Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Размена примера добре праксе (peer review)

Објављено 03.05.2013.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, уз подршку Швајцарске агенције за развој и у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (SKGO), покренуо је иницијативу за размену искустава и примера добре праксе  (peer review), са циљем унапређења програма социјалног укључивања и смањења сиромаштва на локалном нивоу.

Размена примера добре праксе у Србији нам је потребна јер постоји велики број тема из области социјалне политике у којима разменом искуства и заједничким учењем може да се допринесе: унапређењу и убрзању реформи, уштеди ресурса (времена и новца) захваљујући учењу из заједничких искустава (и позитивних и негативних) и унапређењу квалитета система.

Процес прикупљања и размена примера добре праксе одржава се у периоду од новембра 2011. до фебруара 2012. године на следеће теме:

  • Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања
  • Дуготрајна нега и збрињавање и
  • Успостављање услуга на локалном нивоу за ромску популацију.

Методологија ЕУ за размену примера добре праксе (Peer Review):

  • Идентификује се актуелна, прецизно дефинисана тема из одређене области
  • На основу претходно усвојених критеријума, од свих пријављених,  изабере се један пример добре праксе, у складу са критеријумима
  • Независни експерт анализира (предности и недостатке) изабраног примера добре праксе у ”документу за дискусију”
  • Организује се скуп на коме се представљају и одабрани пример добре праксе и “документ за дискусију”
  • На скуп се позивају остали одабрани учесници који коментаришу изабрани пример на основу својих искуства из те области
  • На скупу се долази до решења која могу да буду од користи за све учеснике у процесу

Да би процес размене примера добре праксе имао ефекта и био успешан важно је да учесници: имају исте циљеве и сличне проблеме, поседују искуства из области о којој је реч, буду свесни локалних специфичности, говоре „истим језиком“ и могу да сагледају решења која су примењива у пракси, имају утицај на имплементацију позитивно оцењених решења која доводе до промена и унапређења система на локалном нивоу.

1. Скуп: Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaПрви скуп на тему Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања одржан је од 16 до 18. новембра 2011. године на Златибору. Скуп је реализован  у сарадњи са UNICEF-ом. На скупу је учествовало 10 изабраних општина и градова од укупно 26,  колико се јавило на позив за учешће у размени примера добре праксе. Политике и мере које су формулисане на бази података у областима образовања и социјалне заштите представили су представници Бора, Ваљева, Ивањице, Кањиже, Крушевца, Љубовије, Мајданпека, Новог Сада, Руме и Сјенице. На скупу је присуствовало укупно 29 представника и представница ових градова и општина.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

2. Скуп: Дуготрајна нега и збрињавање – Пружање услуге “помоћ у кући“

old_ageДруги скуп размене искустава и добре праксе одржан је од 14. до 16. децембра 2011. године на Златибору на тему Дуготрајне неге и збрињавања. На скупу је учествовало 10 изабраних општина и градова од укупно 36,  колико се јавило на позив за учешће у размени примера добре праксе у пружању услуге помоћ у кући за стара лица. Искуства у пружању и обезбеђивању услуге помоћ у кући за стара лица представили су представници Апатина, Бабушнице, Београда, Власотинца, Књажевца, Крагујевца, Крупња, Суботице, Титела и Чајетине – 3 града и 7 општина.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

3. Скуп: Спровођење мера, активности и услуга за ромску популацију

romani_girlТрећи скуп на тему Спровођење мера, активности и услуга за ромску популацију на локалном нивоу одржан је од 20. до  22. фебруара 2012. године на Златибору. На скупу је са својим примерима добре праксе учествовало 11 изабраних општина и градова од укупно 28,  колико се јавило на позив за размену примера добре праксе у области унапређења положаја ромске популације. Мере, активности и услуге за унапређење положаја ромске популације представили су представници Барајева, Ваљева, Велике Плане, Звездаре, Кикинде, Ковачице, Крагујевца, Лебана, Љубовије, Сомбора и Чачка. На скупу је присуствовало укупно 28 представника и представница ових градова и општина.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

4. Скуп: Размена искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК)

togetherСкуп размене искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК) одржан је од 2. до 4. априла 2012. на Сребрном језеру. На скупу је учествовало 6 ИРК-ова из: Аранђеловца, Панчева, Старе Пазове, Ужица и 2 београдске општине Звездаре и Новог Београда.  

