Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка младима који желе да се отисну пут предузетништва

Објављено 15.12.2017.

Пише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

Пројекат „Е2Е Иницијатива за запошљавање младих“ пружа подршку иновативним моделима и решењима за повећање запошљавања и запошљивости младих, уз финансијску помоћ Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Међу подржаним моделима је „Истражи свој бизнис“, намењен младима који желе да постану предузетници. Разговарали смо са Браниславом Милосавом и Светланом Главашки из Регионалног едукативног центра Банат, који спроводи овај модел, као и са младима – будућим предузетницима.

По чему је карактеристичан модел „Истражи свој бизнис“?

rec_banat_001Бранислав: Модел је конципиран тако да допринесе решавању проблема незапослености младих и представља прави пример партнерства јавног, цивилног и приватног сектора. Партнери су удружили ресурсе и окупили се око заједничке идеје и циља – да се унапреди положај младих на тржишту рада и побољша њихова запошљивост. Ту је осам партнера и седам сарадника, као што су: Развојна агенција, шест приватних фирми, локалне самоуправе, филијале НСЗ, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и РЕЦ Банат.

Светлана: Први пут смо модел применили 2016. године у Зрењанину, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Потом је, уз подршку Министарства омладине и спорта, примењен на територији Панчева и Јужног Баната. Сада радимо у Новом Саду, Старој Пазови и Кикинди.

Постоји ли међу младима интересовање за предузетништво?

Светлана: Иако то зависи од средине до средине, већина младих људи је пре заинтересована да ради за некога, а не за себе. НСЗ је један од кључних партнера, јер поседује једину квалитетну базу података о незапосленим лицима, а уз то има и информације о томе ко је заинтересован за самозапошљавање.

Бранислав: Недостатак идеја, информација, као и самопоуздања утиче да млади не започињу сопствени посао. Истовремено, не поседују довољно вештина, радног искуства или знања да би се запослили код неког послодавца. Многи зато одустану или се помире са тим да су незапослени. Проблем је анимирати их да се пријаве, али када уђу у пројекат све је много лакше.

Шта подразумева предузетничка обука?

Светлана: Приликом пријаве, заинтересовани укратко опишу своју пословну идеју. Након тога, 30 изабраних кандидата похађа основну предузетничку обуку. У првом делу је фокус на меким вештинама, као што су мотивисаност, самопоуздање, јавни наступ, управљање конфликтима.

Бранислав: У другом делу обуке, полазници уз помоћ сертификованих ментора, развијају своју идеју у пословни модел: на који начин ће пословати, коју услугу ће пружати, који производ ће производити, коме ће продавати и како. Најбољих десет похађа двомесечну напредну обуку из предузетништва, током које развијају своје пословне планове индивидуално, са менторима и партнерима из привреде.

Светлана: Партнери из привреде преносе знање и искуство: са чим су се сусретали када су почињали, како да избегну тзв. „дечије болести“. Учесници кажу да су им савети партнера из привреде оставили најснажнији утисак.

Победници финалног такмичења добијају финансијски, али и нефинансијски део награде у виду консултантске подршке током првих месеци рада, који су се показали као кључни за опстанак бизниса. Партнери пружају и друге видове подршке. Ево на пример, једној од победница такмичења у Зрењанину (са идејом за Психолошко-логопедско саветовалиште за дијагностификовање и терапијски рад са децом) град Зрењанин и Пословни инкубатор су обезбедили бесплатан пословни простор првих годину дана. Показало се да се људи прикључују добрим идејама када их препознају.

Шта је младима потребно да би покренули сопствени посао?

Идеја и иницијатива

rec_banat_002Маша Вукобрат жели отвори адвокатску канцеларију и да се бави правним саветовањем у области заштите животне средине: „Свиђа ми се што овај пројекат указује на позитивну страну предузетништва и подстиче иницијативу.“

Стефан Панић је имао идеју и започео сопствени посао – бави се системима стамбене аутоматике и примењује најнапреднија решења у области „паметних“ станова и кућа.

 

Храброст

rec_banat_003Милица Торњански сматра да је за предузетништво потребна храброст. Планира да пружа правну помоћ жртвама породичног насиља, како би им олакшала тешку ситуацију у којој се налазе. „Научили смо много о предузетништву, од финансијског дела, преко јавног наступа, до пословне сарадње са клијентима“, додаје Милица.

 

 

 

rec_banat_004Адријана Савић је напустила сталан посао и сада прави едукативне књиге за децу, које психолози и логопеди препоручују за развијање фине моторике и логичког размишљања. „Испуњена сам, јер знам да ћу усрећити неко дете“, са осмехом нам каже, док нам показује књиге направљене од природних материјала.

 

 

Нова знања и контакти

rec_banat_005“Ова обука ми значи, како бих развила бизнис план”, рекла нам је Слободана Рајић, чија је жеља да споји бизнис и уметност, кроз едукативно-креативни музички центар.

Александар Власачевић планира да отвори стоматолошку ординацију са дежурном и теренском службом. Каже да му је обука много помогла, нарочито јер је добио информације о административним аспектима покретања сопственог посла.

 

 

rec_banat_006Далибор Барбеник је веома задовољан обуком, јер је стекао нова знања која ће му помоћи да развије своју грађевинску фирму.

Зубни техничар, Ана Тодоровић, каже да је сазнала много о организацији пословања, али и упознала стоматологе са којима може да сарађује.

„Сада конкретно знам шта треба да радим, како, где и када“, закључује Ана.

 

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]