Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Стварање економског модела за отварање нових радних места

Објављено 27.09.2013.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaПотпредседник Владе Републике Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић и министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић разговарали су 26. септембра са комесаром за запошљавање, социјална питања и инклузију Европске комисије Ласлом Андором.

Кркобабић је на конференцији за новинаре, одржаној након састанка, навео да је посетом комесара за запошљавање, социјална питања и инклузију ЕК Влади Србије почео процес креирања Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике, којим би Србија, уз подршку ЕУ, требало да на стратешки начин крене у решавање нагомиланих проблема у тим областима.

Потпредседник Владе је истакао да је током састанка закључено да ће Програм бити усредсређен на највеће изазове Србије везане за запошљавање и социјалну политику како би се држава припремила за свеобухватну социјалну реформу која ће проблеме санирати у средњорочном и дугорочном периоду.

Ружић је напоменуо да је важно да Србија усвоји и имплементира тај стратешки документ због показатеља који говоре да девет одсто становништва живи испод границе сиромаштва, да је незапослених 24 одсто, при чему међу младима та стопа износи 50 одсто.

Министар је саопштио да ове бројке указују на стање које не кореспондира са нашим европским духом и жељом да крупним корацима наставимо процес приступања ЕУ и зато је важно да се тај процес верификује и на терену.

Stvaranje ekonomskog modela za otvaranje novih radnih mestaТакође, он је навео да је током састанка било речи и о инклузији Рома и других мањинских група, правима деце и о свим осталим сегментима социјалног праведног амбијента којем Србија тежи.

Андор је истакао да Програм, чија је израда иницирана данас отпочетим стратешким дијалогом, за циљ има да државе кандидате припреми за будуће учешће у европској политици у области запошљавања и економског управљања.

Он је нагласио да је у Србији економска криза оставила велики траг повећањем стопе незапослености, сиромаштва и социјалних разлика, а посебно забрињава алармантан ниво незапослености међу младима.

Андор је изразио уверење да је отварање радних места посебан изазов, при чему је Србију потребно охрабрити да створи нови економски модел како би то било могуће.

Према његовим речима, Србија мора да учини више да специјализује радну снагу за одржив развој и будуће раднике образује за одређена занимања.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]