Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Седам иновативних предузећа у Србији добија подршку за усклађивање пословања са Циљевима одрживог развоја

Објављено 19.04.2019.

undp sdgСедам иновативних малих и средњих предузећа у Србији увођењем циљева одрживог развоја („Sustainable development goals“ – SDG) у своје пословање додаје вредност не само својим власницима/ама већ и друштву и животној средини. Она су учесници новог пројекта техничке помоћи привредним субјектима опредељеним за пословање у складу са вредностима друштвене и еколошке одрживости, који финансира Програм Уједињених нација за развој (UNDP), а реализује Смарт Колектив, организација посвећена приближавању бизниса заједници у којој послује.

Одабрана предузећа ће током три месеца добити бесплатну консултантску подршку у областима предузетништва, иновација, одрживог развоја, комуникација, мерења и управљања друштвеним утицајем, као и из посебних индустријских области које су сама предузећа означила као кључне за њихов даљи развој. Серија радионица и менторски рад омогућиће предузећима да анализирају своје пословање и израде акционе планове за развој нових производа или услуга.

“Када кажемо UNDP, мислимо партнерство! То значи да радимо заједно: влада, бизнис и цивилно друштво. Само заједно можемо остварити циљеве одрживог развоја, што значи да сви учествују у користима развоја и да се природни ресурси одговорно користе. Зато бизнис и UNDP промовишу иновације и предузетништво – заједно стварамо више вредности”, изјавила је овим поводом Стелиана Недера, в.д. сталног представника UNDP у Србији.

Представљена су предузећа која ће током наредна три месеца уз стручну подршку пројектног тима иновирати своје производе, услуге или пословне моделе са циљем доприноса остварењу неког појединачног или више циљева од укупно 17 универзалних циљева одрживог развоја, који под окриљем Уједињених нација уједињују свет око заједничке визије развоја до 2030. године. То су следећа предузећа:

Energize д.о.о. је предузеће из Београда, основано 2012. године, које се бави применом соларне фотонапонске енергије у сврху унапређења енергетске ефикасности и нуди иновативне производе у области примене соларне фотонапонске енергије као што су соларне фотонапонске електране за сопствену потрошњу у индустрији, напредне солар лед производе за осветљење и производе намењене фотонапонском наводњавању у пољопривреди.

Сунцокрет д.о.о. је компанија која је почела рад као произвођач маслаца и уља док је данас пословање усмерено на производњу здраве веганске хране без глутена, већином органске и произведене од природних састојака. Преко 60 производа базирају на медицинским, козметичким и јестивим уљима, балзамико сирћету, протеинском брашну, протеинским баровима итд, а иновације фокусирају на затварање производних циклуса тако да се искористи укупна сировина без генерисања отпада или губитка намирница.

Босис д.о.о. се од 1982. године бави производњом штампане и каширане картонске амбалаже као и блистер картона. Поред тога сарађују са многим великим домаћим произвођачима обезбеђујући амбалажу за индустрију меса и рибе, пића, хране, кондиторску индустрију, индустрију обуће, текстилну индустрију, ит сектор итд.

Пулцап д.о.о. је развио јединствену и иновативну формулу за контролу и елиминисање Црвене кокошије гриње, паразита који је веома раширен у живинарству. Процењује се да штета изазвана ЦКГ-ом у Европској Унији износи 231 милиона ЕУР на годишњем нивоу. Сви досадашњи производи су имали негативно пестицидно дејство које се задржавало у кокошијем месу и јајима док је Пулцапов препарат израђен тако да нема штетне ефекте по живину и животну средину.

Наша кућа послује као удружење од 2007, а истоимено привредно друштво је регистровано 2017. Добит предузећа се улаже у остварење социјалне мисије – унапређење положаја особа са сметњама у развоју. Дијапазон производа веома је широк и разноврстан и обухвата: чоко деликатесе са шљивом и малином, хидропонија, кетеринг, кувана јела, картонске амбалаже, зачинске соли и зачинска уља. Од искоришћене папирне амбалаже производе се нови производи, дајући додатни импулс развоју циркуларне економије.

Агро Ирис д.о.о. је настао са циљем да помогне малим и средњим пољопривредним произвођачима из руралних средина, пласирајући производе од воћа као што су чипс од крушке, јабуке и шљиве под заједничким брендом Задруга. Сировине за ове производе обезбеђују кооперанти тј. мали пољопривредници из села у околини Шапца. Кооперанти могу да остваре и до три пута већу зараду продајом и сушењем воћа за заједнички бренд.

Hoff д.о.о. производи сок, надеве и преливе од ароније и то по органској рецептури. Производи се пласирају на међународно и домеће тржиште које најчешће чине хотели, ресторани, пекаре и посластичаре, а производе се уз искоришћење целокупне сировине, односно без генерисања опада, чиме се поред доприноса циркуларној економији спречавају губици намирница, то јест отпад од прехрамбених производа.

Њима су се на промоцији поводом почетка пројекта придружили Невен Мариновић, директор Форума за одговорно пословање, Марина Савић, директорка корпоративних комуникација за Србију и С. Македонију у компанији Atlantic Група, и Урош Радојевић, координатор за одрживи развој у компанији Delhaize Serbia. Они су истакли значај циљева одрживог развоја за све привредне секторе, али и за повезивање великих компанија са добављачима и клијентима са којима деле заједничке вредности друштвено и еколошки одрживог пословања.

Пројекат ће бити примарно усмерен на подршку предузећима која у центру пажње имају животну средину, климатске промене, енергију и пољопривреду, желећи да допринесу остваривању следећих циљева одрживог развоја – SDG 7: Доступна и обновљива енергија, SDG 8: Достојанствен рад и економски раст, SDG 9: Индустрија, иновације и инфраструктура, SDG 11: Одрживи градови и заједнице, SDG 12: Одговорна потрошња и производња, SDG 13: Акција за климу, SDG 15: Живот на Земљи, SDG: Партнеством до циља.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]