Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва подржао нови број магазина „Лицеулице”

Објављено 10.06.2019.

Liceulice - naslovna stranaНа прагу лета и измаку овог кишовитог пролећа, стиже и нови, 53. број магазина „Лицеулице”, посвећен могућностима које млади имају на тржишту рада у Србији, као и њиховим ставовима и вредностима.

Број је рађен у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), а у великој мери се ослања на истраживање „Млади у Србији 2018/2019”, које је спровела Фондација „Фридрих Еберт”. У оквиру темата о младима имате прилику да прочитате и интервју са ауторима популарне серије „Јутро ће променити све“, која на сликовит начин показује како више није „све лако кад си млад“ и које су то нове бриге које притискају генерацију која напушта релативну безбрижност двадесетих и креће ка свету одраслих.

Велики простор у овом броју добили су и продавци магазина „Лицеулице”. Поред разговора са Сашом Зеремским, коме је продаја магазина на улицама Новог Сада помогла да преброди тежак период и изађе из Прихватилишта, нови број доноси и избор из дневника Миодрага Томића, дипломираног инжењера машинства који продаје „Лицеулице” у Београду. Још једна лепа вест везана за сам магазин је награда за достојно извештавање о сиромаштву и социјалној искључености „Рефлексија”, која је недавно додељена Вуку Вучковићу из ЛУЛ тима, за текст „Дан за даном, па докле се стигне“, објављен у 49. броју.

Као и обично, у магазину „Лицеулице” имате прилику да прочитате низ текстова на разне друштвено одговорне теме. Овај пут, то су прича о војним бескућницима/ама из хотела „Бристол” и Спортско-рекреативног центра Сурчин, осврти на грађанске протесте који су обликовали саобраћајне политике Амстердама и Копенхагена, као и на актуелне еколошке протесте које предводе две необичне тинејџерке из Белгије и Шведске. Новинарка и активисткиња за особе са инвалидитетом Лана Николић описала је свој сусрет са децом у парку, а ту је и упоредни приказ два „црна филма” номинована за Оскара, награђене „Зелене књиге”, и доста радикалнијег „BlacKkKlansman” Спајка Лија.

Од текстова у сталним рубрикама, нови број доноси Писмо мени млађем филозофа, књижевног критичара и преводиоца Ивана Миленковића, осврт на сложену језичку историју Југославије познатог лингвисте Ранка Бугарског (Југославија за почетнике), критички поглед на драстичне санкције због неодазивања на скрининг прегледе, којима Закон о здравственом осигурању прети да оштети управо најсиромашније грађане/ке и житеље/ке неформалних насеља, док се нови текст из рубрике Мала школа медијске писмености бави прикривеним оглашавањем у комерцијалне и политичке сврхе.

Фотографије у овом броју преузете су са изложбе „Двосмерна улица” Центра за интеграцију младих, док насловну страну потписују Di Ujdi & MLSTN / Celebrate The Bird Studio.

Извор: www.liceulice.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
Уто, мај 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
Чет, мај 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
Пон, мај 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]