Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Спашавање милиона живота годишње (за почетак)

Објављено 01.11.2019.

Браћа Мохамади, Макс и Ален (десно), испред своје канцеларије у Содермалму ©Chris Welsch

Браћа Мохамади, Макс и Ален (десно), испред своје канцеларије у Содермалму ©Chris Welsch

Када су браћа Мохамади изгубила вољену особу због срчаног обољења, одлучили су да им животна мисија постане проналажење решења које би предвиђало срчане ударе.

Прича о програму Heartstrings почиње великим губитком.

Ален и Макс Мохамади, браћа инжењери из Стокхолма, пре седам година су били на породичној прослави рођендана свог рођака. Усред прославе, њихова бака је доживела изненадни срчани удар и умрла.

„Да ли можете да замислите? Прослава се претворила у сахрану“, каже Макс. „Имала је 63 године. Није имала вишак килограма. У животу није запалила цигарету. Није постојао никакав спољашњи знак да је имала неки проблем.“

За Алена и Макса, њихова велика туга била је њихова полазна тачка. Желели су да сазнају да ли постоји шанса да се тако нешто догоди и њиховим родитељима. Тако су почели да истражују како доктори процењују здравље срца. Били су изненађени оним што су открили.

„Срчана обољења су број један на листи узрока смрти широм света. Од ове врсте обољења умре једна особа сваке две секунде“, рекао је Ален. „Према подацима Светске здравствене организације, од кардиоваскуларних обољења умре више од 17 милиона људи годишње. Међутим, у многим случајевима није болест та која доведе до смртног исхода, већ то што је касно откривена.“

Из ове личне трагедије родило се брзоразвијајуће здравствено предузеће, које се бави скринингом и раним откривањем срчаних обољења коришћењем софистицираног софтверског програма званог Heartstrings који су направила браћа и којим управља заштићена техника вештачке интелигенције.

Освајање срца инвеститора

Heartstrings је привукао пажњу инвеститора и дао наду многима у здравственој индустрији.

Браћа су 2017. године победила на годишњем Турниру социјалних иновација који организује Институт Европске инвестиционе банке. Нашли су се, такође, на листи 30 најутицајнијих социјалних предузетника магазина Форбс, као и на престижној листи „Форбсових 30 испод 30“. Поред тога, победили су на такмичењу за стартап предузећа које финансира шведска телекомуникациона компанија Теле2. На овом такмичењу је учествовало 4.300 стартап компанија, а они су освојили новчану награду од милион шведских круна (око 100 хиљада евра) и модерни канцеларијски простор у Содермалму, популарном крају Стокхолма, који је опремљен најмодернијом расветом пуног спектра, опремом за вежбање и столицама које су намерно дизајниране тако да постају веома неудобне ако се на њима седи дуже од 15 минута (и на тај начин подстичу стајање и кретање).

Пре награда и признања, Ален и Макс су веома тешко успевали да пронађу било кога ко би веровао у њихове идеје.

Макс каже да већина људи сазна да има проблеме са срцем тек када оде код лекара, а пошто доживи неке од симптома као што су бол у грудима или недостатак ваздуха. Ови симптоми, међутим, могу да буду повезани са многим другим обољењима; на овај начин се хиљаде клиничких сати губи на дијагностиковање пацијената који веома могуће немају проблеме са срцем, док се код чак милијарду људи развијају срчана обољења, а да они то и не примећују.

Инжењерски приступ

„У почетку и неко време после тога, нисмо размишљали о томе да ово претворимо у посао, само смо желели да нађемо решење“, каже Макс.

Проблему су приступили као инжењери, а не као лекари.

Heartstrings се бави скринингом и раним откривањем срчаних обољења коришћењем софистицираног софтверског програма ©Chris Welsch

Heartstrings се бави скринингом и раним откривањем срчаних обољења коришћењем софистицираног софтверског програма ©Chris Welsch

„Наша компанија је изграђена на основама инжењерског начина размишљања“, каже Макс. Ален на то додаје: „Инжењери посматрају системе и њихове компоненте. Ако једна компонента не ради како треба, то ће утицати на деловање целог система. Људско тело је такође систем, а сваки орган је једна његова компонента. То нас је навело да помислимо да бисмо посматрањем одређених повезаних параметара могли да видимо да ли би срчана обољења могла да се открију у ранијим фазама.“

Користећи скуп различитих података – од личних и демографских, до географских и медицинских, које су од пацијената прикупљале медицинске сестре и лекари – користећи вештачку интелигенцију браћа су креирала алгоритам, који би са задовољавајућом сигурношћу могао да укаже на то да ли је ова важна компонента (срце) система (тело) у опасности.

