Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представништву REF-а у Србији додељен грант Савезног министарства за економску сарадњу и развој Немачке

Објављено 07.03.2017.

ref_logoКрајем прошле године, Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ) Савезне Републике Немачке доделило је Фонду за образовање Рома грант у износу од 2.373.950 EUR. Грант администрира Развојна банка KfB, а имплементира га Представништво Фонда за образовање Рома, са циљем повезивања завршетка средње школе с обуком вештина за Роме који улазе на тржиште рада у Србији. Овај пројекат има три усмерења: подршка средњошколском образовању за младе Роме, подржавајући запошљивости свршених средњошколаца, корисника REF-ових програма, и промоција реинтеграције Рома из Србије, повратника из Немачке, у српско друштво. „Унапређивање могућности за образовање и интеграцију Рома у Србији“ спроводиће се у Србији током више од 30 месеци.

Како је свака четврта нова особа на тржишту рада ромског порекла, и имајући у виду позитивну прогнозу за економски раст од 2,3% током 2017. године, Србија мора стварати образовану и стручну радну снагу која може допринети модернизацији. Пружање савременог и квалитетног стручног образовања и обуке (СОО) које ће, током последње две године средње школе, квалификовати ромске ученике за запошљавање у привреди Србије, која се реструктурира, јесте приоритет. Кораци за преквалификацију Рома који су управо завршили средњу школу, оних који су похађали школе које им нису пружиле квалитетно образовање или оних који су чак и напустили школу, као и решавање проблема адекватне реинтеграције српских Рома, повратника из Европске уније, у образовни систем и тржиште рада у Србији, такође изискују значајна средства ако се образовне и професионалне квалификације сматрају правим и привлачним економским исходима за Роме средњошколце.

Током потписивања уговора између поменутих партнера, 23. новембра 2016. године, Маркус Асхендорф, директор Сектора за развој финансијског сектора KfB-а, нагласио је важну улогу Фонда: „Ромска питања сматрамо једним од приоритета у сарадњи са Владом Србије. Срећни смо што у REF-у имамо за заједничко решавање питања Рома на адекватан начин. Само по себи је импресивно направити свеобухватну комбинацију образовања које води до запошљавања.“

Фонд за образовање Рома има десет година искуства успешног развијања низа образовних пројеката који помажу Ромима у успешном завршавању сваког нивоа образовања. Прошле године у Србији, кроз REF-ов програм стипендирања дипломирало је 97 ромских ученика, од укупно 500 који су добили подршку током школске 2015/16 године. Треба имати на уму и да је 112 дипломирало у претходној школској години.

Извршни директор REF-а, Надир Реџепи, недавно је писао о снажној посвећености која је неопходна да би дошло до одрживе промене и бољих исходе учења за ромску децу: „Образовање деце је обавезно и то је уједно и одговорност школског система, дужност која обавезује, посебно школе, наставнике и родитеље како би се обезбедило да сва деца остваре своје потенцијале.“

Овај пројекат који подржава Влада Немачке, фокусира се на три практична питања за Роме старости 15-25 година, који живе у Србији: (1) допринос фонду средстава којима се обезбеђује стипендирање ромских ученика који тренутно похађају средње школе (2) изградњу професионалних и животних вештина ромских ученика које ће им бити од помоћи при уласку на тржиште рада у Србији, (3) помоћ Ромима у процесу репатријације, којима је можда, потребна помоћ приликом уписа у школу, додатна подршка у савладавању српског језика, као и стицању професионалних и животних вештина. Кроз стварање механизма за потпуно укључивање Рома у образовни систем у Србији и касније на тржиште рада, Фонд ће такође радити на развоју националне политике за децу Рома повратника, пошто информације са терена указују на то да веома мало деце Рома повратника успева да се упише у школе у Србији, те да велики број њих тако окончава своје образовање.

Током својих бројних програмских активности у Србији, Фонд за образовање Рома пилотирао је, а затим и унапређивао програм стипендирања чији су крајњи корисници били Роми средњошколци, током периода који траје више од десет година. Доказано је да ове стипендије ублажавају социо-економске притиске који, у виду свакодневних препрека, у великој мери доводе до тога да ромски ученици напуштају школу без потребних вештина или квалификација које би их чиниле конкурентним на тржишту рада. Постепено, радом Фонда дошло се до тога да се број ромских средњошколаца, који су корисници стипендија, вишеструко увећа. Туторски приступ и менторство чине део овог пакета који се нуди Ромима средњошколцима, при чему је вредан хвале и број волонтера који се придружују у овом настојању да буду катализатор социјалне инклузије у оквиру динамике образовања која води ка интеграцији и успеху на радном месту.

Ова јединствена прилика, подржана од стране KfB, у име немачке Владе, део је шире немачке развојне политике и коалиције актера који раде заједно на подршци угроженим групама и који пружају економске могућности кроз инвестиције друштвеног развоја у Србији и широм западног Балкана. Они су одабрали Фонд за образовање Рома за решавање питања запошљавања Рома на основу његових транспарентних и иновативних програма.

Кликните овде за више информација.

Контакт

Представништво Фонда за образовање Рома у Републици Србији
Захумска 14
Канцеларија 415
11000 Београд, Србија
Бр. тел: 00 381 11 2401-911, лок. 253 и 254
и-мејл: refserbia@romaeducationfund.org
www.romaeducationfund.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]