Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сад знамо шта су радили прошлог лета

Објављено 27.09.2017.

Практична академијаПише: Е2Е Иницијатива за запошљавање младих/ E2E Youth Employment Initiative (Блог о социјалном укључивању)

Тог јулског дана у Нишу, измерено је 39 степени у хладу.

За разлику од својих вршњака који су спас од врућине пронашли на базену, мору и многобројним нишким кафићима, студенти Алекса, Наталија, Катарина, Душан, Ивана, Милица, Катарина, Марко и Алекса су у кампу Каменички вис, похађају Практичну академију.

Шта је Практична академија?

„У граду Нишу има преко 30.000 студената. Основна замисао је да се повећа њихова запошљивост, тако што ће им кроз повезивање са привредом бити испоручена локално примењива практична знања. Истовремено, студенти кроз праксу имају могућност да помогну свом окружењу у коме је шест неразвијених општина.

Сви имају интерес: студенти добијају знање и праксу, а привредници добију каталог, лого, амбалажу, предрачун за изградњу, елаборат“, објашњава Дејан Митић из Удружења за локални развој Каменица, које спроводи ову иницијативу.

Како изгледа пракса?

Практична академија„Током првог сегмента, дијагностичке праксе, студенте водимо у обилазак фирми, па са професорима идентификујемо проблеме са којима се фирме суочавају, а које студенати могу да реше. Следи фаза инкубације пројектних идеја, у којој се студентима обезбеђује инспиративно окружење да раде на решавању проблема. У овој фази учествују и професори и привредници, али и стручњаци. На крају, фаза имплементације, током које се од привредника тражи повратна информација, да ли то што је испоручено задовољава њихове потребе.

Модел смо разрадили кроз пројекат ‘Иницијатива за запошљавање младих’ уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Ово је друга фаза сарадње са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва. А сарадња је одлична, јер су фокусирани на резултате“, истиче Дејан.

На чему, конкретно, студенти раде током праксе?

„Потрудили смо се да изаберемо разноврсне фирме: нпр. за Гербер из Ражња, који производи металне конструкције, студенти Факултета уметности раде на редизајну логотипа и каталога. Студенти економије раде економску логику подухвата, сегментацију тржишта за модну кућу Касскер из Сврљига. Студенти Факултета заштите на раду се баве системом за дојаву пожара за фабрику намештаја Трилорд из Сврљига, али и проценом ризика за 42 радна места у фирми Елид Доњи Душник, која производи електроматеријал.

Такође, ту су Димензија из Алексинца, која се бави трговином лифтовима, Жицапром из Сврљига која производи жицу, Ресор Гаџин Хан која се бави надоградњом специјалних возила, РБ Коп која са бави нискоградњом, набавком и продајом грађевинског материјала… интересовање привредника је велико“, каже нам Дејан.

У кампу су групе студената са пет нишких факултета: уметности, заштите на раду, грађевинско-архитектонског, економског и машинског. Практичари проведу недељу или две у кампу, раде својим темпом, баве се спортом, друже се.

Студенте питамо како су сазнали за праксу и каква су искуства.

Стицање искуства

Практична академија“Чули смо за ову причу преко факултета. Одмах смо се заинтересовали, јер је то добитна комбинација за обе стране: одређеним фирмама можемо да помогнемо на неки начин, а истовремено стичемо референтно искуство и директан контакт са клијентима и тржиштем.

За сада све изгледа занимљиво, амбијент је инспиративан“, каже Алекса Скочајић, студент Факултета уметности у Нишу.

 

Практична академијаСвуда се тражи искуство, слаже се Катарина Станковић, студент економије и додаје: „Радимо на пројекту земљорадничке задруге из Сврљига: планирају да изграде дестилерију, а ми треба са економске стране да представимо пројекат: нпр. исплативост, када ће се повратити инвестиција, све са конкретним подацима, а уз помоћ ментора са факултета.

Професорка нам је препоручила да се пријавимо на ову праксу, јер ћемо добити референце, које ће нам много значити када се пријавимо на неки конкурс.“

 

Сарадња

Практична академијаОва пракса нам је омогућила сарадњу на различитим пољима.

Пошто као архитекта радим главни пројекат за изградњу дестилерије, веома је корисно што сада сарађујемо са Економским факултетом који ради прорачуне, а са грађевинским смером заједнички радимо конструкције“, сматра Наталија Гагула, апсолвент архитектуре.

 

Практична академија„Бавим се иновацијама, занима ме шта има на тржишту од машина, радне снаге, колико су обучени, јер кад смислим неки изум, морам да знам да ли то неко може и да направи“, каже студент машинства Марко Живановић.

„Овде сам имао прилике да видим који факултети могу више да сарађују, што је битно за процес рада, јер ја као машинац треба да смислим и тај део и да утврдим да ли ће то бити изводљиво на крају.“.

 

Тимски рад

Практична академија„Било нам је важно да се сретнемо са реалном ситуацијом односно компанијом. Теорије нам је сасвим довољно, тако да нам је ово много значило. Први пут права пракса. Особа која је у фирми задужена за безбедност и здравље на раду, заштиту од пожара и заштиту животне средине има огромну одговорност.

Генерално, схватили смо да можемо да одрадимо задатке и одговоримо на изазове. Помогло нам је и што смо заједно радили нас петоро”, сматра Катарина Јовић студент Факултета заштите на раду.

 

А шта кажу професори?

Практична академија„Залажем се већ 15 година да правимо једну овакву причу, да се интензивира стручна пракса.

Обишли смо фирме, студенти су добили конкретне задатке, а ред величина послова које смо уговорили је 10.000 евра. Кроз ову праксу добијају смернице и методологију шта они заправо треба да раде као мастер инжењери заштите.

Фирме су заинтересоване за програм, студенти су задовољни и након овога су 80% спремни за улазак у фирму“, сматра професор Света Цветановић, са Факултета заштите на раду.

 

Практична академија„Професори као ментори помажу студентима у реализацији задатака, а студенти добијају практично искуство у директној сарадњи са реалним клијентима.

Раде на озбиљнији начин, постоји дефинисан рок, ради се под притиском“, каже Сања Девић, професор на Факултету уметности.

„На факултету нема овакве праксе, зато је идеја овог пројекта одлична“.

„Наш циљ је да покажемо да може, да има ефекта. Толико је фирми којима је потребна помоћ, као и студената који су заинтересовани за праксу – стално се распитују да ли ће бити и наредне године. Мени је ово најизазовнији и најлепши пројекат који сам до сада радио и сваким даном ми даје додатну енергију“, закључује Дејан Митић.

***

Текст је изворно објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Од 2015. године, Е2Е пројекат пружа подршку унапређењу запошљавања и запошљивости младих широм Србије. Иницијатива за запошљавање младих је део програма „Од образовања до запошљавања – From Education to Employment (Е2Е)”, финансира је Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Више о пројекту сазнајте на адресама www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI и znanjemdoposla.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]