Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „NEETworking – национални дијалог о квалитету подршке NEET младима“

Објављено 21.12.2020.

Konferencija „NEETworking - nacionalni dijalog o kvalitetu podrške NEET mladima“Око 230.000 младих људи у Србији, узраста од 15 до 30 година, припада тзв. NEET категорији, што је демографска категорија која означава појединце који у датом тренутку нису ни запослени, нити се школују нити похађају курсеве. Овај број чини 20 одсто укупног броја младих у Србији. Девојке су у овој категорији у нешто неповољнијем положају од младића и то посебно у периоду од 25 до 29 година, када знатно више младих жена него мушкараца није укључено ни у систем образовања, нити је запослено.

Ово је део података изнетих на конференцији „NEETworking – национални дијалог о квалитету подршке NEET младима“, одржаној 15. децембра у организацији Београдског центра за људска права, Центра за омладински рад из Новог Сада и Фондације „Ана и Владе Дивац“, уз подршку Министарства за рад, борачка и социјална питања, Министарства омладине и спорта, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ при Министарству финансија и ЕУ Инфо центра. Подршку организацији конференције пружио је Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у оквиру програма „Знањем до посла“ који се реализује уз подршку Швајцарске Конфедерације.

Конференцијом је отворен национални дијалог о положају NEET младих који треба да пронађе начине за унапређење система подршке овој категорији младих људи који су, врло често, „невидљиви и недоступни“ и за државне институције и за организације цивилног друштва. Кроз заједнички рад неколико министарстава Владе Србије, Делегације ЕУ у Србији и неколико организација цивилног друштва удружених у NEETworking платформу, у наредном периоду ће се трагати за што бољим конкретним моделима подршке који ће детектовати младе из NEET категорије и истовремено им пружити шансу да из ње изађу.

„Србија се суочава са сличним проблемима као и друге ЕУ земље кад је реч о NEET категорији младих. Млади људи су у изузетно тешком положају на тржишту рада а посебно то долази до изражаја ако сте млада жена, особа са инвалидитетом или сте из руралних крајева. Зато је важно да заједно уложимо напор да дођемо до тих младих људи и понудимо им конкретне видове подршке“, рекао је Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији, отварајући конференцију, наводећи податак да је у ЕУ тренутно најнижи проценат NEET младих за последњих десет година и да износи око 12%. Ипак, и у ЕУ је број девојака у NEET категорији виши од броја младића.

Отварајући конференцију, Мирко Јанић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, захвалио је NEETworking мрежи на покретању националног дијалога. „Решавање проблема незапослености младих је један од најважнијих приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, тако да су они у оквиру система политике запошљавања, идентификовани као категорија теже запошљивих лица и имају приоритет. Према подацима из Анкете о радној снази године млади су и даље у неповољнијем положају на тржишту рада од опште популације. Према подацима Националне службе за запошљавање на крају октобра 2020. године на евиденцији је било 107.997 незапослених младих узраста од 15-29 година. Млади који припадају NEET категорији су у посебном ризику. Највећи број младих је укључен у мере активног тражења посла, али и у програме из система додатног образовања и обуке. У склопу мера подршке за ублажавање последица COVID-19 на тржиште рада и унапређења запошљивости и подстицања запошљавања младих, Влада Републике Србије је усвојила Уредбу о Програму подстицања запошљавања младих ‘Моја прва плата’. У Програм ће биће укључено 10.000 младих, без радног искуства, до 30 година живота са средњим и високим образовањем. Програм се реализује без заснивања радног односа и траје 9 месеци.“

Представници NEETworking платформе истакли су да је потребна боља повезаност са филијалама Националне службе запошљавања као и са мрежом Центара за социјални рад, како би се, најпре, допрло до NEET младих а потом и како би им се понудио излаз из те животне ситуације.

Током конференције је било речи о искуствима представника државних институција у раду са NEET категоријом младих као и организација цивилног друштва од којих неке годинама уназад прате овај проблем.

NEETworking платформа за рад на унапређењу запошљивости NEET младих настаје кроз удруживање три иницијативе: „My career from zero to hero – оснаживање мреже организација цивилног друштва Западног Балкана за примену интегрисаног модела за запошљавање младих за будуће послове 4.0 револуције“ коју спроводи Центар за омладински рад, „Наша заједница, наша будућност – већа сарадња и запошљивост младих“ коју спроводи Београдски центар за људска права и „Западни Балкан и Турска за запошљавање младих“ који спроводи Фондација „Ана и Владе Дивац”. Пројекти су подржани од стране Европске уније и кофинансирани од стране Владе Републике Србије.

Преузмите документа:

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]