У том тренутку су схватили да су дошли на идеју која би могла да има значајан утицај на друштво, идеју која би спашавала животе, штедела драгоцено време лекарима, штедела новац и допринела томе да више болничких кревета буде слободно, смањила трошкове за све (пацијенте, осигуравајуће компаније, локалне самоуправе), а уз све то представљала одржив пословни модел.

Упорност се исплати

Када би наишли на препреке, успевали су да нађу начин како да их превазиђу или заобиђу.

Када су усавршили свој приступ, било им је потребно да спроведу клиничко истраживање које би потврдило деловање њихове технологије, додантно средило програм и отклонило потенцијалне недостатке. Међутим, нису имали новчаних средстава да спроведу такво истраживање.

„Шест месеци су нас одбијали руководиоци болница под изговором да су клиничка истраживања прескупа“, каже Ален. „Међутим, после шест месеци смо наишли на лекарку која је имала сличан проблем са својим оцем и која је веровала у нас и нашу визију.“

Она је пристала да се придружи Heartstrings тиму и спроводи истраживање на својим пацијентима. Управо је ово била шанса коју су браћа Мохамади чекала. На групи од неколико стотина пацијената истраживање је показало да је Heartstrings технологија боља у предвиђању коронарних болести од постојећих медицинских алата, и то без обављања веома инвазивне ангиографије.

Систем је додатно усавршен и сада се користи у неколико болница и клиника у Европи и Азији; браћа кажу да су веома опрезни када је у питању пребрзо развијање и ширење. У међувремену, захваљући приступу „машинског учења“, програм постаје све ефикаснији што се више користи. Сваки пут када се подаци новог пацијента унесу у „мозак“ Heartstrings програма, он учи, што га чини способнијим да повезује информације на основу којих ће елиминисати или идентификовати потенцијални проблем, који тај пацијент има са срцем.

Широк утицај

Браћа су кренула са једним циљем: да спасу милион живота годишње. Према њиховим прорачунима, до сада је најмање толико људи имало користи од програма (рачунајући и директне и индиректне кориснике, укључујући пацијенте, њихове породице и здравствене раднике). Сада су додали још један циљ, да учине Heartstrings доступним за цео свет, чиме би се демократизовао приступ ономе за шта се надају да ће постати стандардни поступак у оквиру сваког општег и годишњег систематског прегледа. Они желе да технологију учине што приступачнијом како би имала што ширу употребу.

„Земља као што је Нигерија има око 190 милиона становника и мање од 200 кардиолога. Ово значи да у Нигерији долази један кардиолог на милион људи! Али са Heartstrings програмом, чак и специјализована медицинска сестра може да прикупи податке“, каже Ален.

„Према истраживању, код око половине светске популације старије од 40 година у овом тренутку се развијају срчана обољења. Ово значи да постоји огромна потражња за приступачним и дигиталним технологијама које би им могле помоћи“, каже Макс.

За њега и његовог брата, сваки од ових људи има своју причу као што је имала и њихова бака, а успех би био осигурати да те њихове приче немају трагичан крај.

Аутор текста и фотографија: Крис Велш (Chris Welsch)

Текст „Спашавање милиона живота годишње (за почетак)” изворно је објављен овде: Saving a million lives a year (for starters). Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије преноси овај прилог уз љубазну дозволу ЕИБ Института.

***

Још од 2012. године, социјални предузетници из различитих делова Европе сваке године се такмиче на Турниру социјалних иновација, усмеравајући своје напоре и креативне умове у правцу осмишљавања јединствених решења за свакодневне проблеме који се често превиђају. Учесници Турнира су до сада помагали маргинализованим групама, стварали начине да се уштеди енергија, градили заједнице које оснажују своје чланове и чланице.

Институт Европске инвестиционе банке (European Investment Bank Institute) недавно је почео да објављује прилоге у којима предузетници образлажу своју мотивацију за поједине пројекте, описују своје наде и тежње и говоре о напорима које су уложили како би превазишли препреке које постоје у области социјалног предузетништва.

Кроз своје подухвате, актери ових прича пронашли су начин да остваре позитивну промену у свету. Придружите им се и пронађите своју инспирацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]