Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сад знамо шта су радили прошлог лета

Објављено 27.09.2017.

Практична академијаПише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

Тог јулског дана у Нишу, измерено је 39 степени у хладу.

За разлику од својих вршњака који су спас од врућине пронашли на базену, мору и многобројним нишким кафићима, студенти Алекса, Наталија, Катарина, Душан, Ивана, Милица, Катарина, Марко и Алекса су у кампу Каменички вис, похађају Практичну академију.

Шта је Практична академија?

„У граду Нишу има преко 30.000 студената. Основна замисао је да се повећа њихова запошљивост, тако што ће им кроз повезивање са привредом бити испоручена локално примењива практична знања. Истовремено, студенти кроз праксу имају могућност да помогну свом окружењу у коме је шест неразвијених општина.

Сви имају интерес: студенти добијају знање и праксу, а привредници добију каталог, лого, амбалажу, предрачун за изградњу, елаборат“, објашњава Дејан Митић из Удружења за локални развој Каменица, које спроводи ову иницијативу.

Како изгледа пракса?

Практична академија„Током првог сегмента, дијагностичке праксе, студенте водимо у обилазак фирми, па са професорима идентификујемо проблеме са којима се фирме суочавају, а које студенати могу да реше. Следи фаза инкубације пројектних идеја, у којој се студентима обезбеђује инспиративно окружење да раде на решавању проблема. У овој фази учествују и професори и привредници, али и стручњаци. На крају, фаза имплементације, током које се од привредника тражи повратна информација, да ли то што је испоручено задовољава њихове потребе.

Модел смо разрадили кроз пројекат ‘Иницијатива за запошљавање младих’ уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Ово је друга фаза сарадње са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва. А сарадња је одлична, јер су фокусирани на резултате“, истиче Дејан.

На чему, конкретно, студенти раде током праксе?

„Потрудили смо се да изаберемо разноврсне фирме: нпр. за Гербер из Ражња, који производи металне конструкције, студенти Факултета уметности раде на редизајну логотипа и каталога. Студенти економије раде економску логику подухвата, сегментацију тржишта за модну кућу Касскер из Сврљига. Студенти Факултета заштите на раду се баве системом за дојаву пожара за фабрику намештаја Трилорд из Сврљига, али и проценом ризика за 42 радна места у фирми Елид Доњи Душник, која производи електроматеријал.

Такође, ту су Димензија из Алексинца, која се бави трговином лифтовима, Жицапром из Сврљига која производи жицу, Ресор Гаџин Хан која се бави надоградњом специјалних возила, РБ Коп која са бави нискоградњом, набавком и продајом грађевинског материјала… интересовање привредника је велико“, каже нам Дејан.

У кампу су групе студената са пет нишких факултета: уметности, заштите на раду, грађевинско-архитектонског, економског и машинског. Практичари проведу недељу или две у кампу, раде својим темпом, баве се спортом, друже се.

Студенте питамо како су сазнали за праксу и каква су искуства.

Стицање искуства

Практична академија“Чули смо за ову причу преко факултета. Одмах смо се заинтересовали, јер је то добитна комбинација за обе стране: одређеним фирмама можемо да помогнемо на неки начин, а истовремено стичемо референтно искуство и директан контакт са клијентима и тржиштем.

За сада све изгледа занимљиво, амбијент је инспиративан“, каже Алекса Скочајић, студент Факултета уметности у Нишу.

 

Практична академијаСвуда се тражи искуство, слаже се Катарина Станковић, студент економије и додаје: „Радимо на пројекту земљорадничке задруге из Сврљига: планирају да изграде дестилерију, а ми треба са економске стране да представимо пројекат: нпр. исплативост, када ће се повратити инвестиција, све са конкретним подацима, а уз помоћ ментора са факултета.

Професорка нам је препоручила да се пријавимо на ову праксу, јер ћемо добити референце, које ће нам много значити када се пријавимо на неки конкурс.“

 

Сарадња

Практична академијаОва пракса нам је омогућила сарадњу на различитим пољима.

Пошто као архитекта радим главни пројекат за изградњу дестилерије, веома је корисно што сада сарађујемо са Економским факултетом који ради прорачуне, а са грађевинским смером заједнички радимо конструкције“, сматра Наталија Гагула, апсолвент архитектуре.

 

Практична академија„Бавим се иновацијама, занима ме шта има на тржишту од машина, радне снаге, колико су обучени, јер кад смислим неки изум, морам да знам да ли то неко може и да направи“, каже студент машинства Марко Живановић.

„Овде сам имао прилике да видим који факултети могу више да сарађују, што је битно за процес рада, јер ја као машинац треба да смислим и тај део и да утврдим да ли ће то бити изводљиво на крају.“.

 

Тимски рад

Практична академија„Било нам је важно да се сретнемо са реалном ситуацијом односно компанијом. Теорије нам је сасвим довољно, тако да нам је ово много значило. Први пут права пракса. Особа која је у фирми задужена за безбедност и здравље на раду, заштиту од пожара и заштиту животне средине има огромну одговорност.

Генерално, схватили смо да можемо да одрадимо задатке и одговоримо на изазове. Помогло нам је и што смо заједно радили нас петоро”, сматра Катарина Јовић студент Факултета заштите на раду.

 

А шта кажу професори?

Практична академија„Залажем се већ 15 година да правимо једну овакву причу, да се интензивира стручна пракса.

Обишли смо фирме, студенти су добили конкретне задатке, а ред величина послова које смо уговорили је 10.000 евра. Кроз ову праксу добијају смернице и методологију шта они заправо треба да раде као мастер инжењери заштите.

Фирме су заинтересоване за програм, студенти су задовољни и након овога су 80% спремни за улазак у фирму“, сматра професор Света Цветановић, са Факултета заштите на раду.

 

Практична академија„Професори као ментори помажу студентима у реализацији задатака, а студенти добијају практично искуство у директној сарадњи са реалним клијентима.

Раде на озбиљнији начин, постоји дефинисан рок, ради се под притиском“, каже Сања Девић, професор на Факултету уметности.

„На факултету нема овакве праксе, зато је идеја овог пројекта одлична“.

„Наш циљ је да покажемо да може, да има ефекта. Толико је фирми којима је потребна помоћ, као и студената који су заинтересовани за праксу – стално се распитују да ли ће бити и наредне године. Мени је ово најизазовнији и најлепши пројекат који сам до сада радио и сваким даном ми даје додатну енергију“, закључује Дејан Митић.

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

13.07.2020.

Представљено истраживање „Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из буџета ЈЛС у Републици Србији”

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Истраживање Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа и материјалне подршке из…

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
Пон, јул 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]