Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У октобру четврти Семинар о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији

Објављено 27.06.2017.

Romska zastava - ilustracijaОбраћајући се на другом састанку Националне платформе о интеграцији Рома, директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је Влада Србије у сарадњи са Европском комисијом отпочела одржавање Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Републици Србији почевши од 2011. године, и најавила да ће наредни Семинар бити одржан почетком октобра ове године.

Пауновић је подсетила да је Трећи по реду Семинар одржан 11. јуна 2015. године након чега су усаглашени Оперативни закључци који представљају преузете обавезе Србије за период од 2015. до 2017. године.

– Усаглашено је 60 закључака који су разврстани у 7 области: међуресорна питања, упис у матичне књиге, образовање, запошљавање, социјална и здравствена заштита, становање и слобода кретања. Обавезу праћења и извештавања о Оперативним закључцима имају Канцеларија за људска и мањинска права и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и ова обавеза се редовно спроводи, без кашњења, оценила је Пауновић.

– Канцеларија за људска и мањинска права је припремила Први годишњи извештај о остварености Оперативних закључака за период јун 2015. – јун 2016. године који је предат Европској комисији. У току је израда другог извештаја на основу пристиглих прилога ресорних министарстава и очекујемо да ће исти бити прослеђен на мишљење ресорима до краја јуна месеца, након чега ће бити достављен и Европској комисији, навела је Пауновић.

Ненад Иванишевић, Национална контакт особа за Роме и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакао је да пројекат „Интеграција Рома 2020“ помаже владама западног Балкана и Турске у њиховим напорима за спровођење политика у корист Рома. Влада Србије, као и цело друштво показује спремност и посвећеност да се унапреди положај Рома и Ромкиња у Србији.

Тим лидер акционог тима пројекта Интеграција Рома 2020 Орхан Усеин је оценио да је данашњи састанак прилика да се оснажи Национална контакт особа за Роме у процесу европских интеграција, и да је састанак добар извор информација за процес извештавања. Орхан је подсетио да је прошле године у Народној скупштини организована прва Национална платформа за интеграцију Рома у форми јавног слушања.

Мирјана Максимовић из Делегације Европске уније у Србији је похвалила напоре Републике Србије у унапређењу положаја Рома, истичући да је он бољи у односу на период од пре 6 година, али да свакако има још доста посла, оцењујући важност имплементације стратегије на локалном нивоу. Максимовић је истакла да ће интеграција Рома остати и даље важна тема у процесу европских интеграција и да је ЕУ за ову област определила 20 милиона евра до 2020. године.

Састанку су присуствовали представници државних институција одговорних за спровођење политика за интеграцију Рома у областима образовања, запошљавања, становања, здравствене и социјалне заштите, међунаордних и организација цивилног друштва, независних тела, као и представници медија.

Састанак Националне платформе је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и пројекат Интеграција Рома 2020 Савета за регионалну сарадњу.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
Пет, сеп 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
Чет, сеп 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
Пет, сеп 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
Сре, сеп 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
Пет, авг 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]