Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Усвојен Извештај о реализацији Националног акционог плана запошљавања за 2018. годину

Објављено 28.05.2019.

Vlada Republike Srbije - logoВлада Републике Србије усвојила је 16. маја 2019. године Извештај о реализацији Националног акционог плана запошљавања (НАПЗ) за 2018. годину. Приоритети политике запошљавања у 2018. години утврђени НАПЗ подразумевали су: побољшање услова на тржишту рада и унапређење институција тржишта рада, затим подстицање запошљавања и укључивања теже запошљивих лица на тржиште рада и подршку регионалној и локалној политици запошљавања, као и унапређење квалитета радне снаге и улагање у људски капитал.

У складу са наведеним приоритетима политике запошљавања, у мере активне политике запошљавања (МАПЗ) у 2018. години укључено је 152.936 незапослених лица, док је уз подршку пројекта из IPA 2013 програмског циклуса, у МАПЗ (обука на захтев послодавца – за незапослене, субвенција за самозапошљавање и субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих) укључено додатних 1.896 незапослених лица. Приоритет за укључивање у МАПЗ имала су незапослена лица из категорија теже запошљивих – млади, вишкови запослених, старији од 50 година, лица без квалификација и ниско квалификовани, особе с инвалидитетом, Роми/киње, као и друга теже запошљива лица из посебно осетљивих категорија незапослених. Мере су реализоване средствима која су опредељена у Финансијском плану Националне службе за запошљавање, Буџетском фонду за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа с инвалидитетом и у буџетима јединица локалне самоуправе.

У циљу унапређења институционалног оквира у области рада и запошљавања, током 2018. године усвојени су Закон о измени и допуни Закона о запошљавању странаца, Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, Закон о изменама и допунама Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и Закон о изменама и допунама Закона о мирном решавању радних спорова, док је Влада у јулу 2018. године усвојила Одлуку о јединственом кодексу шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада. Такође, осми пут за редом, спроведена је Годишња национална анкета о потребама послодаваца 2018/2019, у оквиру које је реализовано теренско истраживање са малим, средњим и великим привредним субјектима у осам макросектора привреде, у циљу идентификовања потреба послодаваца за занимањима, посебним знањима, вештинама и компетенцијама.

У погледу унапређења квалитета радне снаге и улагања у људски капитал, током 2018. године наставило се са промоцијом, организовањем и учешћем на сајмовима и манифестацијама из области каријерног вођења и саветовања. Такође, у извештају је наведено да је у 2018. години започета, односно настављена реализација низа пројеката, између осталих и пројекта „Подршка спровођењу Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике (ESRP) у Републици Србији са фокусом на политику запошљавања и повећања запошљивости младих”.

Извештај је поднело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (МРЗБСП) као ресорно министарство, али су у његовој припреми и реализацији појединих активности учествовала и друга министарства, институције и партнери, у складу са својом надлежношћу.

Активности реализоване у 2018. години представљају наставак процеса започетих у претходном периоду и усмерене су ка достизању општег циља политике запошљавања утврђеног Националном стратегијом запошљавања за период 2011–2020. године („Службени гласник РС”, број 37/11), односно успостављању ефикасног, стабилног и одрживог тренда раста запослености у Републици Србији до краја 2020. године, уз потпуно усаглашавање политике запошљавања и институција тржишта рада са правним тековинама ЕУ, наводи се у Извештају.

Кликните да преузмете Извештај о реализацији Националног акционог плана запошљавања за 2018. годину (.doc).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]