Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Квалитетно образовање за све – Преко 150 наставника из 40 школа завршило онлајн обуке за увођење демократске културе у учионице

Објављено 23.07.2020.

Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey 2019-2022Осам вебинара посвећених увођењу демократскек ултуре у учионице, које је похађало преко 150 запослених у образовању, означило је крај неуобичајене школске године испуњене прекидима и несигурностима изазваним пандемијом COVID-19. Упркос свему томе, оптимизам није изгубљен и сви једва чекају да се врате у школе и наставе важан задатак – учење ђака компетенцијама за демократску културу. „Увођењем иновација у саму наставу и развојем аналитичког и критичког размишљања подигли смо квалитет рада установе, настава је интересантнија, мотивисаност ученика већа“, поручују запослени у школама, полазници вебинара.

Пројекат „Квалитетно образовање за све“ спроводи се у оквиру заједничке иницијативе Европске уније и Савета Европе, са циљем да побољша квалитет образовања подстицањем демократске културе у формалном образовном систему применом приступа заснованог на антидискриминацији.

Бити одговоран је у сржи Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе: одговорност подразумева промишљање о нечијим поступцима, формирање намера о томе како да делујемо на морално примерен начин, савесно извршавање тих акција и преузимање одговорности за последице тих акција. Имајући у виду да четрдесет нових школа које раде на компетенцијама у складу са Оквиром не занемарују свој професионални развој, пројекат „Квалитетно образовање за све” је за њих организовао првих осам онлајн обука које су одржане у периоду од 29. јуна до 2. јула 2020. године.

Преко 150 наставника, учитеља и стручних сарадника се прикључило овим обукама како би детаљније научили о Оквиру и његовим компонентама. Пошто ово није био њихов први сусрет са концептом компетенција за демократску културу, учесници су имали прилику да уче из искустава других школа и да добију материјале који ће им помоћи да креирају ефикасне стратегије за практичан рад са ученицима, колегама, родитељима и члановима локалне заједнице.

„Недостајао је овакав пројекат. Мислимо да је пројекат у великој мери отворио врата, а и свест просветних радника колико су све ове ствари важне“ , утисак је полазника вебинара.

„Видимо развијене компетенције за демократску културу у оквиру различитих општих и стручних предмета: Филозофија, Грађанско васпитање, Социологија, Српски језик и књижевност, Историја, Географија, Географија културе, Националне кухиње, Куварство, Посластичарство, Услуживање, Енглески језик, Француски језик, Математика …“, само су нека од бројних сведочења полазника – наставника, учитеља и осталих запослених у образовању широм Србије.

„Јачање капацитета школа је један од кључних стубова пројекта – све школе које су део пројекта, њих 60, израдиле су своје акционе планове у јануару али је њихова реализација, на начин на који су планирани, на жалост, морала бити промењена и усклађена са новим околностима. Пројекат има холистички приступ и заснива се на принципу стављања целе школе у своје средиште уз укључивање локалне заједнице. Имајући то у виду, брзо смо се прилагодили ситуацији и пренели ову важну компоненту на интернет како би све школе могле да добију потребне алате и методологије за рад са колегама и ученицима. Жељно очекујемо почетак нове школске године“, појашњава Кристијан Рајковић из Канцеларије Савета Европе у Београду, национални пројектни координатор пројекта.

После регионалне обуке и првих осам вебинара одржаних у јулу, план је да се настави са низом тематских онлајн обука од септембра у складу са потребама запослених у школама, како би се рад на увођењу демократске културе у учионице наставио. Тај рад у суштини, никада није ни престао о чему сведоче и примери добре праксе пилот школа из прве фазе овог пројекта.

„Много тога је урађено и постигнуто, евидентне су позитивне промене у школи. Најинтересантније је то полако, али сигурно ширење позитивних промена и колико нам је заправо било све ово потребно да порадимо на међуљудским односима и нас одраслих“, поручују запослени у школама, полазници обука.

Пројекат заједнички спроводе Европска унија и Савет Европе кроз програм „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022”.

Главни партнери на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за унапређивање образовања и васпитања и друге образовне институције. Укупан буџет пројекта је 900.000 евра, а траје до маја 2022. године. Обука је базирана на стандардима и праксама Савета Европе као и имплементацији Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе.

Извор: euinfo.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]