Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен Посебан извештај Заштитника грађана о саветима за међунационалне односе

Објављено 13.09.2017.

Савети за међунационалне односе у великом броју локалних самоуправа нису формирани, а тамо и где јесу углавном се не састају, упозорено је 8. септембра на скупу о тој проблематици. На представљању Посебног извештаја Заштитника грађана о саветима за међунационалне односе омбудсмана Зорана Пашалића најављене су и измене и допуне законског оквира за ту област.

Омбусман Пашалић је рекао да су само у 53 локалне самоуправе основани савети, а да у 2016. години 40 није одржало ни једну седницу.

Навео је и да је само један савет у тој години одржао више од четири седнице.

Указао је и да се савети састају углавном једном годишње, а да реагују једино када је у питању неки међунационални инциденти.

Пашалић се заложио и за измене Закона о локалним самуправама како би, како је објаснио, прецизирале одредбе у вези оснивања и рада тих савета.

На скупу су представници ресорних министарстава указали да ти савети нису заживели у довољној мери и најавили промене законског оквира.

„Очекујемо да ће Измене и допуне Нацрта Закона о локалним самоуправа, у којима се прецизирају одредбе у вези Савета за међунационалне односе ових дана бити утврђене на Влади“, рекла је помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић.

Она је рекла и да је већина препорука Заштитника грађана о Саветима за међунационалне односе  укључен у Нацрт тог закона и да је како је навела „важно да иду у истом правцу“ са ставовима министарства.

Министарка правде Нела Кубуровић је нагласила значај рада тих савета са аспекта остваривања свих гарантовних права национаних мањина, али и наставка европског пта Србије.

Изразила је спремност за јачањем сарадње ресорног министарства на тим питањима са независним институцијама, цивилним друштвом и локалним самуправама.

Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић је рекла да Србија има добар законски оквир о остваривању права национаних мањина, али да Савети нису заживели потпуно у пракси.

Навела је и да је у првом кварталу 2017. године та канцеларија добила извештаје седам Савета, а у другом кварталу исте године њих 12.

„То је отприлике реална слика на терену“, рекла је Сузана Пауновић.

Извештај је сачињен уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији чији представник Јан Лунеберг је указао на значај остваривања права националних мањина.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Lidija Bukvić
Transkript govora Lidije Bukvić na 39. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
Сре, нов 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Nataša Lukić
Transkript govora Nataše Lukić na 39. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd) Na prvom [...]
Пон, нов 13, 2017
Source: Inkluzija blog
Brat.
,,Videćeš, nije to ništa strašno. On je sasvim normalan dečak”, kaže mi. ,,Hajde, ne gledaj u pod, nije to ništa strašno [...]
Чет, нов 09, 2017
Source: Inkluzija blog
Clown
Za Ronald McDonald House sam prvi put čula 1992. godine kada sam zbog izuzetno retke bolesti i iznenadne progresije sa [...]
Уто, нов 07, 2017
Source: Inkluzija blog
Moj krupni plan
Pitanja za intervju sa Marijom Rodić, predstavnicom Udruženja „Satibara“, pripremili su članovi literarne sekcije OŠ ,,Dr Dragan Hercog” u Beogradu [...]
Пон, нов 06, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Анализа примене афирмативних мера у области образовања Рома и Ромкиња и препоруке за унапређење мера
јул, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]