Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нова листа занимања у складу са потребама привреде

Објављено 04.02.2019.

Okrugli sto „Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada“Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић 30. јануара је изјавио да је то министарство иницирало израду нове листе занимања јер су динамичне промене у свету рада условиле нестанак једних и појаву нових занимања.

Ђорђевић је, на округлом столу „Јединствени кодекс шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада“, навео да је Министарство за рад, заједно са Министарством просвете и другим организацијама и институцијама, образовало Радну групу која је интензивно радила на попису занимања у Србији, пратећи потребе привреде и тржишта рада.

Он је подсетио на то да је на предлог Министарства за рад, Влада Србије усвојила 17. јула прошле године Одлуку о Јединственом кодексу шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада, чији саставни део су два нова шифарника – Шифарник занимања и Шифарник нивоа квалификација.

Према његовим речима, саставни део ове одлуке чине и Шифарник држава усклађен са Међународним шифарником држава, ажурирани Шифарник општина у Србији, као и Шифарник насеља у Србији.

Министар је указао на то да је до скоро у употреби била листа занимања из 1990. године, која је у највећем делу превазиђена због динамичних промена у свету рада, а које су условиле нестанак једних и појаву нових занимања.

Област информационо-комуникационих технологија доживела је велику експанзију у последњих 30 година, што је праћено појавом читавог низа нових занимања, која су нашла своје место у новом шифарнику, објаснио је Ђорђевић.

Он је рекао и да ће увођење нових занимања обезбедити видљивост запошљавања, а тиме и повећање квалитета података о целокупној понуди и потражњи за занимањима у Србији.

Према његовим речима, увођење нових занимања од изузетне је важности како за образовни систем, тако и за утврђивање мера политике запошљавања и других програма и мера усмерених на развој привреде и друштва у целини.

Нови шифарници, а посебно шифарници занимања и нивоа квалификација, представљају велику промену са становишта послодаваца, а имајући то у виду, Министарство је, у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Привредном комором Србије, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ), спровело низ активности које имају за циљ да се олакша њихова примена, рекао је министар.

Ђорђевић је истакао да је припремљен Приручник за примену Јединственог кодекса шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада, који се налази на сајту Министарства.

Он је навео и да је одржано укупно десет информативних сесија са послодавцима и другим корисницима у осам градова, а у току је и припрема веб странице на којој ће моћи да се врши претраживање шифарника, а корисници ће моћи да добију одговоре на постављена питања у вези са применом шифарника.

Министар је објаснио да ће нови шифарник занимања бити део Националне стандардне класификације занимања, за чије даље успостављање ресорно министарство планира да изради методологију за описе појединачних занимања.

Министарство ће, како је истакао, радити и на дефинисању институционалног оквира и надлежности за успостављање, одржавање и унапређење Националне стандардне класификације занимања у оквиру Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености.

Поред Ђорђевића у уводном делу говорили су и руководитељка Центра за едукацију и дуално образовање Мирјана Ковачевић, помоћница министра науке и просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић Гарић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]