Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Размена примера добре праксе (peer review)

Објављено 03.05.2013.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, уз подршку Швајцарске агенције за развој и у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (SKGO), покренуо је иницијативу за размену искустава и примера добре праксе  (peer review), са циљем унапређења програма социјалног укључивања и смањења сиромаштва на локалном нивоу.

Размена примера добре праксе у Србији нам је потребна јер постоји велики број тема из области социјалне политике у којима разменом искуства и заједничким учењем може да се допринесе: унапређењу и убрзању реформи, уштеди ресурса (времена и новца) захваљујући учењу из заједничких искустава (и позитивних и негативних) и унапређењу квалитета система.

Процес прикупљања и размена примера добре праксе одржава се у периоду од новембра 2011. до фебруара 2012. године на следеће теме:

  • Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања
  • Дуготрајна нега и збрињавање и
  • Успостављање услуга на локалном нивоу за ромску популацију.

Методологија ЕУ за размену примера добре праксе (Peer Review):

  • Идентификује се актуелна, прецизно дефинисана тема из одређене области
  • На основу претходно усвојених критеријума, од свих пријављених,  изабере се један пример добре праксе, у складу са критеријумима
  • Независни експерт анализира (предности и недостатке) изабраног примера добре праксе у ”документу за дискусију”
  • Организује се скуп на коме се представљају и одабрани пример добре праксе и “документ за дискусију”
  • На скуп се позивају остали одабрани учесници који коментаришу изабрани пример на основу својих искуства из те области
  • На скупу се долази до решења која могу да буду од користи за све учеснике у процесу

Да би процес размене примера добре праксе имао ефекта и био успешан важно је да учесници: имају исте циљеве и сличне проблеме, поседују искуства из области о којој је реч, буду свесни локалних специфичности, говоре „истим језиком“ и могу да сагледају решења која су примењива у пракси, имају утицај на имплементацију позитивно оцењених решења која доводе до промена и унапређења система на локалном нивоу.

1. Скуп: Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaПрви скуп на тему Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања одржан је од 16 до 18. новембра 2011. године на Златибору. Скуп је реализован  у сарадњи са UNICEF-ом. На скупу је учествовало 10 изабраних општина и градова од укупно 26,  колико се јавило на позив за учешће у размени примера добре праксе. Политике и мере које су формулисане на бази података у областима образовања и социјалне заштите представили су представници Бора, Ваљева, Ивањице, Кањиже, Крушевца, Љубовије, Мајданпека, Новог Сада, Руме и Сјенице. На скупу је присуствовало укупно 29 представника и представница ових градова и општина.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

2. Скуп: Дуготрајна нега и збрињавање – Пружање услуге “помоћ у кући“

old_ageДруги скуп размене искустава и добре праксе одржан је од 14. до 16. децембра 2011. године на Златибору на тему Дуготрајне неге и збрињавања. На скупу је учествовало 10 изабраних општина и градова од укупно 36,  колико се јавило на позив за учешће у размени примера добре праксе у пружању услуге помоћ у кући за стара лица. Искуства у пружању и обезбеђивању услуге помоћ у кући за стара лица представили су представници Апатина, Бабушнице, Београда, Власотинца, Књажевца, Крагујевца, Крупња, Суботице, Титела и Чајетине – 3 града и 7 општина.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

3. Скуп: Спровођење мера, активности и услуга за ромску популацију

romani_girlТрећи скуп на тему Спровођење мера, активности и услуга за ромску популацију на локалном нивоу одржан је од 20. до  22. фебруара 2012. године на Златибору. На скупу је са својим примерима добре праксе учествовало 11 изабраних општина и градова од укупно 28,  колико се јавило на позив за размену примера добре праксе у области унапређења положаја ромске популације. Мере, активности и услуге за унапређење положаја ромске популације представили су представници Барајева, Ваљева, Велике Плане, Звездаре, Кикинде, Ковачице, Крагујевца, Лебана, Љубовије, Сомбора и Чачка. На скупу је присуствовало укупно 28 представника и представница ових градова и општина.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

4. Скуп: Размена искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК)

togetherСкуп размене искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК) одржан је од 2. до 4. априла 2012. на Сребрном језеру. На скупу је учествовало 6 ИРК-ова из: Аранђеловца, Панчева, Старе Пазове, Ужица и 2 београдске општине Звездаре и Новог Београда.  

Приликом планирања организације овог скупа, на препоруку Министарства просвете и науке и UNICEF-а, циљано је позвано 11 ИРК-ова, са претпоставком да су њихова искуства у раду релевантна за сагледавање успешности у раду, као и одређених препрека са којима се чланови ИРК-ова суочавају у пракси. CLDS је организовао скуп и пружио експертску подршку током скупа.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

5. Скуп:Размена искустава у области развоја електронске управе на локалном нивоу – “Е-управа у служби грађана и привреде”

Skup: Razmena iskustava u oblasti razvoja elektronske uprave na lokalnom nivou – “E-uprava u službi građana i privrede”Скуп посвећен размени добре праксе у области развоја електронске управе на локалном нивоу – “Е-управа у служби грађана и привреде”, одржан је од 10. до 12. октобра 2012. године на Сребрном језеру. На скупу је учествовало 23 представника локалних самоуправа из: Руме, Крушевца, Аранђеловца, Врања, Ковачице, Зрењанина, Лознице, града Ниша и градске општине Медијана.

Током скупа презентовани су одлични примери добре праксе у увођењу сервиса е-управе на локалном нивоу, које у значајној мери олакшавају свакодневни живот грађана и привреде. Последњег дана обављено је мапирање потреба за подршком општинама у увођењу сервиса е-управе. На основу мапирања, Национални демократски институт спровешће током наредних годину дана већи број циљаних тренинга за општине, како би се подигли капацитети локалних самоуправа за увођење иновативних сервиса е-управе.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

6. Скуп: Радно ангажовање корисника социјалне помоћи

Jedan projekat – dva rezultata u Bačkoj TopoliСкуп на тему радног ангажовања корисника социјалне помоћи (једнократне помоћи, новчане социјалне помоћи) одржан је на Сребрном језеру од 18. до 20. фебруара 2013. године. Догађај је окупио представнике одабраних локалних самоуправа које су позване да представе примере добре праксе и размене искуства о радном ангажовању корисника социјалне помоћи. Скупу су присуствовали представници локаних самоуправа, центара за социјни рад и националне службе за запошљавање из следећих општина: Крагујевац, Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Чока, Шид, Сврљиг, Бољевац, Рековац и Жагубица.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

7. Скуп: Размена искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК)

children_thumbs_upСкуп размене искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК) одржан је од 25. до 27. марта 2013. године у  Аранђеловцу. На скупу је учествовало 6 интересорних комисија, из Аранђеловца, Крагујевца, Сремске Митровице, Сурдулице, Зрењанина и београдске општине Звездара.

Основни циљ скупа је била размена искустава локалних самоуправа о начинима функционисања Интерресорних комисија како би се сагледале важне тачке, проблеми и научене лекције које могу да допринесу квалитетној изради измена Правилника о пружању додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету/ученику.

Поред чланова ИРК-ова из 6 локалних самоуправа, на скупу су учествовали представници Министарства просвете и науке и DILS пројекта, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, UNICEF-а, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Мреже за подршку инклузивном образовању и стручни консултанти. Скупу су присуствовали и чланови радне групе за измену Правилника о пружању додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету/ученику.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Децилна расподела потрошње и прихода у Републици Србији у 2018. години
јул, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right xlsx [91 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]