Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Устанак доброте

Објављено 07.11.2009.

Председник општине Сурчин и чланови социјално угрожене породице која је добила ове године једнократну новчану помоћ

Председник општине Сурчин и чланови социјално угрожене породице која је добила ове године једнократну новчану помоћ

Општина Сурчин једина у Србији два пута годишње додељује новац најугроженијима, прикупљен од донатора и из општинског буџета. На Дан победе над фашизмом, 9. маја организован је први сусрет корисника и оних који су помогли.

Општина Сурчин је најмлађа општина у Србији и седамнаеста општина Београда. Обухвата површину од 220 квадратних километара. У њеном саставу је седам села, са око 55.000 становника.

Суочени са готово свакодневним обраћањима најсиромашнијих за помоћ, како председнику општине тако и осталим органима, од пре три године покренута је хуманитарна акција „Устанак доброте”.

Два пута годишње најсиромашнијим становницима сремачких села даје се, бесповратно, новац у висини од 500 до 5.000 динара. Средства се током читаве године од донатора и из општинског буџета сливају у хуманирани фонд Устанка. Такође, део новца стигне и са аукција на којима се продају поклони које је добио председник општине.

Другу годину за редом како се организује, на додели треће рунде помоћи, на Устанку доброте почетком маја, први пут су се окупили донатори и корисници помоћи. У Бојчинској шуми, надомак села Прогар организован је коктел на коме се делила помоћ.

Идеју да покрене овакву акцију понудио је сам председник општине Војислав Јаношевић. Признаје да је није сам осмислио већ да је у новинама прочитао је текст о Французу који је организовао хуманитарну акцију истог имена и, да је решио да нешто слично покрене у најмлађој општини у Србији.

–Када смо почели, 2006. године, од позваних 200 фирми потенцијалних донатора одазвало се 30 – 40. Оне месечно издвајају по 10.000 динара.Сада је већ око 70 донатора – каже Војислав Јаношевић.

За трећу рунду помоћи било је 400 захтева. Посебна Комисија је све обрадила. Системом бодовања одређено је 157 породица. Њима је подељено 488.000 динара.

Добили су их особе са инвалидитетом, старачка домаћинства, избегли и расељени, ромске породице, самохране мајке…

До дружења у Бојчинској шуми помоћ се делила у згради општине, а месне заједнице су одлучивале о примаоцима. Сад то обавља посебна Комисија. База података о најугроженијим послужиће у будућности када се формира Центар за социјални рад.

Борка Мушицки је самохрана мајка три кћерке из Прогара. Незапослена, удовица, како каже, добијени новац ће утрошити да купи гардеробу за девојчице које имају шест, седам и 12 година. – Ово много значи јер само за патике кћеркама треба неколико хиљада динара. Наравно, више бих волела да нађем посао јер сам 12 година на Бироу, каже она.

И организатори Устанака свесни су да је краткорочна помоћ више него скромна. – Ово није трајно решење. Боље је отварати нова радна места, привући инвеститоре. То је ефикаснији начин борбе са сиромаштваом. Али, до тада ми морамо да„гасимо пожар” и на овакав начин. За ове људе, скроман новац значи да ће имати храну неколико дана – додаје председник општине.

Жеља надлежних у Сурчину је да се листа угрожених смањује, као и да се Устанак доброте прошири по Србији у, макар у оним самоуправама које имају сиромашне међу својим комшијама.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Децилна расподела потрошње и прихода у Републици Србији у 2018. години
јул, 2020 arrow right xlsx [63 KB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right xlsx [91 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]