Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Седам иновативних предузећа у Србији добија подршку за усклађивање пословања са Циљевима одрживог развоја

Објављено 19.04.2019.

undp sdgСедам иновативних малих и средњих предузећа у Србији увођењем циљева одрживог развоја („Sustainable development goals“ – SDG) у своје пословање додаје вредност не само својим власницима/ама већ и друштву и животној средини. Она су учесници новог пројекта техничке помоћи привредним субјектима опредељеним за пословање у складу са вредностима друштвене и еколошке одрживости, који финансира Програм Уједињених нација за развој (UNDP), а реализује Смарт Колектив, организација посвећена приближавању бизниса заједници у којој послује.

Одабрана предузећа ће током три месеца добити бесплатну консултантску подршку у областима предузетништва, иновација, одрживог развоја, комуникација, мерења и управљања друштвеним утицајем, као и из посебних индустријских области које су сама предузећа означила као кључне за њихов даљи развој. Серија радионица и менторски рад омогућиће предузећима да анализирају своје пословање и израде акционе планове за развој нових производа или услуга.

“Када кажемо UNDP, мислимо партнерство! То значи да радимо заједно: влада, бизнис и цивилно друштво. Само заједно можемо остварити циљеве одрживог развоја, што значи да сви учествују у користима развоја и да се природни ресурси одговорно користе. Зато бизнис и UNDP промовишу иновације и предузетништво – заједно стварамо више вредности”, изјавила је овим поводом Стелиана Недера, в.д. сталног представника UNDP у Србији.

Представљена су предузећа која ће током наредна три месеца уз стручну подршку пројектног тима иновирати своје производе, услуге или пословне моделе са циљем доприноса остварењу неког појединачног или више циљева од укупно 17 универзалних циљева одрживог развоја, који под окриљем Уједињених нација уједињују свет око заједничке визије развоја до 2030. године. То су следећа предузећа:

Energize д.о.о. је предузеће из Београда, основано 2012. године, које се бави применом соларне фотонапонске енергије у сврху унапређења енергетске ефикасности и нуди иновативне производе у области примене соларне фотонапонске енергије као што су соларне фотонапонске електране за сопствену потрошњу у индустрији, напредне солар лед производе за осветљење и производе намењене фотонапонском наводњавању у пољопривреди.

Сунцокрет д.о.о. је компанија која је почела рад као произвођач маслаца и уља док је данас пословање усмерено на производњу здраве веганске хране без глутена, већином органске и произведене од природних састојака. Преко 60 производа базирају на медицинским, козметичким и јестивим уљима, балзамико сирћету, протеинском брашну, протеинским баровима итд, а иновације фокусирају на затварање производних циклуса тако да се искористи укупна сировина без генерисања отпада или губитка намирница.

Босис д.о.о. се од 1982. године бави производњом штампане и каширане картонске амбалаже као и блистер картона. Поред тога сарађују са многим великим домаћим произвођачима обезбеђујући амбалажу за индустрију меса и рибе, пића, хране, кондиторску индустрију, индустрију обуће, текстилну индустрију, ит сектор итд.

Пулцап д.о.о. је развио јединствену и иновативну формулу за контролу и елиминисање Црвене кокошије гриње, паразита који је веома раширен у живинарству. Процењује се да штета изазвана ЦКГ-ом у Европској Унији износи 231 милиона ЕУР на годишњем нивоу. Сви досадашњи производи су имали негативно пестицидно дејство које се задржавало у кокошијем месу и јајима док је Пулцапов препарат израђен тако да нема штетне ефекте по живину и животну средину.

Наша кућа послује као удружење од 2007, а истоимено привредно друштво је регистровано 2017. Добит предузећа се улаже у остварење социјалне мисије – унапређење положаја особа са сметњама у развоју. Дијапазон производа веома је широк и разноврстан и обухвата: чоко деликатесе са шљивом и малином, хидропонија, кетеринг, кувана јела, картонске амбалаже, зачинске соли и зачинска уља. Од искоришћене папирне амбалаже производе се нови производи, дајући додатни импулс развоју циркуларне економије.

Агро Ирис д.о.о. је настао са циљем да помогне малим и средњим пољопривредним произвођачима из руралних средина, пласирајући производе од воћа као што су чипс од крушке, јабуке и шљиве под заједничким брендом Задруга. Сировине за ове производе обезбеђују кооперанти тј. мали пољопривредници из села у околини Шапца. Кооперанти могу да остваре и до три пута већу зараду продајом и сушењем воћа за заједнички бренд.

Hoff д.о.о. производи сок, надеве и преливе од ароније и то по органској рецептури. Производи се пласирају на међународно и домеће тржиште које најчешће чине хотели, ресторани, пекаре и посластичаре, а производе се уз искоришћење целокупне сировине, односно без генерисања опада, чиме се поред доприноса циркуларној економији спречавају губици намирница, то јест отпад од прехрамбених производа.

Њима су се на промоцији поводом почетка пројекта придружили Невен Мариновић, директор Форума за одговорно пословање, Марина Савић, директорка корпоративних комуникација за Србију и С. Македонију у компанији Atlantic Група, и Урош Радојевић, координатор за одрживи развој у компанији Delhaize Serbia. Они су истакли значај циљева одрживог развоја за све привредне секторе, али и за повезивање великих компанија са добављачима и клијентима са којима деле заједничке вредности друштвено и еколошки одрживог пословања.

Пројекат ће бити примарно усмерен на подршку предузећима која у центру пажње имају животну средину, климатске промене, енергију и пољопривреду, желећи да допринесу остваривању следећих циљева одрживог развоја – SDG 7: Доступна и обновљива енергија, SDG 8: Достојанствен рад и економски раст, SDG 9: Индустрија, иновације и инфраструктура, SDG 11: Одрживи градови и заједнице, SDG 12: Одговорна потрошња и производња, SDG 13: Акција за климу, SDG 15: Живот на Земљи, SDG: Партнеством до циља.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]