из комерцијалног сектора, помоћ при заштити интелектуалне својине, добар пословни план… Све то, први пут на једном месту, сада могу да добију домаћи истраживачи захваљући Програму TTF“, каже Иван Ракоњац, в.д. директор Фонда за иновациону делатност.

О свим детаљима у вези са Програмом TTF заинтересовани се могу информисати на www.inovacionifond.rs/program-ttf

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]