Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка младима који желе да се отисну пут предузетништва

Објављено 15.12.2017.

Пише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

Пројекат „Е2Е Иницијатива за запошљавање младих“ пружа подршку иновативним моделима и решењима за повећање запошљавања и запошљивости младих, уз финансијску помоћ Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Међу подржаним моделима је „Истражи свој бизнис“, намењен младима који желе да постану предузетници. Разговарали смо са Браниславом Милосавом и Светланом Главашки из Регионалног едукативног центра Банат, који спроводи овај модел, као и са младима – будућим предузетницима.

По чему је карактеристичан модел „Истражи свој бизнис“?

rec_banat_001Бранислав: Модел је конципиран тако да допринесе решавању проблема незапослености младих и представља прави пример партнерства јавног, цивилног и приватног сектора. Партнери су удружили ресурсе и окупили се око заједничке идеје и циља – да се унапреди положај младих на тржишту рада и побољша њихова запошљивост. Ту је осам партнера и седам сарадника, као што су: Развојна агенција, шест приватних фирми, локалне самоуправе, филијале НСЗ, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и РЕЦ Банат.

Светлана: Први пут смо модел применили 2016. године у Зрењанину, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Потом је, уз подршку Министарства омладине и спорта, примењен на територији Панчева и Јужног Баната. Сада радимо у Новом Саду, Старој Пазови и Кикинди.

Постоји ли међу младима интересовање за предузетништво?

Светлана: Иако то зависи од средине до средине, већина младих људи је пре заинтересована да ради за некога, а не за себе. НСЗ је један од кључних партнера, јер поседује једину квалитетну базу података о незапосленим лицима, а уз то има и информације о томе ко је заинтересован за самозапошљавање.

Бранислав: Недостатак идеја, информација, као и самопоуздања утиче да млади не започињу сопствени посао. Истовремено, не поседују довољно вештина, радног искуства или знања да би се запослили код неког послодавца. Многи зато одустану или се помире са тим да су незапослени. Проблем је анимирати их да се пријаве, али када уђу у пројекат све је много лакше.

Шта подразумева предузетничка обука?

Светлана: Приликом пријаве, заинтересовани укратко опишу своју пословну идеју. Након тога, 30 изабраних кандидата похађа основну предузетничку обуку. У првом делу је фокус на меким вештинама, као што су мотивисаност, самопоуздање, јавни наступ, управљање конфликтима.

Бранислав: У другом делу обуке, полазници уз помоћ сертификованих ментора, развијају своју идеју у пословни модел: на који начин ће пословати, коју услугу ће пружати, који производ ће производити, коме ће продавати и како. Најбољих десет похађа двомесечну напредну обуку из предузетништва, током које развијају своје пословне планове индивидуално, са менторима и партнерима из привреде.

Светлана: Партнери из привреде преносе знање и искуство: са чим су се сусретали када су почињали, како да избегну тзв. „дечије болести“. Учесници кажу да су им савети партнера из привреде оставили најснажнији утисак.

Победници финалног такмичења добијају финансијски, али и нефинансијски део награде у виду консултантске подршке током првих месеци рада, који су се показали као кључни за опстанак бизниса. Партнери пружају и друге видове подршке. Ево на пример, једној од победница такмичења у Зрењанину (са идејом за Психолошко-логопедско саветовалиште за дијагностификовање и терапијски рад са децом) град Зрењанин и Пословни инкубатор су обезбедили бесплатан пословни простор првих годину дана. Показало се да се људи прикључују добрим идејама када их препознају.

Шта је младима потребно да би покренули сопствени посао?

Идеја и иницијатива

rec_banat_002Маша Вукобрат жели отвори адвокатску канцеларију и да се бави правним саветовањем у области заштите животне средине: „Свиђа ми се што овај пројекат указује на позитивну страну предузетништва и подстиче иницијативу.“

Стефан Панић је имао идеју и започео сопствени посао – бави се системима стамбене аутоматике и примењује најнапреднија решења у области „паметних“ станова и кућа.

 

Храброст

rec_banat_003Милица Торњански сматра да је за предузетништво потребна храброст. Планира да пружа правну помоћ жртвама породичног насиља, како би им олакшала тешку ситуацију у којој се налазе. „Научили смо много о предузетништву, од финансијског дела, преко јавног наступа, до пословне сарадње са клијентима“, додаје Милица.

 

 

 

rec_banat_004Адријана Савић је напустила сталан посао и сада прави едукативне књиге за децу, које психолози и логопеди препоручују за развијање фине моторике и логичког размишљања. „Испуњена сам, јер знам да ћу усрећити неко дете“, са осмехом нам каже, док нам показује књиге направљене од природних материјала.

 

 

Нова знања и контакти

rec_banat_005“Ова обука ми значи, како бих развила бизнис план”, рекла нам је Слободана Рајић, чија је жеља да споји бизнис и уметност, кроз едукативно-креативни музички центар.

Александар Власачевић планира да отвори стоматолошку ординацију са дежурном и теренском службом. Каже да му је обука много помогла, нарочито јер је добио информације о административним аспектима покретања сопственог посла.

 

 

rec_banat_006Далибор Барбеник је веома задовољан обуком, јер је стекао нова знања која ће му помоћи да развије своју грађевинску фирму.

Зубни техничар, Ана Тодоровић, каже да је сазнала много о организацији пословања, али и упознала стоматологе са којима може да сарађује.

„Сада конкретно знам шта треба да радим, како, где и када“, закључује Ана.

 

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.07.2020.

Представљено истраживање „Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из буџета ЈЛС у Републици Србији”

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Истраживање Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
Пон, јул 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]