Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Каменица – српски пример награђен у Европи

Објављено 20.07.2011.

Велимир Аранђеловић, Ненад Јовановић, Драгутин Ђорђевић, Веља Петровић, Илија Савићи и Дејан Митић на мосту који су сами мештани Каменице пројектовали и уз помоћ донација изградили

Велимир Аранђеловић, Ненад Јовановић, Драгутин Ђорђевић, Веља Петровић, Илија Савићи и Дејан Митић на мосту који су сами мештани Каменице пројектовали и уз помоћ донација изградили

Захваљујући пројекту „Треће доба” Удружења за локални развој из Каменице, најстарији мештани села надомак Ниша, сваког дана нешто побољшају у свом селу. Пример стварања бољих услова за старе, уз њихово самоучешће и, активирање шире друштвене заједнице награђено је међународним признањем за друштвену интеграцију које, трећи пут додељује ЕРСТЕ Фондација. Нишлије се са још две организације из Србије нашли међу 30 финалиста у конкуренцији од 1.800 пројеката читаве Европе.

Незваничне процене су да по селима Србије сами и заборављени од најмилијих али и од комшија живи нешто више од 42.000 бака и дека.

У брдским засеоцима Церје и Бреница надомак Ниша, захваљујући пажњи вршњака – тачније пензионера из оближњег села Каменица стари и сами редовне имају госте. Уз кесицу кафе и ратлука обиђе се свака кућа за коју се зна да је неко живи сам.

У оквиру пројекта „Треће доба” који је покренуло Удружења за локални развој из Каменице, пре две и по године, најстарији мештани месне заједнице општине Пантелеј, града Ниша, сваког дана нешто побољшају у свом селу. Једна од активности је и да посвете пажњу онима који немају никога.

Како каже Дејан Митић из Удружења било је довољно да се организује неколико састанака, укаже на потенцијале донаторе и агилни пензионери Каменице су се самоорганизовали.

– До сада су урадили толико тога да би млађи позавидели, сматра Дејан, уз објашњење да је основна идеја била да се уведе вршњачка подршка у циљу пружања помоћи старима у планинским крајевима југоисточне Србије

Ново рухо добила је и чесма у центру села

Ново рухо добила је и чесма у центру села

А да то што раде има смисла показао је недавни успех. У конкуренцији од чак 1.800 пројеката који су стигли на конкурс за награду ЕРСТЕ Фондације за друштвену интеграцију 2011. за читаву Европу управо њихов пројекат, са још два из Србије, нашао се у међу 30 финалиста.

На свечаној додели награда у Прагу Дејан Митић није веровао да ће управо активизам најстаријих из његовог села у коме је  око 800 житеља постати пример за остатак Европе.

У групи „окосници” су Велимир Аранђеловић, Ненад Јовановић, Драгутин Ђорђевић, Веља Петровић и Илија Савић. Старине не крију да их је обрадовало признање. Ипак, времена за радост немају. У некадашњем Ватрогасном дому који су уз помоћ донатора општине, локалних јавних предузећа али и уз сопствени рад дотерали , окупљају се и планирају шта.

– Најпоноснији смо на мост који смо изградили преко Каменичког потока ка манастиру Светог Ђорђа, каже Велимир уједно и секретар Удружења и члан Црквеног одбора. Остали готово, у глас, набрајају шта је све  учињено у последње две и по године. – Организујемо долазак лекара, за нас мушкарце али и наше жене, долазио је доктор да прегледа очи. Средили смо мало центар села са жардињерама а поставили смо оградицу испред амбуланте, уредили две чесме, надовезују се једни другима на реченице.

Посебно су поносни и на то што су женама за 8. март први пут организовали прославу.

– Није нам тешко. Знамо да млади морају да раде, да прехране породице. – Ми ипак имамо пензије и слободно време, каже Драгутин Ђорђевић. Али, све чешће нас питају шта сад радите да ли треба помоћ. На почетку је било и скептичних али сада кад се прошета по Каменици и виде шта је све  урађено нема више неверних Тома.

Удружење за локални развој Каменица

Телефон: +381 (0) 18/652-577

Mail: miticdej@gmail.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]