Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сајт “Приступедија – Интернет за све”

Објављено 08.05.2015.

PristupedijaТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, у сарадњи са студентима Факултета организационих наука, подржао је израду сајта “Приступедија – Интернет за све” (www.pristupedija.rs).

На овој веб презентацији можете се упознати са проблемима које особе са инвалидитетом имају приликом коришћења интернета и веб презентација. Информишите се о томе како лица са инвалидитетом користе интернет, о асистивним технологијама које користе, као и о новостима у свету на пољу ових технологија. Можете видети примере добре праксе у нашој држави и иностранству и посетити неке од сајтова који испуњавају стандарде веб приступачности.

На нашој веб страници такође можете видети преводе стандарда веб приступачности и упознати се са водичем о имплементацији на примеру наше презентације.

Веб приступачност подразумева омогућавање особама са инвалидитетом да користе Интернет. Она подразумева уклањање препрека у приступу веб садржајима. Развијањем сајтова који испуњавају стандарде приступачности, остварују се једнаки услови за све кориснике у приступу информацијама. Доступни веб сајтови проширују могућности за комуникацију, социјалну интеракцију и учешће у заједници. Поред особа због којих је највише потребно учинити Интернет приступачним, а то су особе са визуелним, аудитивним, когнитивним или неуролошким инвалидитетом, као и особе са моторичким поремећајима, примена ових принципа може користити и особама са привременим инвалидитетом (нпр. сломљеном руком) или особама са променама способности услед старења.

Велики број веб сајтова није приступачан, односно садржај није доступан особама са инвалидитетом и тиме им је ускраћено коришћење најбитнијег канала за информисање. Веб мора бити приступачан како би сва лица имала једнаке могућности за добијање и пружање информација на првом месту, а затим и коришћења свих осталих погодности које Интернет нуди.

Конвенцијом Уједињених нација веб приступачност је призната као основно људско право. Ако сајт није приступачан, део његовог садржаја се губи приликом коришћења асистивних технологија, ако не и потпуно. Овиме се особе са инвалидитетом ограничавају у приступу информацијама и пропуштају се прилике за њихово социјално укључивање, које је основно право сваког човека.

Оно што је битна одлика веб приступачности, а што можда одређени број људи не зна, јесте да израда приступачних сајтова не подразумева нарушавање визуелног идентитета веб странице, нити ограничава постављање било ког типа садржаја. Прављење сајта који је приступачан ће само проширити популацију која може приступити тој страници и њеном садржају, а то је предност за све кориснике, како за оне који користе садржај странице, тако и за оне које презентација представља.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]