Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Спашавање милиона живота годишње (за почетак)

Објављено 01.11.2019.

Браћа Мохамади, Макс и Ален (десно), испред своје канцеларије у Содермалму ©Chris Welsch

Браћа Мохамади, Макс и Ален (десно), испред своје канцеларије у Содермалму ©Chris Welsch

Када су браћа Мохамади изгубила вољену особу због срчаног обољења, одлучили су да им животна мисија постане проналажење решења које би предвиђало срчане ударе.

Прича о програму Heartstrings почиње великим губитком.

Ален и Макс Мохамади, браћа инжењери из Стокхолма, пре седам година су били на породичној прослави рођендана свог рођака. Усред прославе, њихова бака је доживела изненадни срчани удар и умрла.

„Да ли можете да замислите? Прослава се претворила у сахрану“, каже Макс. „Имала је 63 године. Није имала вишак килограма. У животу није запалила цигарету. Није постојао никакав спољашњи знак да је имала неки проблем.“

За Алена и Макса, њихова велика туга била је њихова полазна тачка. Желели су да сазнају да ли постоји шанса да се тако нешто догоди и њиховим родитељима. Тако су почели да истражују како доктори процењују здравље срца. Били су изненађени оним што су открили.

„Срчана обољења су број један на листи узрока смрти широм света. Од ове врсте обољења умре једна особа сваке две секунде“, рекао је Ален. „Према подацима Светске здравствене организације, од кардиоваскуларних обољења умре више од 17 милиона људи годишње. Међутим, у многим случајевима није болест та која доведе до смртног исхода, већ то што је касно откривена.“

Из ове личне трагедије родило се брзоразвијајуће здравствено предузеће, које се бави скринингом и раним откривањем срчаних обољења коришћењем софистицираног софтверског програма званог Heartstrings који су направила браћа и којим управља заштићена техника вештачке интелигенције.

Освајање срца инвеститора

Heartstrings је привукао пажњу инвеститора и дао наду многима у здравственој индустрији.

Браћа су 2017. године победила на годишњем Турниру социјалних иновација који организује Институт Европске инвестиционе банке. Нашли су се, такође, на листи 30 најутицајнијих социјалних предузетника магазина Форбс, као и на престижној листи „Форбсових 30 испод 30“. Поред тога, победили су на такмичењу за стартап предузећа које финансира шведска телекомуникациона компанија Теле2. На овом такмичењу је учествовало 4.300 стартап компанија, а они су освојили новчану награду од милион шведских круна (око 100 хиљада евра) и модерни канцеларијски простор у Содермалму, популарном крају Стокхолма, који је опремљен најмодернијом расветом пуног спектра, опремом за вежбање и столицама које су намерно дизајниране тако да постају веома неудобне ако се на њима седи дуже од 15 минута (и на тај начин подстичу стајање и кретање).

Пре награда и признања, Ален и Макс су веома тешко успевали да пронађу било кога ко би веровао у њихове идеје.

Макс каже да већина људи сазна да има проблеме са срцем тек када оде код лекара, а пошто доживи неке од симптома као што су бол у грудима или недостатак ваздуха. Ови симптоми, међутим, могу да буду повезани са многим другим обољењима; на овај начин се хиљаде клиничких сати губи на дијагностиковање пацијената који веома могуће немају проблеме са срцем, док се код чак милијарду људи развијају срчана обољења, а да они то и не примећују.

Инжењерски приступ

„У почетку и неко време после тога, нисмо размишљали о томе да ово претворимо у посао, само смо желели да нађемо решење“, каже Макс.

Проблему су приступили као инжењери, а не као лекари.

Heartstrings се бави скринингом и раним откривањем срчаних обољења коришћењем софистицираног софтверског програма ©Chris Welsch

Heartstrings се бави скринингом и раним откривањем срчаних обољења коришћењем софистицираног софтверског програма ©Chris Welsch

„Наша компанија је изграђена на основама инжењерског начина размишљања“, каже Макс. Ален на то додаје: „Инжењери посматрају системе и њихове компоненте. Ако једна компонента не ради како треба, то ће утицати на деловање целог система. Људско тело је такође систем, а сваки орган је једна његова компонента. То нас је навело да помислимо да бисмо посматрањем одређених повезаних параметара могли да видимо да ли би срчана обољења могла да се открију у ранијим фазама.“

Користећи скуп различитих података – од личних и демографских, до географских и медицинских, које су од пацијената прикупљале медицинске сестре и лекари – користећи вештачку интелигенцију браћа су креирала алгоритам, који би са задовољавајућом сигурношћу могао да укаже на то да ли је ова важна компонента (срце) система (тело) у опасности.

