Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Први мај – Међународни празник рада

Објављено 01.05.2019.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoШиром света Међународни празник рада обележава се у знак сећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време и боље услове рада. Тим поводом подсећамо се на неке од најуспешнијих прича, активности и иницијатива у областима запошљавања, предузетништва и укључивања осетљивих група у економске активности. Ове инспиративне примере наших сарадника и сарадница: блогера/ки, представника/ца организација цивилног друштва, студената/киња имали смо прилике да чујемо, подржимо и/или објавимо на сајту Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

У оквиру пројекта „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“ у сарадњи са локалним партнерима и уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу наставили смо са развојем модела и прилика за професионални развој и укључивање младих у свет рада. О успешним примерима из овог пројекта можете сазнати више на страници Е2Е: Успешне приче.

У оквиру 41. Београдског Ignite-а „Укључи се бр. 6“, имали смо прилике да чујемо личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости у свим сферама, укључујући и сферу рада. Фатима Камберовић из Фонда за образовање Рома представила је пројекат ове организације који има за циљ активно укључивање Рома и Ромкиња у све друштвене токове. Каролина Стаменковић из Бабушнице је представила иницијативу за развој женског предузетништва у свом месту.

Бојана Димитријевић и Невена Тарлановић, сталне ауторке Блога о социјалном укључивању, истичу да се особе са инвалидитетом често сусрећу с дискриминацијом и отпором потенцијаних послодаваца при запошљавању.  Бојана Димитријевић нам у једном од својих блогова, кроз „причу једне дипломе“, преноси искуство тражења посла особе са инвалидитетом, док Невена Тарлановић указује на изазове у спровођењу постојећег законодавног оквира којим је регулисано запошљавање особа са инвалидитетом, али и на неке друге проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом на тржишту рада.

Посебно рањиву групу на тржишту рада представљају млади. Организација „Достигнућа младих у Србији“ (Junior Achievement Serbia) већ више од 10 година спроводи образовне програме из области предузетништва и финансијске писмености у основним и средњим школама широм Србије. О тимском раду, практичној примени школских знања у развоју предузетничке идеје, размени искустава са вршњацима из читаве Европе, односу према успеху и неуспеху, улагању у лични развој и отворености за стицање нових предузетничких и других знања читајте у текстовима Немање Главинића, Марка Станковића, Немање Миловановића и Кристине Ђурић у оквиру профила Достигнућа младих на Блогу о социјалном укључивању.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва се посебно бавио анализом података у области рада и запошљавања кроз израду Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва за период 2014-2017. године, као и кроз припрему Индекса друштвеног развоја градова и општина.

У делу Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године који се бави димензијом запошљавања и тржишта рада, тематски фокус представља анализа Млади на тржишту рада у Србији.

Допуњено издање Индекса друштвеног развоја градова и општина даје, између осталог, преглед економских показатеља развијености општина (стопа запослености, стопа незапослености, просечна нето зарада, сопствени приходи градова и општина).

Публикације из области рада и запошљавања које препоручујемо:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]