Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка младима који желе да се отисну пут предузетништва

Објављено 15.12.2017.

Пише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

Пројекат „Е2Е Иницијатива за запошљавање младих“ пружа подршку иновативним моделима и решењима за повећање запошљавања и запошљивости младих, уз финансијску помоћ Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Међу подржаним моделима је „Истражи свој бизнис“, намењен младима који желе да постану предузетници. Разговарали смо са Браниславом Милосавом и Светланом Главашки из Регионалног едукативног центра Банат, који спроводи овај модел, као и са младима – будућим предузетницима.

По чему је карактеристичан модел „Истражи свој бизнис“?

rec_banat_001Бранислав: Модел је конципиран тако да допринесе решавању проблема незапослености младих и представља прави пример партнерства јавног, цивилног и приватног сектора. Партнери су удружили ресурсе и окупили се око заједничке идеје и циља – да се унапреди положај младих на тржишту рада и побољша њихова запошљивост. Ту је осам партнера и седам сарадника, као што су: Развојна агенција, шест приватних фирми, локалне самоуправе, филијале НСЗ, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и РЕЦ Банат.

Светлана: Први пут смо модел применили 2016. године у Зрењанину, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Потом је, уз подршку Министарства омладине и спорта, примењен на територији Панчева и Јужног Баната. Сада радимо у Новом Саду, Старој Пазови и Кикинди.

Постоји ли међу младима интересовање за предузетништво?

Светлана: Иако то зависи од средине до средине, већина младих људи је пре заинтересована да ради за некога, а не за себе. НСЗ је један од кључних партнера, јер поседује једину квалитетну базу података о незапосленим лицима, а уз то има и информације о томе ко је заинтересован за самозапошљавање.

Бранислав: Недостатак идеја, информација, као и самопоуздања утиче да млади не започињу сопствени посао. Истовремено, не поседују довољно вештина, радног искуства или знања да би се запослили код неког послодавца. Многи зато одустану или се помире са тим да су незапослени. Проблем је анимирати их да се пријаве, али када уђу у пројекат све је много лакше.

Шта подразумева предузетничка обука?

Светлана: Приликом пријаве, заинтересовани укратко опишу своју пословну идеју. Након тога, 30 изабраних кандидата похађа основну предузетничку обуку. У првом делу је фокус на меким вештинама, као што су мотивисаност, самопоуздање, јавни наступ, управљање конфликтима.

Бранислав: У другом делу обуке, полазници уз помоћ сертификованих ментора, развијају своју идеју у пословни модел: на који начин ће пословати, коју услугу ће пружати, који производ ће производити, коме ће продавати и како. Најбољих десет похађа двомесечну напредну обуку из предузетништва, током које развијају своје пословне планове индивидуално, са менторима и партнерима из привреде.

Светлана: Партнери из привреде преносе знање и искуство: са чим су се сусретали када су почињали, како да избегну тзв. „дечије болести“. Учесници кажу да су им савети партнера из привреде оставили најснажнији утисак.

Победници финалног такмичења добијају финансијски, али и нефинансијски део награде у виду консултантске подршке током првих месеци рада, који су се показали као кључни за опстанак бизниса. Партнери пружају и друге видове подршке. Ево на пример, једној од победница такмичења у Зрењанину (са идејом за Психолошко-логопедско саветовалиште за дијагностификовање и терапијски рад са децом) град Зрењанин и Пословни инкубатор су обезбедили бесплатан пословни простор првих годину дана. Показало се да се људи прикључују добрим идејама када их препознају.

Шта је младима потребно да би покренули сопствени посао?

Идеја и иницијатива

rec_banat_002Маша Вукобрат жели отвори адвокатску канцеларију и да се бави правним саветовањем у области заштите животне средине: „Свиђа ми се што овај пројекат указује на позитивну страну предузетништва и подстиче иницијативу.“

Стефан Панић је имао идеју и започео сопствени посао – бави се системима стамбене аутоматике и примењује најнапреднија решења у области „паметних“ станова и кућа.

 

Храброст

rec_banat_003Милица Торњански сматра да је за предузетништво потребна храброст. Планира да пружа правну помоћ жртвама породичног насиља, како би им олакшала тешку ситуацију у којој се налазе. „Научили смо много о предузетништву, од финансијског дела, преко јавног наступа, до пословне сарадње са клијентима“, додаје Милица.

 

 

 

rec_banat_004Адријана Савић је напустила сталан посао и сада прави едукативне књиге за децу, које психолози и логопеди препоручују за развијање фине моторике и логичког размишљања. „Испуњена сам, јер знам да ћу усрећити неко дете“, са осмехом нам каже, док нам показује књиге направљене од природних материјала.

 

 

Нова знања и контакти

rec_banat_005“Ова обука ми значи, како бих развила бизнис план”, рекла нам је Слободана Рајић, чија је жеља да споји бизнис и уметност, кроз едукативно-креативни музички центар.

Александар Власачевић планира да отвори стоматолошку ординацију са дежурном и теренском службом. Каже да му је обука много помогла, нарочито јер је добио информације о административним аспектима покретања сопственог посла.

 

 

rec_banat_006Далибор Барбеник је веома задовољан обуком, јер је стекао нова знања која ће му помоћи да развије своју грађевинску фирму.

Зубни техничар, Ана Тодоровић, каже да је сазнала много о организацији пословања, али и упознала стоматологе са којима може да сарађује.

„Сада конкретно знам шта треба да радим, како, где и када“, закључује Ана.

 

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]