Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљена Година предузетништва

Објављено 03.03.2016.

Predstavljena Godina preduzetništvaМинистар привреде Жељко Сертић поручио је да Влада Србије дубоко верује да економија земље мора да се развија тако да у њеном фокусу буду предузетници.

„Управо зато је за подршку предузетништву Влада Србије одвојила 16,06 милијарди динара, од чега су 4,4 милијарде бесповратна средства“, изјавио је министар Сертић на званичном представљању “Године предузетништва” у Привредној комори Србије.

Он је додао да ће 11,38 милијарди динара бити опредељено за кредите и гаранције.

“Година предузетништва” ће се, како је објаснио, заснивати на три главна стуба – унапређење пословног окружења, директна подршка предузетницима и развој предузетничког духа.

“Сва три стуба су јако битна како би ова година и била успешна”, рекао је Сертић додајући да влада дубоко верује да будућност земље директно зависи од тога какви ће бити економија, образовање, какве вредности ћемо развијати и како ћемо младе васпитавати.

Сертић је указао да 99 одсто свих предузећа у ЕУ спада у сектор малих и средњих предузећа, и да генеришу 85 одсто свих новоотворених радних места.

“Готово да не постоји бренд који некад у прошлости није кренуо од предузетништва и иницијативе, од Кока Коле, Мекдоналдса, али и домаће фирме попут Нектара, Марба…”, казао је је министар.

“Данас крећемо са 33 програма помоћи, који унутар себе садрже различите видове финансијских и нефинансијских активности”, рекао је Сертић и указао да је све детаљно објашњено на новом порталу www.godinapreduzetnistva.rs.

Предузетништво је слобода, али и одговорност, рекао је Сертић и навео да верује да Србија у будућности може да буде земља предузетништва.

“Треба да амбијент буде бољи и квалитетнији, а оно што је важно јесте да тај процес наставимо и да унапредимо. У овој години ће као вид подршке предузетништва бити измењено око 40 закона, као и стратегије и правилници. Мора да се ради другачије. Свет у којем радите један посао за цео живот и имате тек повремене кризе, више не постоји. Сада, међутим, постоји потреба да се у први план ставе лична иницијатива и напор, те спремност да се преузме ризик.“, објаснио је министар привреде.

Председник ПКС Марко Чадеж је казао да је ово прва влада која је предузетништво ставила у први план своје економске политике и изразио уверење да Србија може бити земља предузетника, указујући на значај предузетништва за економију.

Према његовим речима, они који праве друштвене промене, често су обични људи обичног образовања и порекла, који се труде, и ако не успеју у првом или другом покушају.

За таквима држава мора, како је казао, да трага, да би помогла да издрже, да добију кредит.

Чадеж је нагласио да Србија може бити земља предузетништва, указујући да је су мали и средњи предузетници битни за српску привреду.

Представљању “Године предузетништва” у ПКС присуствовао је велики број амбасадора у Србији, међу којима су били амбасадор Немачке Аксел Дитман, Италије Ђузепе Манцо, Француске Кристин Моро, али и представници струковних удружења.

Такође представљању су присуствовали чланови Владе којима је ресор повезан са економијом, потпредседница Зорана Михајловић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић, министар енергетике Александар Антић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Извор: www.godinapreduzetnistva.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]