Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дан жена обележен дебатом о економском положају самохраних мајки

Објављено 11.03.2019.

EUIC - debata “Žena, Majka, Lavica”Самохране мајке препознате су као једна од најугроженијих друштвених група, један је од закључака дебате „Жена, Мајка, Лавица” која је одржана у ЕУ инфо Центру у Београду поводом Међународног дана жена. Учесници и учеснице су се сагласили да је за побољшање општег статуса жена у Србији неопходна сарадња владиног, невладиног и приватног сектора.

Током дебате приказан је кратак снимак о групи самохраних мајки из Бабушнице, које су успеле да покрену органску пољопривредну производњу, а сада чак имају и своје завршне производе. Њихова представница Миљана Ранчић каже да им је пуно помогла обука у оквиру пројекта „Заједно за успех”, који су реализовали заједно са фондацијом „Ана и Владе Дивац”, уз финансирање Европске уније. Пројектна менаџерка фондације Ивона Гвозденовић каже да су такве жене праве хероине.

„Забрињавајући податак је да 36 посто породица са једним родитељем живе испод границе сиромаштва. Настављамо да радимо на економском оснаживању. Организујемо тренинге и сензибилишемо проблеме са којима се суочавају”, каже Гвозденовић и додаје да су ти проблем много видљивији ван градских средина, где се жене додатно суочавају са стигмом.

Током дискусије поменут је још један позитиван пример – потписивање заједничког документа Алијансе за родну равноправност коју чине неке од највећих домаћих компанија, уз подршку Амбасаде Шведске. Тим документом потписаним на Копаоник Бизнис Форуму, послодавци су се обавезали на ширење инклузивне културе у којој су жене и мушкарци равноправно цењени због свог јединственог доприноса на послу, у друштву и у породици.

ЕУ пружа подршку у овој области низом програма и пројеката, каже заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчич Штамцар.

„Пут је сложен, тражи политичку вољу, координацију и пуно рада. Европска унија помаже, све то је политика малих корака. Првенствено је важно решити питање породиљског одсуства“, указује Норчич Штимцар, надовезујући се на податак из мини документарца модераторке Весне Дамјанић, да је у Португалу тај период загарантован на 6 недеља. То показује и да постоје разлике и међу земљама чланицама у погледу права жена, сматра заменица шефа Делегације ЕУ.

Подсећа да је Србија једина земља ван Уније која има Индекс родне равноправности, и да би по њему била 22. на скали која укључује и ЕУ државе. Србија је остала рангирана на истом месту као и претходне године, највећи проблем су заостатак у платама и времену посвећеном породици, али је посебан напредак остварен у присуству жена на местима одлучивања, истиче Норчич Штамцар.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић каже да је битно да број жена које учествују процесима расте, и то је тренд у овом моменту, иако „не иде онолико брзо колико бисмо желели“.

„Невладин сектор може да има проактиван утицај пре свега кроз утицај на законодавну иницијативу. Тако се најбоље може утицати на родну равноправност, изношењем става, који значајно утиче и који се уважава“, истакао је Степановић.

Он је присутне, као и све друге појединце и организације, позвао да се прикључе дискусијама око кровног закона о родној равноправности за који је најављено да ће бити усвојен до краја године, као и Акционом плану за примену Стратегије за родну равноправност за 2019. и 2020. годину. Међународни дан жена су различитим активностима обележили и ЕУ Инфо Поинту у Новом Саду и Нишу.

Кликните да погледате видео са догађаја.

Извор: ЕУ инфо центар, преузето са www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]