Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ усвојила први правни инструмент за инклузију Рома

Објављено 11.12.2013.

romani_girlСвих 28 чланица Европске уније обавезало се 9. децембра да ће спроводити сет препорука чији је циљ да се побољша економска и социјална интеграција ромске заједнице. То је до сада први правни инструмент за инклузију Рома на нивоу ЕУ и, мада није правно обавезујући, очекује се да чланице ЕУ конкретним мерама допринесу већој интеграцији Рома у друштво. Данас у Европи, према проценама, живи између 10 и 12 милиона Рома, од којих око шест милиона у ЕУ, и Роми су највећа етничка мањина на континенту. У земљама Западног Балкана и Турској живи трећина европске ромске популације.

Иако се директивом ЕУ о расној једнакости коју су све земље ЕУ уградиле у национална законодавства забрањује дискриминација по основу расне или етничке припадности, многи Роми и даље су жртве предрасуда или дубоко укорењене социјалне искључености.

Препоруке, усвојене у савету ЕУ мање од шест месеци након што их је предложила Европска комисија, допринеће смањењу јаза између Рома и других делова популације у чланицама ЕУ.

Потпредседница Европске комисије и комесарка за правосуђе Вивијан Рединг (Viviane) истакла је да постигнути споразум јасно показује да су чланице ЕУ спремне да се баве изазовним задатком интеграције Рома.

“Кључно оруђе за интеграцију Рома је сада у рукама чланица и важно је да речи прати акција. Нећемо оклевати да подсетимо чланице ЕУ на шта су се обавезале и уверимо се да то и раде”, рекла је европска комесарка.

Комесар за запошљавање, социјална питања и инклузију Ласло Андор (Laszlo) нагласио је да усвајање препорука указује на заједничку обавезу чланица да уложе више и буду ефикаснији у напорима за побољшање услова живота Рома широм Европе.

“Не можемо себи приуштити да их изневеримо. Сада је тренутак да чланице издвоје знатна средства из европског буџета за 2014-20, уз новац из националних каса, како би помогли ромској заједници да оствари пун потенцијал, као и да покажу политичку вољу на свим нивоима да осигурају да се новац потроши како треба”, истакао је Андор.

Усвојене препоруке засноване су на извештајима Комисије о ситуацији ромске заједнице из последњих неколико година а фокусиране су на четири циља из Оквира ЕУ за националне стратегије за интеграцију Рома – приступу образовању, запошљавању, здравству и становању.

Како би се зацртани циљеви остварили, од чланица ЕУ тражи се не само да алоцирају средства ЕУ, већ и национална и средства “треће стране” у инклузију Рома.

Поред тога, препорукама се чланицама дају смернице за унакрсне политике за интеграцију Рома, попут обезбеђења да се стратегије примењују на локланом нивоу, јачања антидискриминаторних прописа, унапређења заштите ромске деце и жена и откривања сиромаштва у ромској заједници.

Препоруке нису правно обавезујуће али се очекује да чланице спроведу конкретне мере како би Роми осетили разлике и живели боље.

Извештај Комисије из јуна показао је да чланице морају доследније да спроводе националне стратегије за интеграцију Рома у склопу Оквира ЕУ. Следећи извештај о напретку чланица ЕУ на том пољу биће објављен на пролеће 2014. године.

Комисија наводи да ће структурни фондови ЕУ, посебно Европски социјални фонд, и надаље бити важна “полуга” за подршку инклузије Рома. За предстојећи финансијски период ЕУ Комисија је предложила да интеграција маргинализованих заједница, попут ромских, буде специфичан инвестициони приоритет.

Подршка ЕУ је међутим само део свеобухватне стратегије за инклузију Рома а чланице, како би обезбедиле одговарајућа средства, морају да издвоје најмање 20% онога што добију из Европског социјалног фонда за социјалну инклузију.

Роми живе широм Европе

Према проценама Савета Европе, Роми живе у готово свим чланицама ЕУ али се њихов број разликује од земље до земље. У Бугарској они чине око 10% популације, у Словачкој 9%, Румунији 8%, Мађарској 7% а Чешкој и Шпанији између 1,5 и 2,5%.

У земљама Западног Балкана, попут Србије и Македоније, и у Турској живи 3,8 милиона Рома и Комисија намерава да подржи њихову што бољу интеграцију у контексту проширења ЕУ.

Боља интерација Рома кључна је за поштовање основних права великог броја грађана ЕУ и већу социјалну кохезију али има и значајне економске користи.

Роми наиме представљају растући део радно способне популације јер су у просеку стари 25 година према просеку ЕУ од 40 година. Мање од 15 година има 35,7% Рома према 15,7% популације ЕУ.

Према недавном истраживању Светске банке, пуна интеграција Рома на тржишту рада донела би неким земљама економску корист од око пола милијарде евра.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]