У том тренутку су схватили да су дошли на идеју која би могла да има значајан утицај на друштво, идеју која би спашавала животе, штедела драгоцено време лекарима, штедела новац и допринела томе да више болничких кревета буде слободно, смањила трошкове за све (пацијенте, осигуравајуће компаније, локалне самоуправе), а уз све то представљала одржив пословни модел.

Упорност се исплати

Када би наишли на препреке, успевали су да нађу начин како да их превазиђу или заобиђу.

Када су усавршили свој приступ, било им је потребно да спроведу клиничко истраживање које би потврдило деловање њихове технологије, додантно средило програм и отклонило потенцијалне недостатке. Међутим, нису имали новчаних средстава да спроведу такво истраживање.

„Шест месеци су нас одбијали руководиоци болница под изговором да су клиничка истраживања прескупа“, каже Ален. „Међутим, после шест месеци смо наишли на лекарку која је имала сличан проблем са својим оцем и која је веровала у нас и нашу визију.“

Она је пристала да се придружи Heartstrings тиму и спроводи истраживање на својим пацијентима. Управо је ово била шанса коју су браћа Мохамади чекала. На групи од неколико стотина пацијената истраживање је показало да је Heartstrings технологија боља у предвиђању коронарних болести од постојећих медицинских алата, и то без обављања веома инвазивне ангиографије.

Систем је додатно усавршен и сада се користи у неколико болница и клиника у Европи и Азији; браћа кажу да су веома опрезни када је у питању пребрзо развијање и ширење. У међувремену, захваљући приступу „машинског учења“, програм постаје све ефикаснији што се више користи. Сваки пут када се подаци новог пацијента унесу у „мозак“ Heartstrings програма, он учи, што га чини способнијим да повезује информације на основу којих ће елиминисати или идентификовати потенцијални проблем, који тај пацијент има са срцем.

Широк утицај

Браћа су кренула са једним циљем: да спасу милион живота годишње. Према њиховим прорачунима, до сада је најмање толико људи имало користи од програма (рачунајући и директне и индиректне кориснике, укључујући пацијенте, њихове породице и здравствене раднике). Сада су додали још један циљ, да учине Heartstrings доступним за цео свет, чиме би се демократизовао приступ ономе за шта се надају да ће постати стандардни поступак у оквиру сваког општег и годишњег систематског прегледа. Они желе да технологију учине што приступачнијом како би имала што ширу употребу.

„Земља као што је Нигерија има око 190 милиона становника и мање од 200 кардиолога. Ово значи да у Нигерији долази један кардиолог на милион људи! Али са Heartstrings програмом, чак и специјализована медицинска сестра може да прикупи податке“, каже Ален.

„Према истраживању, код око половине светске популације старије од 40 година у овом тренутку се развијају срчана обољења. Ово значи да постоји огромна потражња за приступачним и дигиталним технологијама које би им могле помоћи“, каже Макс.

За њега и његовог брата, сваки од ових људи има своју причу као што је имала и њихова бака, а успех би био осигурати да те њихове приче немају трагичан крај.

Аутор текста и фотографија: Крис Велш (Chris Welsch)

Текст „Спашавање милиона живота годишње (за почетак)” изворно је објављен овде: Saving a million lives a year (for starters). Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије преноси овај прилог уз љубазну дозволу ЕИБ Института.

***

Још од 2012. године, социјални предузетници из различитих делова Европе сваке године се такмиче на Турниру социјалних иновација, усмеравајући своје напоре и креативне умове у правцу осмишљавања јединствених решења за свакодневне проблеме који се често превиђају. Учесници Турнира су до сада помагали маргинализованим групама, стварали начине да се уштеди енергија, градили заједнице које оснажују своје чланове и чланице.

Институт Европске инвестиционе банке (European Investment Bank Institute) недавно је почео да објављује прилоге у којима предузетници образлажу своју мотивацију за поједине пројекте, описују своје наде и тежње и говоре о напорима које су уложили како би превазишли препреке које постоје у области социјалног предузетништва.

Кроз своје подухвате, актери ових прича пронашли су начин да остваре позитивну промену у свету. Придружите им се и пронађите своју инспирацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]