Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Женско предузетништво – развојна шанса Србије

Објављено 21.12.2018.

Učesnice i učesnici panel diskusije o ženskom preduzetništvu i mogućnostima za profesionalni razvoj i poslovni uspeh ženaУ оквиру Европске недеље предузетништва, у Официрском дому у Нишу одржана је панел дискусија о женском предузетништву и могућностима за професионални развој и пословни успех жена.

Колико су жене успешне у предузетништву, какве особине треба да поседују како би оствариле значајне резултате, са каквим изазовима се суочавају и како направити баланс између каријере и породице, биле су неке од тема о којима се дискутовало.

Учеснице догађаја биле су: председница Удружења пословних жена Ниша Весна Јефтовић, финансијска директорка фирме „Аура д.о.о“ Марина Миленовић, власница фирме „Кики коре“ Душица Тричковић и представница нишке филијале Националне службе за запошљавање Наташа Станковић.

Искуства учесница дискусије говоре у прилог томе да су жене спремне да се баве предузетништвом и постигну успех, а да иако и даље постоје многобројне потешкоће, уз упорност и велико залагање могу да се остваре зацртани циљеви.

„Важно је да се жене препознају као развојни потенцијал, да могу да дођу до финансијских средстава и да развију ту своју идеју. Ми смо ту да их мотивишемо и едукујемо да направе добар бизнис план“ каже Весна Јефтовић.

О значају институционалне подршке женама у развоју бизниса говорили су и представници Националне службе за запошљавање и Регионалне развојне агенције Југ.

„Женско предузетништво карактерише велика упорност. Жене предузетнице се одликују истрајношћу и упорношћу и могу да кажем да је то врло евидентно у њиховом пословању“, истакао је Иван Михајловић, директор Регионалне развоје агенције Југ.

Панел дискусију “Женско предузетништво у функцији развоја јужне Србије” организовали су Регионална развојна агенција Југ, Удружење пословних жена Ниш, Европска мрежа предузетништва, Енеца Ниш и Еу инфо кутак Ниш.

Извор: euinfo.rs

Све више жена покреће сопствени бизнис

Проценат жена које руководе пословањем на територији Ниша у последњих десет година повећан је са 25 на 30 процената, кажу у Удружењу пословних жена Ниш, али је и проценат затварања фирми које воде жене много већи од оних које воде мушкарци. Жене углавном отварају услужне радње, то су кројачки и фризерски салони и слично, мада се последњих година покрећу и књиговодствене и информативне агенције.

Један од примера добре праксе јесте фирма „Кики коре“, чија је власница започела производњу кора за питу, а сада израђује пецива која продаје у целој Србији и пирипрема извоз у Македонију.

„Наша пецива израђују се ручно, и то се ради са много љубави, што купци осете. Производња се толико проширила да захтева већи простор, али не можемо да се проширимо јер не успевамо да средимо документацију која нам је за то потребна“, прича Весна Јаблановић, представница ове фирме.

Према речима председнице Удружења пословних жена Ниш, женско предузетништво јесте развојна шанса наше земље, али је и економско осамостаљивање жена веома битно.

„Проценат жена које су на челу фирми не разликује се много од ситуације у Европи, али је код нас много тога само на папиру. Код нас жене заправо не управљају фирмама, имовина није у њиховом власништву. Такође смо приметили да се жене код нас много касније одлучују за приватни бизнис него мушкарци, тек после 35. године, када заврше са неким другим обавезама“, наводи Весна Јевтовић, председница Удружења пословних жена Ниш.

Ово удружење помаже женама да покрену сопствени посао, да развију бизнис план и укажу им на евентуалне грешке приликом оснивања фирми.

Према подацима Развојне агенције Југ, женама предузетницама је претходних година кроз програме Развојне агенције Србије додељено више од десет милиона динара.

„Жене су врло ревносне приликом аплицирања за бесповратна средства и често добијају субвенције државе. Женско предузетништво карактерише невероватна упорност, и то је веома видљиво у њиховом пословању. Са таквим ставом, предодређене су за успех“, тврди Иван Михајловић, директор Регионалне развојне агенције Југ.

Подстицање жена на самозапошљавање

Од укупно 23.668 незапослених на територији Ниша, 47% су жене, а 53% мушкарци. Ранијих година је много већи број жена био на нашој евиденцији, каже Наташа Станковић, заменица директора у Националној служби за запошљавање, филијала Ниш.

„Без обзира на овај податак, жене су и даље теже запошљива категорија и у сваком програму приликом аплицирања имају предност у односу на мушкарце. Наш програм за самозапошљавање на располагању је свима који су без посла и желе да се баве неким сопственим бизнисом. Средства која се додељују бесповратно до сада су износила 180.000 динара, а имамо најаву да ће у наредној години бити повећана. Једина обавеза корисника програма је да сами себи уплаћују порезе и доприносе на зараду у првих годину дана свог пословања“, објашњава Станковић и додаје да је током 2018. године додељено 407 грантова за самозапошљавање, и то у скоро две трећине случајева женама.

Ауторка: Милица Бранковић, преузето са mediareform.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]