Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Народној скупштини Републике Србије одржана свечаност поводом обележавања Међународног дана жена

Објављено 09.03.2016.

dan_zena_skupstina_srbijeКанцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије организовала је свечаност поводом обележавања Међународног дана жена под слоганом “Својом снагом мењамо свет” у Народној скупштини Републике Србије.

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да се о праву и положају жена у Србији мора разговарати сваки дан и на томе радити сваког дана, а не само 8. марта.

“Желимо да данас из Парламента оде порука о снази коју има 3.700.000 жена и да обиђе читаву Србију”, рекла је Пауновић, додајући да су у Парламенту представнице Владе, највишег законодавног тела, градоначелнице, председнице невладиних организација и медија и остале жене које су својим радом обележиле борбу за бољи положај свих жена у Србији.

Пауновић је указала да жене представљају најрањивију групу на тржишту рада, жене су најзаступљеније у категорији „издржаваних лица”, већи проценат хроничних болести забележен је код жена, међу особама са инвалидитетом већи је број жена него мушкараца, жртве насиља су у преко 95% случајева жене.

Она је истакла да према актуелним подацима жене зарађују, у просеку, читавих 11% мање од мушкараца, као и да чине већинску радну снагу у мање плаћеним професијама.

“Оно што смо научиле током протеклих векова је да уколико су жене образоване, то је важна ствар за њих али и њихову породицу, која тада може да напредује”, истакла је Пауновић.

Она је нагласила „да када жене не трпе насиље, њихове породице напредују. Уколико жене имају прилику да раде и зараде као пуноправни и равноправни партнери у друштву и заједници, њихове породице напредују“.

„А када породица напредује, напредују друштво и држава. Зато је важно да се жене укључе, пробуде, активирају и ангажују“, поручила је Пауновић.

“Моја порука данас је: немојте да пристајете ни на шта мање од пуне равноправности жена и мушкараца. Срећан празник”, поручила је потпредседница Владе Србије и председница владиног Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић. Она је је рекла је да у Србији нема равноправности мушкараца и жена и да је то истина.

Због тога, како је напоменула, жене у Србји морају да се сваки дан боре како би биле видљивије, да не трпе насиље, да буду исто плаћене за исти посао, да имају закон који ће им дати већа права – закон о родној равноправности.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је да жене у Србији морају заједно да наставе борбу за пуну равноправност и друштво без предрасуда и стереотипа и тиме отворе врата другим женама.

“Наш циљ мора да буде стварање Србије у којој ће једино мерило успеха бити рад и постигнути резултати, а не чињеница да ли сте мушкарац или жена”, истакла је Гојковић.

Како је истакла, права жена су од момента када је у Србији први пут обележен Дан жена сигурно побољшана, али жене у Србији, као и широм света, данас имају потребу да се и даље боре.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић обратио се на Дан жена мушкарцима.

“Поштовани мужеви, синови, браћо, младићи, данас није важно да ли ћете у маниру старих времена поклонити цвет и пар минута пажње женама, данас је важно да схватите да је неопходно да сваког дана будете бољи и пажљивији”, рекао је Омеровић.

Додао је и да је данас прави тренутак да сви они који то још нису схвате и прихвате да смо сви једнаки и да нас пол не чини ни лепшим, ни слабијим, ни јачим.

Ромкиње спадају ону групу жена које се данас суочавају са бројним проблемима, стога је своје искуство на тешком путу до успеха поделила са присутнима управо припадница ове националне мањине оперска певачица Наташа Тасић.

Присутнима се обратила и Марија Обрадовић, прва жена која се нашла на челу скупштинског одбора и једна од жена захваљући чијем раду је Женска праламентарна мрежа у претходном периоду постигла значајне разултате.

Гордана Рајков испред Националне организације особа са инвалидитетом говорила је проблемима са којима се суочавају жене са инвалидитетом и начинима како успешно можемо савладати препреке.

Мирјана Ђурђевић, председница Удружења привредница и предузетница Србије јер својим личним примером показала да жене могу да буду значајан економски покретач Србије.

Књижевница Исидора Бјелица је послала поруку женама да не одустају ни пред највећим животним препрекама и улила наду женама у Србији да треба да се боре, да траже помоћ кад је потребно и да не одустају.

У оквиру обележавања Дана жена учествовавале су предаставнице/и представници Владе Републике Србије, локалних самоуправа, независних тела, народне посланице, успешне жене у политици, успешне жене у Србији, организације цивилног друштва, међународне организације и медији.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.09.2020.

До информација без баријера

SIPRU - uspešne priče

Информационо-комуникациона приступачност као кључ друштвеног укључивања У промишљању инклузивног друштва XXI века, међу кључним питања…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
Уто, сеп 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]