Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Изабрани најбољи градови и општине у примени принципа доброг управљања

Објављено 18.03.2020.

Izabrani dobitnici Godišnje nagrade gradovima i opštinama za dobro upravljanjeМинистарство државне управе и локалне самоуправе донело је одлуку о избору Медвеђе, Ужица, Пожаревца и Бечеја за победнике Јавног позива за доделу годишње награде за најбољу општинску/градску управу у примени принципа доброг управљања у 2019. години. Годишња награда је установљена као мера Владе Србије којом се охрабрују и оснажују локалне самоуправе да континуирано раде на подизању квалитета услуга које јавни сектор пружа грађанима и привреди.

Министарство је из средстава Буџетског фонда за програм локалне самоуправе обезбедило наградни фонд у износу од 10.400.000 динара, по 2.600.000 динара за најбоље у свакој од четири области. Додатна финансијска средства у износу од 3.840.000 динара која додељује Стална конференција градова и општина из буџета програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг  управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ биће такође једнако расподељена победницима.

Национална годишња награда за најбоље праксе у примени принципа добре управе на локалном нивоу успостављена је 2019. године на иницијативу Министарства, СКГО и Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), уз подршку програма Swiss PRO. Награда се додељује у четири области: ефикасност и делотворност, транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе, одговорност и владавина права и равноправност и анти-дискриминација.

Прва награда у области Ефикасност и делотворност додељена је општини Медвеђа која је путем имплементације система менаџмента квалитетом обезбедила ефикасније обављање послова из њене надлежности. Успостављени систем обезбедио је прописивање поступака за рад, што је допринело већој ефикасности и квалитету пружања услуга. Овај механизам може бити примењен и у другим јединицама локалне самоуправе као интерни помоћни механизам за бољу организацију и боље извршавање послова.

Прва награда у области Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе додељена је граду Ужицу који је, након вишемесечних консултација са грађанима и грађанкама, представницима/ама удружења и месних заједница, поставио високе стандарде у погледу партиципације грађана/ки у доношењу важних одлука, пре свега у одређивању приоритета у располагању буџетским средствима, што доприноси и већој одговорности самих доносилаца одлука у локалној самоуправи. На овај начин се поставља трајно и одрживо партнерство између грађана/ки и локалне самоуправе, у циљу квалитетнијег задовољавања потреба заједнице.

Прва награда у области Одговорност и владавина права додељена је граду Пожаревцу који је, кроз поступак успостављања одговорног управљања јавном својином тог града, поред поседовања основне базе непокретности, развио и ГИС базу која је повезана са основном базом непокретности, где се једним кликом на непокретност у картографском облику добијају сви подаци о поменутој непокретности. Предметне радње спровођене су и кроз програме Exchange 4 и Exchange 5, па је на тај начин град Пожаревац увео низ новина када су у питању процене вредности непокретности и упис мрежа-водова.

Прва награда у области Равноправност и анти-дискриминација додељена је општини Бечеј која је, кроз разговор са женама из сеоских средина о њиховим стварним потребама и очекивањима, спровела низ активности и обука како би полазнице обука овладале вештинама и стекле самосталност, пре свега у пољу запошљавања и унапређења услуга намењених сеоским женама. Успостављен је иновативни начин креирања и побољшања услуга које пружају кључне институције и организације из надлежности локалне самоуправе. Све поменуте активности имају за циљ афирмацију родне равноправности уз поштовање људских права, са посебним акцентом на социјалној инклузији свих рањивих група.

Такође, уз доделу годишње награде, уважавајући напоре које су локалне самоуправе уложиле, као и резултате које су постигле, додељују се посебна признања за област Ефикасност и делотворност граду Врању и општини Бела Паланка, за област Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе градовима Сомбор и Крушевац, за област Равноправност и анти-дискриминација градској општини Врачар и општини Нова Варош.

Са локалним самоуправама које су добитнице награда Министарство ће закључити уговоре о коришћењу бесповратних средстава из Буџетског фонда и извршити пренос одобреног износа. Такође, СКГО ће са победницима конкурса потписати посебне уговоре о донацији за средства која се додељују из буџета програма Swiss PRO.

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]