Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Школа за све

Објављено 07.11.2009.

Мануела Илић, једна од ученика четвртог разреда који похађају допунску наставу у ОШ Сестре Илић у Ваљеву

Мануела Илић, једна од ученика четвртог разреда који похађају допунску наставу у ОШ Сестре Илић у Ваљеву

У пет основних школа у Ваљеву, у школске управе – Одборе и Савете укључени родитељи ђака Рома.

У току је „Декада интеграције Рома, 2005 – 2015. године”, која се спроводи у земљама Централне и Југоисточне Европе. У циљу подизања социо-економског стандарда, инклузије, побољшања здравља и веће запослености, овој иницијативи прикључила се и Република Србија.  Према проценама УН-а, у нашој земљи живи од 450.000 и 500.000 Рома. Подаци из пописа 2003. године показују да их je у Србији 108.000. Као једној од најугроженијих групација, међу Ромима најприсутнуја је репродукција сиромаштва, указује се у Стратегији за смањење сиромаштва.

За најмлађе Роме један од највећих проблема је образовање. Због сиромаштва, ромске породице деци не могу да приуште одећу и књиге. Уврежен је и став да је боље да деца зарађују, уместо да иду у школу. Проблем су јаке предрасуде, као и дискриминација, што такође утиче на то да деца да не похађају наставу.

Према подацима Канцеларије Уницеф-а, у Србији више од 70 одсто ромске популације функционално је неписмено. Само 76 одсто деце упише основну школу, а лоши услови живота и неразумевање околине утичу на то да само седам одсто одлучи да „пређе ”у средње школе.

У пет основних школа у Ваљеву спроводи се пројекат „Образовање Рома – решење за будућност”. Циљ пројекта који је иницирала НВО – Ромски центар за демократију, а подржали су Школска управа за Колубарски и Мачвански округ Министарства просвете и локална самоуправа, јесте укључивање Рома родитеља у управљачке стуктуре.

– Улазак Рома родитеља у Школске одборе и Савете родитеља допринео је побољшању квалитета положаја ромских ученика. Тако се остварује и шири задатак – побољшање образовног нивоа ромске деце – каже мр Зорица Јоцић, начелник Школске управе за Колубарски и Мачвански округ, у Ваљеву.

Идеја је потекла од Ромског центра за демократију, који су се обратили Школској управи за стручне савете у изради и примени пројекта.

Након овога укључила се и Општина. Финансијер је „РЕФ” – Ромски едуктивни фонд из Мађарске.

15-так родитеља је едуковано на теме: упознавање са образовним системом, мотивација, доношење одлука, борба са предрасудама. Већина се одмах укључила у израду акционих планова школа. Доласци на родитељске састанке постали су редовни. Поспешена је мотивација међу сународницима да омогуће деци да иду у школе. У Школске одборе у три основне школе локални одборници СО Ваљево изгласали су да уђу управо Роми родитељи, што је преседан за Србију.

Истовремено су едуковани директори, наставници. Размењивана су искуства. То је довело да се у развојне планове школа унесу потребе и приоритети како би ромски ђаци добили квалитетније образовање, смањили број изостанака, побољашали успех.

Мануела Лукић ученица IV3 ОШ„ Сестре Илић ” је добар ђак. Каже да воли школу и да не долази само када је болесна. – Желела бих да будем фризерка када порастем.- Допунска настава не пада јој тешко, јер зна да ће тако доћи до бољих оцена. У петом разреду жели да буде врло добра.

У ОШ „Нада Пурић”, у истоименој месној заједници, где се налази ромско, нехигијенско насеље, ђаци Роми могу да се окупају у школским купатилима.У другим школама организоване су акције поделе чисте одеће, половних уџбеника, редовна је бесплатна ужина. За осмаке се организују припреме за квалификационе испите.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Today
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]