Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Финансирање социјалних предузећа у Србији – Изградња партнерстава и модела за финансијске инструменте подршке социјалним предузећима

Објављено 21.02.2017.

smart_kolektiv_logoУ циљу наставка пружања стратешке подршке социјалним предузећима у Србији, Смарт колектив ће током 2017. и 2018. године спровести пројекат чији је циљ изградња екосистема за развој финансијских инструмената подршке социјалним предузећима. Пројекат се спроводи у сарадњи са Ерсте банком Србија и организацијом Oksigen Lab из Брисела. Пројекат ће бити реализован у оквиру ЕУ програма Запошљавање и Социјалне Иновације – EaSI (2014-2020)Акције за унапређење понуде и тражње на тржишту социјалног финансирања.

Овај пројекат представља наставак успешне сарадње Смарт колектива и Ерсте банке у области унапређивања услова за развој социјалног предузетништва у Србији, концепта који представља иновативни метод за решавање социјалних проблема применом бизнис модела. Oksigen lab, бизнис инкубатор и истраживачки центар  из Белгије биће главни консултант на пројекту и пружиће експертизу у циљу унапређења капацитета кључних актера из свих сектора. Главни партнер на пројекту из јавног сектора је Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва (SIPRU), који ће дати активни допринос на укључивању Владиних институција у стварање подстицајних услова за развој сектора и даљу промоцију концепта социјалног предузетништва.

С обзиром да у Србији тренутно не постоје финансијски инструменти доступни социјалним предузећима, циљ овог пројекта је унапређење понуде и развијање различитих модела за финансирање социјалних предузећа. Овим пројектом ће се развити јасна стратегија за развијање тржишта социјалног финансирања кроз мобилисање потенцијалних инвеститора и стварање конзорцијума који ће бити активно посвећен изградњи одрживих финансијских инструмената прилагођених потребама социјалних предузећа. Резултат пројекта ће бити анализа постојећих и потребних инструмената подршке социјалним предузећима, што ће бити искоришћено за креирање јасне стратегије за унапређење социјалног инвестирања и развоја капацитета главних актера у сектору (социјалних предузећа, потенцијалних инвеститора и посредника). Коначан продукт пројекта биће потписан споразум којим ће се сви кључни актери обавезати да раде на даљем развоју и унапређењу одрживих модела за финансирања социјалних предузећа у Србији.

Током спровођења пројекта, Смарт колектив ће, као носилац пројекта, радити на промоцији постигнутих резултата у циљу мобилисања нових инвеститора и успостављања партнерстава са различитим релевантним актерима на националном и међународном нивоу. Организација Смарт колектив је пионир у области социјалног предузетништва и друштвено одговорног пословања у Србији и иза себе има вишегодишње искуство у развоју и пружању директних програма подршке социјалним предузећима, развоју подстицајног окружења за социјална предузећа, промоцији концепта и повезивању других сектора са социјалним предузећима.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]