Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељене награде јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2019. години

Објављено 04.11.2020.

Додела награда јединицама локалне самоуправе за допринос развоју свих облика приступачности у 2019. годиниГрадска општина Врачар из Београда добитник је Награде за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2019. години, и то за континуирани рад на унапређењу приступачности кроз реализацију планираних активности за претходну годину у оквиру Акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење приступачности Градске општине Врачар за период од 2018. до 2025. године. Град Ниш добитник је признања за допринос унапређењу приступачности градског језгра, док је Општина Свилајнац добитница признања за континуирани рад на правовременом планирању и унапређењу приступачности на својој тероторији у претходној години. Награду четврти пут додељује Заштитник грађана у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина. Похвале за развој приступачности ове године су припале Кикинди, Жабарима и Белој Паланци, а захвалнице за учешће на Јавном позиву за доделу награда добиле су Сремска Митровица, Лесковац, Сомбор и Врњачка Бања.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је на церемонији доделе награда, која је организована у Клубу посланика 20. октобра ове године, подсетио да се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају са препрекама при кретању, коришћењу јавног превоза, остваривању права на информисање и комуникацију. „Неприступачне су управо оне установе и институције којима грађани треба да приступе како би остварили своја елементарна права, као што су центри за социјални рад, домови здравља, филијале и испоставе РФ ПИО, општинске и градске управе“, казао је Пашалић и нагласио да посебно забрињава тренд да се граде нови објекти, а стари реконструишу без примене стандарда приступачности. „Друштво којем стремимо је оно у којем ће свакој особи бити омогућено да самостално живи и учествује у свим аспектима живота равноправно са другима, а приступачност је предуслов за пуно учешће свих у друштву“, закључио је Пашалић.

Награда за приступачност у Србији се додељује по узору на City Access Award коју је иницирала Европска комисија, казала је Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије. Она је указала на кључне искораке у сфери јавних политика које се односе на особе са инвалидитетом. „У марту смо усвојили нову Стратегију за унапређење положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године. Још важније је да смо крајем прошле године имали широк консултативни процес са организацијама цивилног друштва које раде са особама са инвалидитетом, а у наредним данима ће бити објављен Нацрт акционог плана за ову Стратегију“, казала је Јовановић Аријас и истакла да је тема приступачности изузетно примећена у поменутом стратешком и акционом плану, те да су предвиђене мере које се односе на унапређење физичке, али и комуникационе и информационе приступачности. Она је оценила да Србија има прилично добро развијену законску регулативу, али да имплементација мора да буде много боља. „Изузетно је добро што је Влада формирала Радну групу за усаглашавање мера за унапређење приступачности“, нагласила је Јовановић Аријас.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије пружа подршку министарствима да унапреде начине праћења у области унапређења приступачности, па су тако развијени индикатори за приступачност објеката јавне намене и васпитно-образовних установа. Недавно је иницирана израда локалних акционих планова за унапређење положаја особа са инвалидитетом у неколико општина, а Тим пружа и подршку општинама у припреми техничке документације која је предуслов за остваривање приступачности објеката. Менаџерка Тима закључила је да на локалном нивоу постоји жеља и спремност да се на томе ради, али да јесте потребна додатна и стручна подршка у том погледу.

„Желели бисмо да и више локалних самоуправа кандидовањем својих пројеката и активности учествује у конкуренцији за доделу награде“, казао је Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО). „Смисао ове награде је позитивна конкуренција, а смисао сваке локалне самоуправе је задовољство грађана и могућност свих грађана, а посебно угрожених категорија, да имају одговарајуће услуге у квалитету и обиму који је неопходан и који се очекује“, казао је Станичић и нагласио да је Врачар, као награђена општина, искористила могућност међуопштинске сарадње, док је Ниш развио међународну сарадњу са Миланом. „СКГО је усмерен ка урбаној мобилности, а приступачност је управо део теме мобилности, које нема уколико сви грађани немају исту могућност“, закључио је Станичић.

Миодраг Почуч, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, казао је да су особе са инвалидитетом најважнија циљна група када је у питању приступачност, затим особе са трајним здравственим проблемима и стари људи. „Приступачност подразумева да свака особа може да користи било који део окружења или било коју информацију на једнаком нивоу“, казао је Попуч и истакао да се овај појам често односи на здравствене установе или установе социјалне заштите, али да приступачност мора да постоји у туризму, култури, у образовању и свим другим аспектима живота. „Све што је направљено у нашем окружењу, направљено је за просечну особу или за особе са инвалидитетом, односно две крајности које нису добре. Зато је потребно постизање баланса, да један производ може да користи највећи могући број људи“, објаснио је Почуч и закључио да у цилу остваривања пуне приступачности на локалном нивоу, морамо имати политичку одлуку о томе, континуитет, коришћење примера добре праксе, стратешко планирање, размену информација, комуникацију и адекватну промоцију.

Видан Данковић, члан Савета Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, казао је да је приступачност у Србији у развоју, јер се баријере уклањају и постоји разумевање за имплементацију стандарда приступачности. „Приступачност може да постоји само ако постоји сарадња локалних самоуправа и особа са инвалидитетом које своје потребе углавном артикулишу кроз удружења грађана“, казао је Данковић и објаснио да приступачност треба да посматрамо као инвестицију и међусекторски посао који траје дуже у односу на појединачни пројекат, те да посебно морамо да имамо у виду одржавање свега онога што смо до сада постигли на пољу приступачности.

Церемонију доделе награде можете последати на овом линку.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]