Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Жене у Србији одважније у покретању сопственог бизниса

Објављено 18.02.2013.

hlebУ Србији од укупног броја малих и средњих предузећа, 26 одсто чине “женска предузећа“, по чему Србија не заостаје много за европским земаљама.

Председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић рекла је Танјугу да се за покретање сопственог бизниса најчешће одлучују жене средње животне доби и средњег школског образовања, а врло често оне које су остале без посла па шансу виде у томе да се саме снађу и покрену свој посао.

Оне најчешће отварају мања предзећа која имају до пет запослених, а своје бизнис способности испробавају углавном отварањем трговина, радњи за личне услуге и у области прерађивачке индустрије.

“Сматра се да је код нас женско предузетништво углавном настало из нужде, односно да сопствени бизнис жена покреће кад остане без посла. Али то није проблем само у Србији већ и у другим земљама у транзицији кад је реч о женском предузетништву“, рекла је Танјугова саговорница.

Поповић Пантић је указала на забрињавајући податак да је у Србији стопа гашења женских предузећа ипак велика – чак 47 одсто. Жене, рецимо, најчешће отварају козметичке и фризерске салоне, али је стопа гашења ових предузећа наклон неколико година веома велика.

“Највећа одрживост бизниса је у сектору економије знања, консалтинга, информационих технологија, односно у секторима који захтевају веће образовање и који су одраз савремених трендова“, додала је саговорница Танјуга.

Она је указала на то да трендови у свету показују да се женско предузетништво посматра као фактор економског раста, али да се на нашим просторима углавном везује за социјалну категорију.

“Да би женско предузетништво или предузетништво из нужде постало нешто што је фактор економског раста, потребно је да постоји системска и финансијска подршка и онда би се од таквог предузећа могло очекивати да буде генератор настанка нових радних места, раста и развоја”, закључила је саговорница Танјуга.

Зато је важно да се у већој мери укључи и држава која би помогла таквим предузећима да буду одржива, рекла је она. Постоје, додала је, одређене иницијативе из Министарства финансија и привреде да се више позабаве програмима подршке женском предузетништва, па се може с више оптимизма гледати у будућност. Говорећи о финансијском аспекту, она је рекла да су жене у неравноправнијем положају од мушкараца јер је већина некретнина у Србији регистрована на њихово име те они, самим тим, лакше долазе до кредита.

“Финансијска подршка је битна на самом почетку, а после је важна одрживост таквог бизниса јер се он након три године налази на великој прекретници да ли ће опстати или пропасти“, навела је она. Зато је важно да жене добију савете и помоћ, а удружење је једно од места где могу да да обрате.

У оквиру планираних програма, од 8. марта биће покренут телевизијски серијал “Предузетнице питају” где ће им на питања која се тичу пословног амбијента одговорати посланици Скупштине Србије. Биће настављен и пројекат “Жене напредују” у оквиру кога је предвиђена подршка локалним удружењима у шест региона Србије-Крагујевцу, Нишу, Краљеву, Чачку, Новом Пазару и Обреновцу.

За те, али и друге програме Међународни савез жена доделио је српском Удружењу пре два месеца специјално признање “Свет различитости 2012.“” за изузетне резултате и достигнућа у економском оснаживању и едукацији жена у области предузетништва, као и промоцији успешних примера.

Извор: www.021.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]