Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У октобру четврти Семинар о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији

Објављено 27.06.2017.

Romska zastava - ilustracijaОбраћајући се на другом састанку Националне платформе о интеграцији Рома, директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је Влада Србије у сарадњи са Европском комисијом отпочела одржавање Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Републици Србији почевши од 2011. године, и најавила да ће наредни Семинар бити одржан почетком октобра ове године.

Пауновић је подсетила да је Трећи по реду Семинар одржан 11. јуна 2015. године након чега су усаглашени Оперативни закључци који представљају преузете обавезе Србије за период од 2015. до 2017. године.

– Усаглашено је 60 закључака који су разврстани у 7 области: међуресорна питања, упис у матичне књиге, образовање, запошљавање, социјална и здравствена заштита, становање и слобода кретања. Обавезу праћења и извештавања о Оперативним закључцима имају Канцеларија за људска и мањинска права и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и ова обавеза се редовно спроводи, без кашњења, оценила је Пауновић.

– Канцеларија за људска и мањинска права је припремила Први годишњи извештај о остварености Оперативних закључака за период јун 2015. – јун 2016. године који је предат Европској комисији. У току је израда другог извештаја на основу пристиглих прилога ресорних министарстава и очекујемо да ће исти бити прослеђен на мишљење ресорима до краја јуна месеца, након чега ће бити достављен и Европској комисији, навела је Пауновић.

Ненад Иванишевић, Национална контакт особа за Роме и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакао је да пројекат „Интеграција Рома 2020“ помаже владама западног Балкана и Турске у њиховим напорима за спровођење политика у корист Рома. Влада Србије, као и цело друштво показује спремност и посвећеност да се унапреди положај Рома и Ромкиња у Србији.

Тим лидер акционог тима пројекта Интеграција Рома 2020 Орхан Усеин је оценио да је данашњи састанак прилика да се оснажи Национална контакт особа за Роме у процесу европских интеграција, и да је састанак добар извор информација за процес извештавања. Орхан је подсетио да је прошле године у Народној скупштини организована прва Национална платформа за интеграцију Рома у форми јавног слушања.

Мирјана Максимовић из Делегације Европске уније у Србији је похвалила напоре Републике Србије у унапређењу положаја Рома, истичући да је он бољи у односу на период од пре 6 година, али да свакако има још доста посла, оцењујући важност имплементације стратегије на локалном нивоу. Максимовић је истакла да ће интеграција Рома остати и даље важна тема у процесу европских интеграција и да је ЕУ за ову област определила 20 милиона евра до 2020. године.

Састанку су присуствовали представници државних институција одговорних за спровођење политика за интеграцију Рома у областима образовања, запошљавања, становања, здравствене и социјалне заштите, међунаордних и организација цивилног друштва, независних тела, као и представници медија.

Састанак Националне платформе је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и пројекат Интеграција Рома 2020 Савета за регионалну сарадњу.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
Уто, дец 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]