Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сад знамо шта су радили прошлог лета

Објављено 27.09.2017.

Практична академијаПише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

Тог јулског дана у Нишу, измерено је 39 степени у хладу.

За разлику од својих вршњака који су спас од врућине пронашли на базену, мору и многобројним нишким кафићима, студенти Алекса, Наталија, Катарина, Душан, Ивана, Милица, Катарина, Марко и Алекса су у кампу Каменички вис, похађају Практичну академију.

Шта је Практична академија?

„У граду Нишу има преко 30.000 студената. Основна замисао је да се повећа њихова запошљивост, тако што ће им кроз повезивање са привредом бити испоручена локално примењива практична знања. Истовремено, студенти кроз праксу имају могућност да помогну свом окружењу у коме је шест неразвијених општина.

Сви имају интерес: студенти добијају знање и праксу, а привредници добију каталог, лого, амбалажу, предрачун за изградњу, елаборат“, објашњава Дејан Митић из Удружења за локални развој Каменица, које спроводи ову иницијативу.

Како изгледа пракса?

Практична академија„Током првог сегмента, дијагностичке праксе, студенте водимо у обилазак фирми, па са професорима идентификујемо проблеме са којима се фирме суочавају, а које студенати могу да реше. Следи фаза инкубације пројектних идеја, у којој се студентима обезбеђује инспиративно окружење да раде на решавању проблема. У овој фази учествују и професори и привредници, али и стручњаци. На крају, фаза имплементације, током које се од привредника тражи повратна информација, да ли то што је испоручено задовољава њихове потребе.

Модел смо разрадили кроз пројекат ‘Иницијатива за запошљавање младих’ уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Ово је друга фаза сарадње са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва. А сарадња је одлична, јер су фокусирани на резултате“, истиче Дејан.

На чему, конкретно, студенти раде током праксе?

„Потрудили смо се да изаберемо разноврсне фирме: нпр. за Гербер из Ражња, који производи металне конструкције, студенти Факултета уметности раде на редизајну логотипа и каталога. Студенти економије раде економску логику подухвата, сегментацију тржишта за модну кућу Касскер из Сврљига. Студенти Факултета заштите на раду се баве системом за дојаву пожара за фабрику намештаја Трилорд из Сврљига, али и проценом ризика за 42 радна места у фирми Елид Доњи Душник, која производи електроматеријал.

Такође, ту су Димензија из Алексинца, која се бави трговином лифтовима, Жицапром из Сврљига која производи жицу, Ресор Гаџин Хан која се бави надоградњом специјалних возила, РБ Коп која са бави нискоградњом, набавком и продајом грађевинског материјала… интересовање привредника је велико“, каже нам Дејан.

У кампу су групе студената са пет нишких факултета: уметности, заштите на раду, грађевинско-архитектонског, економског и машинског. Практичари проведу недељу или две у кампу, раде својим темпом, баве се спортом, друже се.

Студенте питамо како су сазнали за праксу и каква су искуства.

Стицање искуства

Практична академија“Чули смо за ову причу преко факултета. Одмах смо се заинтересовали, јер је то добитна комбинација за обе стране: одређеним фирмама можемо да помогнемо на неки начин, а истовремено стичемо референтно искуство и директан контакт са клијентима и тржиштем.

За сада све изгледа занимљиво, амбијент је инспиративан“, каже Алекса Скочајић, студент Факултета уметности у Нишу.

 

Практична академијаСвуда се тражи искуство, слаже се Катарина Станковић, студент економије и додаје: „Радимо на пројекту земљорадничке задруге из Сврљига: планирају да изграде дестилерију, а ми треба са економске стране да представимо пројекат: нпр. исплативост, када ће се повратити инвестиција, све са конкретним подацима, а уз помоћ ментора са факултета.

Професорка нам је препоручила да се пријавимо на ову праксу, јер ћемо добити референце, које ће нам много значити када се пријавимо на неки конкурс.“

 

Сарадња

Практична академијаОва пракса нам је омогућила сарадњу на различитим пољима.

Пошто као архитекта радим главни пројекат за изградњу дестилерије, веома је корисно што сада сарађујемо са Економским факултетом који ради прорачуне, а са грађевинским смером заједнички радимо конструкције“, сматра Наталија Гагула, апсолвент архитектуре.

 

Практична академија„Бавим се иновацијама, занима ме шта има на тржишту од машина, радне снаге, колико су обучени, јер кад смислим неки изум, морам да знам да ли то неко може и да направи“, каже студент машинства Марко Живановић.

„Овде сам имао прилике да видим који факултети могу више да сарађују, што је битно за процес рада, јер ја као машинац треба да смислим и тај део и да утврдим да ли ће то бити изводљиво на крају.“.

 

Тимски рад

Практична академија„Било нам је важно да се сретнемо са реалном ситуацијом односно компанијом. Теорије нам је сасвим довољно, тако да нам је ово много значило. Први пут права пракса. Особа која је у фирми задужена за безбедност и здравље на раду, заштиту од пожара и заштиту животне средине има огромну одговорност.

Генерално, схватили смо да можемо да одрадимо задатке и одговоримо на изазове. Помогло нам је и што смо заједно радили нас петоро”, сматра Катарина Јовић студент Факултета заштите на раду.

 

А шта кажу професори?

Практична академија„Залажем се већ 15 година да правимо једну овакву причу, да се интензивира стручна пракса.

Обишли смо фирме, студенти су добили конкретне задатке, а ред величина послова које смо уговорили је 10.000 евра. Кроз ову праксу добијају смернице и методологију шта они заправо треба да раде као мастер инжењери заштите.

Фирме су заинтересоване за програм, студенти су задовољни и након овога су 80% спремни за улазак у фирму“, сматра професор Света Цветановић, са Факултета заштите на раду.

 

Практична академија„Професори као ментори помажу студентима у реализацији задатака, а студенти добијају практично искуство у директној сарадњи са реалним клијентима.

Раде на озбиљнији начин, постоји дефинисан рок, ради се под притиском“, каже Сања Девић, професор на Факултету уметности.

„На факултету нема овакве праксе, зато је идеја овог пројекта одлична“.

„Наш циљ је да покажемо да може, да има ефекта. Толико је фирми којима је потребна помоћ, као и студената који су заинтересовани за праксу – стално се распитују да ли ће бити и наредне године. Мени је ово најизазовнији и најлепши пројекат који сам до сада радио и сваким даном ми даје додатну енергију“, закључује Дејан Митић.

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]