Приликом планирања организације овог скупа, на препоруку Министарства просвете и науке и UNICEF-а, циљано је позвано 11 ИРК-ова, са претпоставком да су њихова искуства у раду релевантна за сагледавање успешности у раду, као и одређених препрека са којима се чланови ИРК-ова суочавају у пракси. CLDS је организовао скуп и пружио експертску подршку током скупа.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

5. Скуп:Размена искустава у области развоја електронске управе на локалном нивоу – “Е-управа у служби грађана и привреде”

Skup: Razmena iskustava u oblasti razvoja elektronske uprave na lokalnom nivou – “E-uprava u službi građana i privrede”Скуп посвећен размени добре праксе у области развоја електронске управе на локалном нивоу – “Е-управа у служби грађана и привреде”, одржан је од 10. до 12. октобра 2012. године на Сребрном језеру. На скупу је учествовало 23 представника локалних самоуправа из: Руме, Крушевца, Аранђеловца, Врања, Ковачице, Зрењанина, Лознице, града Ниша и градске општине Медијана.

Током скупа презентовани су одлични примери добре праксе у увођењу сервиса е-управе на локалном нивоу, које у значајној мери олакшавају свакодневни живот грађана и привреде. Последњег дана обављено је мапирање потреба за подршком општинама у увођењу сервиса е-управе. На основу мапирања, Национални демократски институт спровешће током наредних годину дана већи број циљаних тренинга за општине, како би се подигли капацитети локалних самоуправа за увођење иновативних сервиса е-управе.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

6. Скуп: Радно ангажовање корисника социјалне помоћи

Jedan projekat – dva rezultata u Bačkoj TopoliСкуп на тему радног ангажовања корисника социјалне помоћи (једнократне помоћи, новчане социјалне помоћи) одржан је на Сребрном језеру од 18. до 20. фебруара 2013. године. Догађај је окупио представнике одабраних локалних самоуправа које су позване да представе примере добре праксе и размене искуства о радном ангажовању корисника социјалне помоћи. Скупу су присуствовали представници локаних самоуправа, центара за социјни рад и националне службе за запошљавање из следећих општина: Крагујевац, Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Чока, Шид, Сврљиг, Бољевац, Рековац и Жагубица.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

7. Скуп: Размена искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК)

children_thumbs_upСкуп размене искустава Интерресорних комисија за процену потреба за пружањем додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК) одржан је од 25. до 27. марта 2013. године у  Аранђеловцу. На скупу је учествовало 6 интересорних комисија, из Аранђеловца, Крагујевца, Сремске Митровице, Сурдулице, Зрењанина и београдске општине Звездара.

Основни циљ скупа је била размена искустава локалних самоуправа о начинима функционисања Интерресорних комисија како би се сагледале важне тачке, проблеми и научене лекције које могу да допринесу квалитетној изради измена Правилника о пружању додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету/ученику.

Поред чланова ИРК-ова из 6 локалних самоуправа, на скупу су учествовали представници Министарства просвете и науке и DILS пројекта, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, UNICEF-а, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Мреже за подршку инклузивном образовању и стручни консултанти. Скупу су присуствовали и чланови радне групе за измену Правилника о пружању додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету/ученику.

Више информација о овом скупу можете прочитати овде.

 

Повезане вести

Актуелности

Nacionalna konferencija programa za promociju zapošljavanja mladih „Dijalog za mlade“
Seminar o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji
sipru - logo - aktuelno
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja - aktuelnosti
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji u periodu 2014-2018 - aktuelnosti
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini - aktuelnosti
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији - актуелности
Zbornik istraživačkih radova koji je nastao u okviru Programa za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine - aktuelnosti
Objavljeno novo, dopunjeno izdanje Indeksa društvenog razvoja gradova i opština
Objavljen novi Indeks rodne ravnopravnosti za Republiku Srbiju

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]