Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Почиње примена ССП

Објављено 03.09.2013.

eu_zastaveСпоразум о стабилизацији и придруживању (ССП) између Србије и ЕУ ступио је на снагу 1. септембра, а његово спровођење биће једно од мерила за праћење напретка у преговорима о чланству у ЕУ. Споразумом се успоставља свеобухватан уговорни однос са ЕУ и њеним чланицама у којима су права и обезвезе уговорних страна јасно дефинисане. Србија ступањем на снагу ССП Србија добија статус државе придружене ЕУ, што је статус најближе везе са ЕУ коју земља која није чланица може да има.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је на свом твитер налогу навео поводом ступања на снагу ССП да је Србиија корак ближе чланству у ЕУ и да ће тај споразум користити пословању и грађанима.

Ступање на снагу ССП донеће неке новине попут фазне либерализације приступа јавним набавкама две стране и приступа тржишту непокретности, док у области трговине неће бити нових обавеза. Новину представља и заштита од дискриминације у пословању привредних друштава две стране и легално запослених држављана.

Србија је дужна да у року од пет година од ступања на снагу ССП постепено укине предност домаћих компанија у јавним набавкама у односу на предузећа из ЕУ.

Српске фирме су у јавним набавкама сада конкуретне европским и ако понуде цену већу од 20%, а предвиђено је да се та предност до краја друге године од ступања на снагу ССП спусти на 15%, до краја треће године на 10%, до краја четврте на 5% и да затим до краја пете године буде потпуно укинута.

У српској јавности највише пажње је изазвао део споразума који предвиђа да Србија у року од четири године омогући држављанима чланица ЕУ да стекну право својине на непокретности, што се односи и на пољопривредно земљиште.

Министарство пољопривреде је крајем августа најавило да ће затражити да се период током кога странци не могу куповати пољопривредно земљиште продужи на још осам година по истеку рока од четири године за усклађивање.

Без нових обавеза у трговинским односима

ССП ће заменити Прелазни трговински споразум који регулише трговинске односе, али ће све обавезе из Прелазног споразума наставити да се применују.

То значи да ће 1. јануара 2014. године бити завршена либерализација за све индустријске производе пореклом из ЕУ и за 75 до 80% пољопривредних производа, али ће за један број пољопривредних производа остати царина за увоз из ЕУ.

Одређена царинска заштита важиће и након истека шестогодишњег периода за либерализацију за, између осталог, парадајз, слатку паприку, шљиве, јабуке, одређене млечне производе, месо и месне производе и дуван.

Остају квоте за извоз одређених производа у ЕУ по повољнијим условима: бесцаринска квота од 180.000 тона за шећер, преференцијална квота од 8.700 тона за јунетину, бесцаринска квота за пастрмку и шарана од 15 и 60 тона, као и за вино од 63.000 хектолитара годишње.

Политички дијалог и сарадња

Након ступања на снагу ССП, нове области које нису биле укључене у Прелазни споразум, биће укључене у уговорни однос Србије и ЕУ, попут политичког дијалога, регионалне сарадње, кретања радника и капитала, пружања услуга или области правде, слобода и безбедности.

Политички дијалог укључује приближавање ставова ЕУ и Србије о међународним питањима и размену информација.

У области регионалне сарадње, Србија је дужна да сарађује са другим земљама у процесу стабилизације и придруживања у областима обухваћеним Споразумом.

Предвиђена је сарадња у јачању институција и владавине права, виза и контроле границе, миграција, као и борби против организованог криминала и тероризма.

По ступању на снагу ССП биће формирана три нова заједничка тела за његово спровођење, а њих ће чинити представници Србије и ЕУ. Та тела су Савет за стабилизацију и придруживање, Одбор за стабилизацију и придруживање и Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање.

Ступање споразума на снагу неће утицати на коришћење претприступних фондова IPA.

ССП је закључен на неодређено време и примењиваће се до уласка Србије у чланство ЕУ.

Аутор: Маја Познатов

Више на www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]