Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат „Државна матура”

Објављено 02.04.2019.

Predstavljen projekat “Državna matura”Пројекат „Државна матура” представљен је 29. марта у хотелу Метропол у Београду. Активности финансира Европска унија, а циљ је пружање подршке државним институцијама у промени завршног испита за средњошколце/ке и начина уписа на факултете. Догађају су присуствовали министар образовања, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, представници/е Делегације ЕУ у Србији и образовних институција.

У наредне две године, кроз Пројекат државне матуре реализоваће се бројне припремне активности: дефинисаће се организациони модел за припрему и полагање испита, ускладити законски и институционални оквири, велики број стручњака/иња припремаће неопходне инструменте и приручнике, реализоваће се обуке за наставно и административно особље у просвети, планирана су два пробна тестирања, као и пробни матурски испит у марту 2021. године.

Овај пројекат ретка је прилика да се оствари директан утицај на друштво, каже шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром.

„Побољшање и модернизација система образовања један је од приоритета ЕУ. Евидентно је широм Европе да образовне институције еволуирају и прилагођавају се својој мисији, да образују ученике како да буду успешни у компликованом свету који се суочава са брзим технолошким, културним, економским и демографским изазовима.”

Промена начина уписивања факултета отвориће средњошколцима и средњошколкама висе могућности, каже министар Шарчевић.

„До сада смо имали ситуацију да неко ко жели да упише Електротехнички факултет и не успе за пола поена, мора да чека други испитни рок и можда му на располагању неће бити технички факултети, већ они где има места. Са положеном државном матуром, у истом року моћи ће да проба да се упише на Машински, ако не може ни тамо, онда може на Технолошки”, каже Шарчевић.

Државну или, како се некада звала, велику матуру, од јуна 2021. године полагаће сви средњошколци/ке у Србији: гимназијалци/ке ће полагати општу матуру, ученици и ученице уметничких школа – уметничку матуру, а ђаци стручних школа – стручну матуру на крају четворогодишњег образовања или завршни испит на крају трогодишњег стручног образовања (завршни испит уводи се у систем већ наредне, 2020. године). Надлежне институције кажу да има довољно времена да се ђаци, родитељи, наставници/е, али и високошколске установе припреме за полагање завршног испита.

Државна матура којом се проверавају стандарди постигнућа ученика/ца, исходи и компетенције, замениће пријемне испите за упис на факултет. Факултети ће, међутим, задржати право да организују додатне испите за проверу посебних талената и способности кандидата и кандидаткиња, уколико буду сматрали да је то неопходно.

За реализацију Пројекта државне матуре Европска унија донирала је 3,7 милиона евра. Укупна вредност средстава које је ЕУ до сада уложила у реформу образовања у Србији тако премашује чак 100 милиона евра.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
Пон, авг 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
Пет, авг 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
Сре, авг 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
Пет, јул 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
Чет, јул 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]