Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Грађани од компанија очекују већи друштвени ангажман

Објављено 10.12.2013.

csr_forumВелики број грађана (чак 81%) верује да би се квалитет њиховог живота поправио ако би већина компанија у Србији пословала друштвено одговорно, говори најновије истраживање које су спровели Смарт колектив и Ipsos Strategic Marketing уз подршку USAID-а преко Института за одрживе заједнице.

Већина грађана сматра да држава нема капацитета, нити је дужна да сама нађе решења за све проблеме у друштву, већ да ствари могу да се поправљају кроз заједнички, партнерски ангажман различитих чланова друштва, укључујући и компаније и невладине организације.

Уколико би се нашли пред избором између две компаније, од којих једна послује друштвено одговорно, али су јој цене нешто више и плате нешто мање, а друга има сумњиву репутацију у погледу поштовања прописа у пословању и запошљавању људи, али јој то омогућује да има нешто ниже цене и нешто веће плате, већина грађана рекла је да би пре радила у друштвено одговорној компанији (87%), куповала у продавници која припада тој компанији (73%) и користила услуге те компаније иако би она била просторно удаљенија (68%).

Да компаније у Србији у овом тренутку заиста раде у интересу друштва, верује мање од трећине грађана. Ипак, приметан је пораст поверења у односу на 2005. годину када је рађено исто истраживање (за 24%). Занимљив је став да је одговорност за опште добро друштва у већој мери на домаћим него на међународним компанијама, али су међународне компаније у већем проценту оцењене као друштвено одговорне.

Само 16% грађана сматра да компаније у Србији у овом тренутку заиста послују друштвено одговорно и када би се друштвена одговорност компанија бодовала оценама као у школи, од грађана би, у просеку, добиле оцену 2,6.

Према мишљењу грађана, компаније су најмање одговорне према запосленима. Само 8% грађана сматра да су компаније заиста одговорне према запосленима, 18% сматра да су заиста одговорне према потрошачима, 20% да су заиста одговорне према локалној заједници у којој послују и 35% да су заиста одговорне према пословним партнерима и добављачима.

Када су у питању области у које компаније треба да улажу, грађани су подељени, али је занимљиво да се као прва, приоритетна област, најчешће бира борба против корупције (30%), а затим следе хуманитарне акције (22%) и образовање (20%). Заштиту људских права као приоритет изабрало је 10% грађана, заштиту животне средине 5%, науку 7%, а културу, уметност и спорт само 2-3%.

Најважнија циљна група коју према мишљењу грађана компаније треба да подржавају су талентовани ученици и студенти (30%), затим угрожене гупе – сиромашни, болесни или стари (28%), а деца и млади су на трећем месту (23%). Образовне институције као приоритет бира 7% грађана, а жене, локалне самоуправе, талентоване спортисте, културне институције и невладине организације, 2-3% грађана.

Истраживање, чији су резултати су по први пут представљени на конференцији CSR Форум, спроведено је у новембру ове године и обухвата ставове грађана о томе колико компаније раде у интересу друштва и колика је њихова одговорност за опште добро, шта грађани од компанија очекују као запослени, као потрошачи и као чланови локалне заједнице и које су приоритетне теме и циљне групе око којих компаније треба да се ангажују у својим програмима друштвене одговорности.

Истраживање је спроведено уз подршку USAID-а преко Института за одрживе заједнице у оквиру програма „Грађанско друштво за будућност“.

Извор: www.advertiser-serbia.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]