Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Инвестиционе канцеларије на локалном нивоу

Објављено 12.06.2015.

coin_bars - ilustracijaИзрада закона о улагањима, којим ће бити изједначени домаћи и страни инвеститори, у завршној је фази, изјавио је 10. јуна државни секретар у Министарству привреде Србије Милош Петровић. Законом је предвиђено формирање инвестиционих канцеларија на локалном нивоу. Те канцеларије ће омогућити градовима и општинама да сарађују на привлачењу и реализацији инвестиција. Законом је предвиђена и интеграција агенције SIEPA и Националне агенција за регионални развој у развојну агенцију чији ће економски савет бити кровна институција. На скупу је поново истакнут значај локалних самоуправа у приближавању Србије ЕУ, с озбиром да ће се највећи део прописа у том процесу примењивати у локалним самоуправама.

“Ми смо сада у завршном делу израде закона о улагањима којим смо изједначили домаћег и страног инвеститора. За нас је инвеститор инвеститор, не познајемо да ли је новац од страног улагача или домаћег”, рекао је Петровић на конференцији “Градови и општине – покретачи економског развоја” коју је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО).

Конференција је одржана у оквиру програма подршке локалним самоуправама у процесу европских интеграција који је подржала шведска влада.

Како је истакао Петровић, новим законом о улагањима формирају се инвестиционе канцеларије на локалном нивоу захваљујући којима ће и градови и општне моћи да сарађују на привлачењу и реализацији инвестиција.

“Законом о улагањима гасимо све оно што је било болесно, што је показало лош резултат. SIEPA и Национална агенција за регионални развој ће се интегирасати у развојну агенцију која ће као ново здраво тело имати економски савет који ће бити кровна институција, а ви ћете имати инвестиционе канцеларије и као градоначелници ћете имати неког ко би креирао процес инвестиција”, рекао је он.

Петровић је позвао локалне самоуправе да тешње сарађују са Министарством привреде и да дају предлоге и потребне информације како би инвестиције биле најефикасније реализоване, јер, како је истакао, само заједничким радом се може остварити жељени економски раст.

“Сви заједно морамо бити бржи ако мислимо да остваримо економски раст који желимо. Морамо да боље сарађујемо, да локалне самоуправе дају идеје како да се поправи пословна клима, да преносе праву информацију. Ви на локалном нивоу можете рећи шта су уска грла, где су критичне тачке, да видимо како заједно да то решавамо”, рекао је државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Србије Саша Могић је рекао да ће изменама закона о локалним самоуправама бити истакнут значај локалних самоуправа у проближавању Србије Европској унији јер ће највећи део прописа у том процесу бити примењен у локалним самоуправама.

Он је истакао да држава регулативу прилагођава како би градовима и општимама омогућила да побољшају пословну климу и лакше привлаче инвестиције. Многи прописи су, истакао је, донети и промењени како би појачали улогу локалне самоуправе код привлачења инвестиција.

Могић је додао да ће локалне самоуправе, како би смањиле трошкове свог рада и побољшале услове пословања, морати да одређен део послова повере приватним фирмама, кроз јавно-приватно партнерство или ангажовањем приватних компанија.

Секретар Одбора СКГО за економски развој Слађана Грујић рекла је да СКГО овом конференцијом жели да преко панела на тему сарадње јавног и приватног сектора и привлачења инвестиција дође до неких нових предлога и активности које директно утичу на упапређење локалног развоја.

Она је истакла да је током четворогодишњег програма “Подршка локалним самоуправама у Србји у процесу европских интеграција” на побољшању локалне климе рађено са пет локалних самоуправа, градовима Зрењанином и Нишом и општинама Врбас, Топола и Горњи Милановац.

“На побољшању локалне климе радили смо са пет локалних самоуправа на успостављану пословних савета, сарадњи јавног и приватног сектора, која још није на нивоу на ком би требало да буде, и мислим да можемо доста да поспешимо ту сарадњу и сада и у наредној фази програма”, рекла је она истичући да ће Шведска наставити да подржава локалне самопураве.

Грујићева је напоменула да је четворогодишњи програм подршке локалним самоуправама у процесу европских интерација, а који се ускоро завршава, подржавао више области, међу којима је и унапређење пословне климе на локалном нивоу.

“За четири године много тога је урађено на свим компонентама, и у области заштите животне средине и родне равноправности и европских интеграција”, истакла је она.

Саветник у Шведској агенцији за међународну сарадњу Торгни Свенунгсон је истакао да ће Шведска наставити да подржава Србију на путу ка ЕУ све док не постане чланица, истичући значај локалне самоуправе на том путу.

Он је рекао да Шведска од самог почетка учествује у програму подршке локалним самоуправама у процесу европских интеграција, који ће ускоро бити завршен, али је истакао да се са СКГО разговара о наставку тог програма крајем ове године.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]